Top 20 Kauhuelokuvaa

Näkymätön mies

Universalin hirviöt elokuvien sarja on klassikko. Mutta erityisesti omiin suosikkeihini on aina kuulunut Näkymätön mies, jonka monologit ovat mitä mainioinpia. Jopa itse Kuu pelkää tätä miestä. Näkymättömän miehen hienous on nimenomaan tarinan esillepanossa. Ellei hahmo olisi niin hyvin näytelty ja hauska ja omaperäinen kokonaisuus, tämä tuskin toimisi.

Ihmissusi Lontoossa

Landis tunnetaan parhaiten Michael Jacksonin musiikkivideoiden tekijänä, kuten esimerkiksi Thriller,  mutta myös Blues Brothers ja Ihmissusi Lontoossa elokuvasta. Olen valtava ihmissusi fani, ja tämä elokuva on yksi monista syistä siihen. Se todistaa että ihmissusi elokuvilla on muutakin potentiaalia oikein tehtynä kuin vain olla halpana vertauskuvana kännisen miehen seikkailuille. Kun ihmissusi joutuu kohtaamaan uhrinsa silmästä silmään haamuina, se muuttaa tarinaa huomattavasti inhimillisemmäksi, mutta toki myös hauskemmaksi.

Kärpänen

Cronenberg on yksinkertaisesti nero. Hänen inhorealistinen tyylinsä muokkaa käsitystämme siitä, mitä kauhu voi olla. Sen ei tarvitse olla pelkkää hajutonta ja mautonta puuroilua, vaan se voi myös aiheuttaa meissä ristiriitaisia tuntemuksia pelkästään tehosteiden ja inimillisen kerronnan avulla. Kärpänen on klassinen hirviötarina modernissa ympäristössä ja realismin sävyttämänä.

The Amityville Horror

Joskus näyttelijän taito voi yllättää, ja tässä tapauksessa Ryan Reynolds on tuo näyttelijä. Kun tämä elokuva ilmestyi, hänet tunnettiin lähinnä kai komediallisesta tyylistään. Reynolds tekee tästä elokuvasta mainion esittämällä hulluuden partaalla olevaa miestä, joka epäilee itsekin että onko yliluonnollinen syy väkivaltaisiin tekoihin ja hulluuteen...eli tuliko muna ensin vai kana? Tämä elokuva ansaitsisi olla samalla levelillä klassikoiden suhteen kuin Hohto. Se nimittäin on moderni Hohto.

Wicker Man

Uskontojen hulluus viedään tässä elokuvassa aivan uudelle tasolle, kun esitellään aluksi täysin tavallinen ja rauhallisen oloinen saari. Sitten meille näytetään tuon saaren pimeä puoli. Elokuva on syystäkin klassikko.

Araknofobia

Kauhun ei tarvitse aina olla 100% vakavaa. Tässä mainio esimerkki viihdyttävästä kauhuelokuvasta, joka ei ota itseään liian vakavasti. Samalla se tarkastelee kuitenkin peloista kaikkein tunnetuinta, eli hämähäkki-pelkoa, absrudilla ja ovelalla tavalla.

Poltergeist

Spielberg on vain hyvin harvoin oikeastaan ollut mukana kauhuelokuvissa, minkä tämä elokuva osoittaa suureksi harmiksi, etenkin tehosteidensa osalta. Elokuvassa on myös mainio syvyyttä tuova teknologian ja krääsän tuoma kauhu, jota hyödynnettiin elementtinä myös Danten Gremlins elokuvassa, jossa myös oli Spielberg mukana. Kauhu ei synny pelkästään hirviöistä, vaan tavallisista arkipäiväisistä asioista, jotka pettävät meidät.

1408

Visuaalisesti äärimmäisen vaikuttava elokuva, jossa vahva tunnelma ja omaperäinen ilmapiiri. Hotellihuone ei ehkä ensiajatuksella kuulosta kovin pelottavalta ympäristöltä kauhulle, mutta elokuva onnistuu silti kertomaan tarinan niin että tämä ei haittaa kerrontaa. Myös täynnä twistejä. Niitä elokuvia joissa ei koskaan tiedä mitä tapahtuu.

The Thing

Vainoharhaisuus ja kylmyys tekevät tästä elokuvasta ja sen kauhusta uniikin. Väittäisin jopa kaikkien aikojen parhaimmaksi kauhuelokuvaksi. 

Käärme ja sateenkaari

Visuaalisesti hauska ja vaikuttava elokuva, joka nosti Wes Cravenin pinnalle kauhun maailmassa ja elokuvien parissa. Jos pitäisi katsoa vain yksi Craven elokuva, se olisi ehdottomasti tämä.

The Omen

Richard Donnerin klassikko, joka samaan aikaan tuottaa kauhua että myöskin provosoi juuri sopivasti, mutta ei kuitenkaan vie tätä överiksi. Hyvin harvassa elokuvassa on onnistuttu tekemään pahoista lapsista uskottavasti pelottavia ja toimiva. 

Amerikan Psyko

Satiiria ja kauhua lievästi yhdistelevä teos sopii myös niille jotka eivät yleensä pahemmin välitä kauhu genren elokuvista. Se pyrkii ja onnistuukin kertomaan tarinan siitä kuinka todellisuudessa me asetamme itsellemme niin vahvan roolin elämissämme, että vain harvoin kukaan edes uskoisi että kaiken takana piilee pahuus. Käyntikortti on elämämme heijastuma kaikille muille.

30 Days of Night

Eräänlainen moderni näkemys The Thing elokuvan kylmyys ja vainoharhaisuus teemoista yhdistettynä vampyyreihin. Vampyyrielokuva joka ei kaunistele vampyyreitä pätkääkään. Myös kaikkien aikojen onnistuneimpia sarjakuvasta elokuvaksi käännöksiä.

Liftari

Kuten aiemmin tuli esille, usein pienet asiat muodostavat kauhun. Tässä elokuvassa kauhun muodostaa aluksi harmittomalta vaikuttava liftari, joka ei lopeta vainoamista. Kilometreistä tulee nopeasti kauhua, tässä elokuvassa jossa Rutger Hauer tekee mainion roolisuorituksen salaperäisenä liftarina. Tiedämme hänestä tarpeeksi pelätäksemme häntä.

Suspiria

Italia on tehnyt monia hyviä elokuvia, ja niiden katselu kannattaa mielestäni aloittaa juurikin tästä lähes goottilaisia sävyjä omaavasta mestariteoksesta ja klassikosta. Elokuvassa on paljon myös tulkinnanvaraa, mikä tekee siitä jo itsessään mestarillisen.

Uhrilampaat

Hannibal Lecter on yksi elokuvahistorian ikonisimmista ja kiehtovimmista anti-sankareista, joka on koskaan elokuvissa näkynyt. Jatko-osien taso on vaihdellut, mutta tämä ensimmäinen elokuva on edelleen klassikko, joka murtaa tabuja, vaikka siinä ei varsinaisesti edes näytetä mitään järjettömän kauheaa. Pelkästään tieto siitä että sivistyneen oloinen Hannibal on joskus itsekin kuulunut suurimpiin sarjamurhaajiin, on jo itsessään karmiva ajatus. Jos emme voi luottaa edes sivistykseen, mihin sitten?

Manaaja

Yksi kaikkien aikojen jäljitellyimmistä elokuvaklassikoista, joka on jatko-osistaan huolimatta säilyttänyt sen vetonsa, mikä sillä oli kun sen ensimmäisen kerran näki. Visuaalisesti ja tunnelmaltaan huikea elokuva, joka jälleen asettaa kyseenalaiseksi kaiken meille tutun ja turvallisen ja pienen. 

The Others

Enemmän ehkä trillereiden joukkoon kuuluva elokuva, jonka loppu on yksi elokuvahistorian täydellisimmistä twisteistä, joka kääntää koko elokuvan nurin, niin, että sen haluaa katsoa jälleen uudestaan, jotta tietäisi onko kaikessa siinä todella järkeä. Kaikki ei ole koskaan sitä miltä näyttää edes kuolleiden maailmassa, ja pahin pahuus on usein silmiemme edessä.

Hohto

Klassikoiden klassikko. Kultti-elokuvien äiti ja isä. Jack Nicholson tekee aivan huikean roolityön tässä valkoiseen painajaiseen verhotussa klassisessa hotellielokuvassa, jossa jälleen kuljetaan hulluuden ja järjen rajoilla. Monitulkintainen elokuva, jonka huikeus piilee Kubrickin taidoissa tehdä elokuvaa.

Linnut

Kun lintuihinkaan ei voi enää luottaa, täytyy moni asia todella olla pielessä. Vaikka Psyko onkin klassikko, niin kaikista Hitchcockin hienoista elokuvista tämä on aina ollut eniten mieleeni, johtuen siitä miten tavallisesta asiasta sen kauhu syntyy. Lisäksi se on kestänyt erinomaisesti aikaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia