Sarjakuvia joissa sanomaa

Grant Morrisonin Happy!

Poliisia ahdistelee omituinen hallusinaatiolta vaikuttava pinenen tytön mielikuvistusystävä. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanomaksi voisi sanoa, että aina kaikki ei ole siltä mitlä näyttää.


Grant Morrisonin We3

Kohun aiheuttanut sci-fi henkinen eläinsarjakuva, jossa kolme labrasta karannutta eläintä pääosassa. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sarjakuvan sanomana on eläinkokeiden vastaisuus.


Frank Millerin Hard Boiled

Klassikko joka inspiroi Matrix elokuvia. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Mies saa kuulla olevansa robotti ja hänen elämänsä olleen harhaa. Sanomaa on osin tulkinnanvarainen, mutta Miller myös ripottelee yksityiskohtia sinne tänne dystopiastaan.


Charles Burnsin Musta Aukko

1970-luku ja aids ja hiv ihan uudesta näkökulmasta. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sukupuolitaudit esitetään niin, että ne tekvät ihmisistä groteskin hirviön. Sanomana voisi sanoa olevan, että ei tule tuomita ihmisiä ulkomuodon tai ennakkoasetelman perusteella.


Daniel Clowesin Wilson

Tarina miehestä joka etsii itseään vanhuuden päivillä ja omaa paikkaansa elämässä. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Wilsonin kitkerät mielipiteet herättävät jo itsessään sanomallisia ajatuksia, mutta monesti me myös heitämme elämämme hukkaan etsiessä tarkoitusta, ja lopulta on liian myöhäistä.


Garth Ennisin Preacher

Pappi saa haltuunsa lähes jumalalliset voimat, ja lähtee yhdessä vampyyrin ja exänsä kanssa metsästämään Jumalaa palauttaakseen ne. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanomaa ei tarvitse etsiä tästä fantasiaa ja uskonkrittiikkiä koskevasta satiirisesta teoksesta.


Matzin ja Luc Jacamonin Tappaja

Palkkatappajan sielunelämästä ja työstä kerttova sarjakuva. Tiivistunnelmainen trilleri joka saa palkkatappajan näyttämään kunnon tyypiltä. Noir-henkinen sarjakuva kertoo kyynisestä palkkamurhaajasta, jonka mielentila alkaa horjua pitkäksi venähtävän tappokeikan aikana. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanma lienee että kaikki elämässä ei ole niin mustavalkoista.


Art Spiegelmanin Maus

Mullistava eläinsarjakuva toisesta maailmansodasta jossa kissat ovat natseja ja hiiret juutalaisia. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanoma lienee totuus.


Bryan Talbotin The Tale of a one bad rat

Synkkä tarina lapsen hyväksikäytöstä Beatrix Potterin siivittämänä. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanoma on viattomuudessa, ja sen menettämisessä kauhealla tavalla.


Brian K. Vaughanin Y: The Last Man

Kaiki muut miehet ovat kuolleet lukuunottamatta yhtä. Post-apokalyptinen moderni klassikko joka vetää vertoja Omega Manille. Sopii niin teineille kuin aikuisille. Sanoma lienee naisen arvostus yhteiskunnassa.


Brian K. Vaughanin Pride of Bagdad

Sotatarina jossa pääosassa ovat yllättävä taho, nimittäin eläintarhasta karanneet leijonat. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanoman keskiössä eläinten näkökulma ihmisten sotien ja ihmisten mielettömyyteen.


Marc-Antoine Mathieun Jumala itse

Kun Jumala laskeutuu maan päälle ja astuu väestönlaskennan jonoon, seurauksena ei ole ikuinen onni ja autuus – vaan jumalaton sekasorto. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanoma liityy uskontojen satiirisointiin.



Joann Sfarin Pikku Prinssi

Avaruudessa käyty keskustelun katkelma täynnä filosofiaa. Kaunis sovitus kauniista kirjasta ja sadusta joka muuttaa ihmisen näkemyksiä maailmasta sukupolvesta toiseen. Sopii kaikenikäisille. Sanoma on että, meidän kaikkien tulisi ajatella enemmän.


Jan Anderssonin Peräkammarin poika

Todella voimakas visuaalinen matka syrjäytyneen nuoren mielenmaisemiin. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanoma liikkuu mielneterveysongelmien ja syrjäytymisen äärellä.


Ozamu Tezukan Viidakon valtias

Teos joka insprioin Leijonakuningas elokuvan. Tezukan kauneimpia töitä. Kaikenikäisille. Vahva luonnonläheinen sanoma, kuten kaikissa Tezukan töissä.


Apostolos Doksiadis ja Khristos H. Logicomix: Nerouden ja hulluuden rajalla 

Sarjakuvaromaani, joka kuvaa logiikan kehitystä 1900-luvun alussa päähenkilönä Bertrand Russell. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanoma asettaa kysymyksen, että ehkä logiikassa on ratkasiu ihmiskunnan kaikkiin kysymyksiin? Ainakin se voi tuoeda yhtä paljon lohtua kuin uskonnot.


Max: Peter Pank

Mahtava Peter Pan parodia jossa mukana eroottinen punk ote. Sopii ehdottomasti aikuiseen makuun. Sanoma on punk. Tai siis...punk on sanoma.


Derf Backderfin My Friend Dahmer


Todella mahtava teos. On kiehtovaa ja surullista nähdä miten tavallinen mies matkaa pimeyteen ja kuinka hänestä tulee yksi historian tunnetuimmista sarjamurhaajista. Teos onnistuu vakvasta aiheestaan huolimatta olemaan sekä hauska, viihdyttävä, koskettava että myös ajatuksia herättävä. Luettuasi tämän, tai katsottuasi siitä tehdyn hienon elokuvan, et enää koskaan tarkastele sarjamurhaajia samoin kuin ennen. Tämän tarinan myötä heillä on sielu ja elämä eivätkä he ole vain juttuja lehdissä. He ovat ihmisiä koulussa, työssä...ihan missä vain. Ehkä olet joskus tavannut yhden heistä kun hän vielä oli viaton? Suosittelen ehdottomasti aikuisille kypsien teemojensa vuoksi. Sanoma on jälleen siinä miltä hyvät asiat voivat aluksi näyttää.



Armo / Emmi Valve

Todella upea, mestariteos! Pitäisi löytyä jokaisen sarjakuvaharrastajan hyllystä. Herättää enemmän ajatuksia mielenterveydestä kuin mikään teos vuosikausiin! Suosittelen aikuisille sen kypsien teemojen vuoksi. Sanoma liittyy mielenterveysongelmiin.


Joe Kelly I Kill Giants


Jokaisen fantasiafanin sydämessä asuu tämän sarjakuvan päähenkilö joka on hieman jäänyt jumiin omaan fantasiamaailmaansa. Sarjakuvasta on tehty myös mainio elokuva. Suosittelen niin aikuisille kuin teini-ikäisille. Sanoma on eskapismissa.



Robin Furth ja Peter David: Musta torni


Stephen Kingin kirjasarjan maailmaan sijoittuva sarjakuva, josta tuli kaksi ensimmäistä kokoelmaa suomeksi. Kokoelmia on yhteensä 11-15 riipppuen kokoelmatyypistä ja painoksista. Suosittelen lukemaan kaksi ensimmäistä, ja sitten päättämään onko sen arvoista. Suosittelen niin aikuisille kuin teini-ikäisille. Sanoma vaihtelee, mutta edetessään keskeisin teema ja sanoma on pakkomielle.


David B.:n Epilektikko

Aito ja elämänkerrallinen kuvaus epilepsian vaaroista laajentaa ehdottomasti surullisella, mutta kiehtovalla tavalla kuvaa siitä mitä kaikkea sarjakuvissa voidaan käsitellä. Sanoma on epilepsian vaarat.

Alison Bechdelin Hautuukoti / Äideistä parhain

Bechdelin kirjoittamissa molemmissa sarjakuvissa on laaja kirjo teemoja aina seksuaalisesta itsensä löytämisestä kuolemaan, ja kuinka kaikkea tuota tulee käsitellä. Bechdelin elämänkerralliseen maailmaan paetessa saattaa löytää itsensä monien aitojen, mutta erikositen ihmisten joukosta. Sanoma on että ensin tulee hyväksyä historiansa jotta voi hyväksyä itsensä, ja lopulta muutkin.


Scott Mccloudin Sarjakuva - Näkymätön taide

Tämä tulisi jokaisen sarjakuvaa väheksyvän lukea ensikädessä jotta ymmärtää taidemuodon laajaa mahdollisuuksien kirjoa, joka ei rajoitu vain lapsille suunnattuun roskaan ja aikuisille suunnattuun järjettömään myrkylliseen törkyyn. Sarjakuvalla on paljon annettavaa, ja tämä sarjakuva antaa alun sille että mitä. Sanoma on sarjakuva.


Joann Sfarin Rabbin Katti

Kun rabbin perheen kissa alkaa yhtäkkiä puhua ja vaatia pääsyä juutalaisten joukkoon, muuttuu hänen elämänsä hyvin kummalliseksi. Vahvoja teemoja käsittelevä sarjakuva ottaa vaikutteita Sfarin omasta elämästä, mutta hän tuskin varmaan kuuli kissansa puhuvan kirjaimellisesti. Silti harvinaista että juutalaisuutta käsitellään sarjakuvassa näin luontevasti, arvokkaasti ja uudesta näkökulmasta. Sarjakuvan sanoma on että kuka tahansa voi olla mitä haluaa. 

Charlie Christensenin Aarne Ankka

Aarne Ankka on kirjallisuutta harrastava, rahaton tukholmalainen, joka arvostelee sapekkaasti ruotsalaista yhteiskuntaa ja elämäntapaa, vippailee kaveriltaan Krilleltä rahaa oluen ostoon ja yrittää houkutella naisseuraa tekeytymällä väärinymmärretyksi runoilijasieluksi. Epäsympaattisista piirteistään huolimatta Aarnessa on myös idealistin ja romantikon vikaa, mikä ehkä selittää hänen huonon sopeutumisensa nyky-yhteiskuntaan. Sanoma on yhteiskuntakritiikin tärkeydessä.


Tsugumi Ohban Death Note

Kun kuolemanjumalan muistikirja päätyy nuoren miehen käsiin, ja tämä päättää käyttää sitä rikollisten tappamiseen, menee koko maailma sekaisin ja suuri kaksintaistelu alkaa. Älykäs, mutta syvällinen sarjakuva jossa on laitettu paljon panostusta elämän moraalisille kysymyksille. Sanoma on että jokainen ihminen on mätä, jopa parhaimmatkin meistä.



Charles M. Schulzin Tenavat

Monessa mielessä tärkeä strippisarjakuva jossa on paljon syvempiä pohdiskeluja elämästä huumorin varjolla. Joskus lapset parodioidessaan aikuisten maailmaa sanovat tahtomattaankin sen viimeisen tärkeimmän sanan. Joskus pelkkä hiljaisuuskin riittää. Tätä on Tenavat. Sarjakuva jossa lapset ovat älykkäämpiä kuin aikuiset jotka ovat pelkkiä aaveita itsestään. Sanomaa on laidasta laitaan.



Sylvain Richardsin Järjen veit

Parisuhde väkivalta on harvinainen aihe kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa yleensä, mutta harva teos on sen lisäksi kertonut aiheesta näin vakavalla painokkuudella. Sarjakuvassa kerrotaan koko tarina aina ensitapaamisesta tilanteeseen jossa kaikki alkoi. Sarjakuva ei kaunistele hetkeäkään tapahtumia, vaikka siinä käytetäänkin eläinhahmoja keventääkseen kokonaisuutta. Sanoma on että väkivalta on aina väärin.


John Wagnerin Väkivaltainen tausta

Väkivallalla on aina pitkäkantaoisemmat seuraukset. Sen huomaa tämän pulp-henkisen sarjakuvan päähenkilö kun hänen menneisyytensä tulee vastaan häntä työpaikalla. Loistava sarjakuva jossa on pulpin varjolla erittäin vakava teema taustalla. Sanoma on että ketään ei tulisi tuomita taustan vuoksi.


Cyril Pedrosan Kolme varjoa

Lapsen menetys on vaikea aihe käsiteltäväksi, ja tämä sarjakuva valitsee käsitellä aihetta fantasiakertomuksen kautta. Tarinassa on syvyyden lisäksi tiettyä surullista kauneutta. Sanoma on kuolema.


Ralf Königin Tappaja-kondomi

Moderni sateenkaaren lämpöinen kauhutarina urbaaneimmasta kauhusta koskaan. Vaarallinen tappaja-kondomi tappaa ihmisiä majatalossa seksin aikana, ja etsivä aikoo selvittää mistä on kyse. Absurdi tarina ei ota itseään liian vakavasti mutta käsittelee aihettaan muodossa jossa sen voisi hyvin ottaa vakavana kauhuelokuvana. Sanoma on että älä luota mihinkään. Älä edes kondomeihin.



Jean Van Hammen Chninkel ja Suuri voima

Aivan upea pienempi fantasiaeepos jossa on fantasian takana voimakkaita kristillisiä teemoja ja oivalluksia. Sanoma on sokeassa uskossa.



Peter Kuperin The System

MAD lehden Spy vs. Spy sarjakuvista tutu Kuper näyttää mikä systeemissä on vikana ihanan taiteellisella ja uniikilla tavalla. Sarjakuva jonka sanoma keskittyy pienneen ihmiseen joka jää aina ison maailman jalkoihin.


James O'barr: The Crow

James O'barrin The Crow on surullisuudessaan kaunein rakkaustarina koskaan. Tyttö raiskataan samalla kun poika ja sama tyttö tapetaan. Poika palaa enkelinä, poika tappaa häntä vastaan rikkoneista jokaisen yksi kerrallaan.

The Crow on Jamesin turhautumien melankolista purkamista. Jos olet teini-ikäinen ja luit tämän, sinun pitäisi nyt olla vaikuttunut. Oikeastaan sinun pitäisi perustaa tälle pieni kultti. Aikuinen lukija arvostaa ehkä enemmän teoksen taiteellisia arvoja. Sanoma on rakkaus ja menetys.


Brian Azzarello: Lex Luthor: Man of Steel

Teräsmiehen arkkivhollinen Lex Luthor esitetään aivan uudessa valossa tässä traagisessa rakkaustarinassa. Suosittelen lähinnä aikuisille rankkojen teemojen vuoksi. Sanoma on uhrauksessa, joka menee yli rakkauden ja valitsee ideologian.



Mark Millar: Kick-Ass

Jos supersankareita olisi oikeasti olemassa, se todennäköisesti tapahtuisi juuri näin. Millarin tyly paatos repii rikki supersankari sarjakuvan nätin kuvan, ja näyttää karun todellisuuden taikahattujen ja muiden fantasiaelementtien takaa, ja kertoo kuinka kävisi kylmässä todellisuudessa, kun nuori poika päättää ryhtyä supersankariksi. Väkivaltaisen sisältönsä vuoksi suosittelen lähinnä aikuisille. Sanoma on jos supersankareita olisi olemassa oikeassa maailmassa, maailma ei olisi yhtään sen parempi paikka.



Mark Millar: Civil War

Sarjakuva josta kaikki Marvel Studios leffat ovat ottaneet mallia ja saaneet inspiraationsa. Se on sekä kritiikki supersankari sarjakuvalle, että myöskin poliittisin supersankari sarjakuva koskaan. Millar repii koko Marvel Universumin palasiksi ja jakaa sen kahtia ja modernisoi sen. Itsenäisenä teoksena se on yhä saavuttanut paikkansa yhtenä suurimpana supersankari eepoksena. Suosittelen sekä aikuisille että teineille. Ehkä kuitenkin enemmän aikuisille. Sanoma on identiteetin tärkeydessä. 


Alan Moore: Watchmen (suom. Vartijat)

Mooren luoma supersankari sarjakuvien Citizen Kane ja Blade Runner herättää yhä tänäkin päivänä keskustelua sekä elokuvana että sarjakuvana. Loistava keskustelunaihe sarjakuvaharrastajien piireissä olit sitten mitä tahansa mieltä itse teoksesta. Suosittelen lähinnä aikuisille sen kypsien teemojen vuoksi. Jos ikinä mietit että voiko supersankari sarjakuvalla kertoa jotain syvällistä, niin tässä vastaus. Eli voi. Sanoma liittyy maailman pelastamiseen.


Frank Miller: Yön Ritari

Toinen runsaasti keskustelua herättävä teos. Batmanin koko tarinan huikea lopetus. Yhä monesta Millerin Yön Ritari on ainoa tapa lopettaa Batmanin loputon saaga ja taistelu rikollisuutta vastaan. Itse väitän että ylipäätään paras ikinä tehty Batman tarina. Suosittelen aikuisille jotka pohtivat mistä löytää hyvää jatkoa Watchmenille. Sanoma on että jopa vanha koira voi oppia uusia temppuja.


Kevin Smith: Hämähäkkimies ja Musta kissa (eng. Spider-Man/Black Cat: The Evil That Men Do)

Pieni vähälle huomiolle jäänyt mestariteos joka loi syvyyttä kahden nimikkohahmon välille. Suosittelen lähinnä aikuisille johtuen sen väkivaltaisista teemoista. Sanoma on että väkivalta on aina väärin.


Alan Moore: V niin kuin Verikosto

Suositeltavaa lukea vaikka olisikin nähnyt elokuvan, ja mielellään suomeksi aivan loistavan käännöksen vuoksi. Suosittelen aikuisille sen kypsien teemojen vuoksi. Sanoma on, että ideologiat ovat luodinkestäviä.


The Pro / Garth Ennis

Todella rohkea ja hauska supersankari parodia, joka osoittaa että kuka tahansa voi olla supersankari, jopa paikallinen katuhuora. Suosittelen lähinnä aikuisille hyvin seksuaalisen sävyn vuoksi ja ronskin kielenkäytön vuoksi. Sanoma on että kuka tahansa voi olla sankari.


Ian Rankinin Synkkiä Enteitä ( eng. Dark Entries)

Inspector Rebus ja muista rikosromaaneista tuttu Ian Rankin kirjoitti tämän oman tulkintansa John Constantinen hahmosta, joka satiirisoi tosi-tv:tä. Constantine joutuu asukkaaksi tosi-tv sarjaan liittyvään taloon, ja kaikki ei taaskaan tietenkään ole niinkuin pitää. Suosittelen tätä taskukirjaa lähinnä aikuisille sen kypsien teemojen vuoksi. Sanoma on...tosi-tv on perseestä.


Stan Leen ja Moebiuksen Hopeasurffari

Todellinen klassikko. Eurooppalainen sarjakuva ja amerikkalainen sarjakuva kohtaavat tässä aivan huikeassa sarjakuvaromaanissa, jossa käsitellään uskontojen mielivaltaisuutta yhteiskunnassamme aidon runollisesti ja vakavasti, psyen kuitenkin supersankari perinteessä. Suosittelen niin aikuisille kuin lapsille kuin teineille. Sanoma on uskontojen hulluus. 


Kevin Smithin Daredevil

Sarjakuva-aiheisista elokuvistaan lähinnä tunnettu Kevin Smith näkyy myös tällä listalla muutaman kerran. Mutta mikä henkilökohtaisella tasolla teki hänen tuotannossaan ensimmäisenä vaikutuksen oli hänen Daredevil sarjakuvansa joka on ehdoton klassikko. Suosittelen tätä sarjakuvaa lähinnä aikuisempaan makuun. Sanoma on uskontojen hulluus.


Warren Ellis: Planetary

Planetary on supersankareiden X-Files tai Tähtiportti, jossa tarkasteltavana ei ole vain oudot yliluonnolliset ilmiöt, vaan kokonainen populaarikulttuurihistorian ala, supersankarit. Se pureutuu metatasolla supersankari ilmiön juurille, mutta samalla se kertoo eheän tarinan uniikilla tavalla ilman vähäisintäkään toimintaa. Sanoma on että kaikella on historiansa.



Ann Nocenti: Daredevil

Nuorimies etsimässä liberaalia identiteettiään. Tiedän. Tuota varmaan ei pitäisi sanoa edes ääneen. Mutta sellainen minä olin kun tätä sarjakuvaa luin, ja osin siksi se varmaan kolahtikin. Sen teemoja ovat feminismi, kieroutuneet naiskuvat ja roolimallit vain muutaman mainitakseni. Kyseiselle nuorelle miehelle tämä kolahti kuin varpusparvi. Tiedättehän...se kun maailmassa on jotain vikaa mutta ette osaa nimetä mikä? Ennen kaikkea Nocentin Daredevil on supersankari sarjakuva. Mutta se ei tarkoita etteikö se voisi kertoa jotain itsestämme. Sarjakuvassa on mainio naistenoikeuksia ja isäsuhdetta käsittelevä sanoma.


Neil Gaiman’s Sandman

Sarjakuva joka muovasi uskonnollista elämänkatsomustani kaikkein suopeimmaksi. Sanoma on Unien mystyeerissä. 


Alan Mooren Rämeen Olento (Swamp Thing)

Yksi merkittävimmistä identiteetti-sarjakuvista koskaan! Sanoma on että, jokainen meistä ansaitsee saada ja tulla rakastetuksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia