Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

 

Kaikilla meistä on suosikkielokuvansa, mutta harva on yhtä oikeassa kuin minä. Tässä listassa käyn läpi kaikkien aikojen suosikkielokuvani. Voi olla että joku näistä on myös sinun suosikkisi, joten kerro ihmeessä se kommenteissa. Mennäänpä suoraan asiaan.



30. Collaterral


Toisinaan me tuomitsemme ihmiset turhankin helposti. Etenkin heidän taustojensa vuoksi. Tässä elokuvassa käsitellään tuota ristiriitaa, kun tavallinen lempeä taksikuski joutuu viettämään aikaa palkkamurhaajan kanssa, joka on aivan päinvastainen ihmisenä kuin hän. Hän kun ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Yksi elokuvan hienoimpia kohtauksia onkin kun taksikuski ottaa palkkamurhaajan roolin hetkeksi näyteltäväkseen, ja oppii näkemään asiat eri tavalla kun asetelma kääntyykin päälaelleen.


29 Peter Jacksonin King Kong

Kun ensimmäistä kertaa näin tämän elokuvan, sen tehosteet tekivät välittömän vaikutuksen. En missään nimessä väitä että se olsi ainoa hyvä King Kong filmatisointi. Se vaan sattuu olemaan oma suosikkini kaikista niistä. Modernit remaket eivät muutenkaan lähes koskaan ole hyviä, koska toistavat alkuperäisen elokuvan kaavamaisesti, eivätkä tuo siihen oikein mitään uutta. King Kong elokuvissa usein on tehty poikkeus. Niiden tehosteet seuraavat ajan suosittuja trendejä, mutta kuitenkaan tekemättä siitä muotin mukaista. Visuaalisesti vaikuttava ja iso elokuva klassisesta tarinasta. En malta odottaa seuraavan sukupolven versiota.

28. The Voices

Mielenterveysongelmia harvoin käsitellään elokuvissa, ja vielä harvemmin kiinnostavasti ja onnistuneesti. Persepolis sarjakuvasta tuttu Satrapi käyttää erityisesti visuaalisia keinoja apunaan tarinan ja skitsofrenian kuvaamiseen. Kun Ryan Reynonoldsin sympaattinen reppana hahmo on työpaikalla, kaikki tuntuu olevan värikästä ja jopa vaaleanpunaista. Mutta välittömästi kun hän menee kotiin yksinäisyyteen, kaikki muuttuu mustaksi ja värittömäksi ja silti synkäksi. Tämä kahtia jakaantunut maailma on sekä visuaalisesti mielenkiintoinen, mutta tehostaa osin sympaattista tarinaa, joka johtaa kuitenkin surulliseen lopputulemaan.

27. Melkein julkkis

Paras rock-elokuva mitä on koskaan tehty. Elokuvassa pääosassa kolme rock ympyröiden vähemmän kuultua näkökulmaa, jotka ovat bändäri, mystinen kitaristi ja toimittaja. Perustuu elokuvan ohjanneen Cameron Crowen nuoruuden toimittaja-vuosien kokemuksiin, eli perustuu ainakin jonkun verran tositapahtumiinkin. Elokuvassa on viehättävästi saatu 1970-luvun ajankuva hienosti yhteen elokuvaan.

26. Betty Blue


Rakkaustarina joka poikkeaa hyvin paljon normaalista rakkaustarinasta. Elokuvaasa on aitoutta ja elämää. Joskus ainoat keinot toteuttaa rakkaus on synkempi kuin mitä omiin suunnitelmiin kuuluu. Mielenterveysongelmat ovat muutenkin harvinainen aihe elokuvissa. Paljon pienempiä tarinoita kuitenkin kokonaisen tarinan sisällä. Kuten esimerkiksi tarina Hitlerin päiväkirjoja kirjoittavasta miehestä ja hänen muusasta.

25 Ed Wood

Tim Burtonin elokuva Plan 9 from Outer Space nimisen kulttielokuvan ohjaajasta, joka on todella kummallinen heppu, mutta ainakin toisinaan sympaattisella tavalla. Mies joka ei joko tiedä tekevänsä huonoja elokuvia, tai sitten todella tietää, ja nauttii siitä sata lasissa. Elokuva on myös osin tarina Ed Woodin ystävyydestä Bela Lugosiin.


24. Bicentennial man

Robin Williams tekee elämänsä yhden parhaimman roolityön, esittämällä robottia, joka etsii sekä identiteettiä, että paikkaansa että myösjkin oikeuksiaan maailmasta. Elokuva on kuin sci-fi tarina Isac Asimovin tyyliin kirjoitettuna elämäkerrallisessa muodossa. Kaunis elokuva elämästä, ja kaikesta mikä tekee siitä merkittävän.

23. The Aviator

Dicaprio tekee uransa parhaimman roolin tässä historiallisessa elokuvassa lentäjästä jolla ei ole kaikki päänsä sisällä kunnossa. Elokuvassa on mainio visuaalinen kertonta joka on kuitenkin yhdistetty tarinaan mielenkiintoisella tavalla. 

22. Mafiaveljet

Jos elämässä aikoo katsoa vain yhden mafia-aiheisen elokuvan, se on ehdottomasti tämä tositarinaan perustuva elokuva, jossa loputon määrä hyviä näyttelijäsuorituksia, mutta myös kiehtova elämäkerrallisuus, joka kuitenkin muodostaa nousun ja tuhon tarinan, eikä vain sohi minne sattuu. 

21. Rocky horror picture show

Harva musikaali on niin suuri, että se on kulltiudessaan muodostunut lähes uskonnollisen kannatuspohjan sanomalleen ja sisällölleen. Elokuva seksin suurimmista painajaisista ja anarkiasta. Elokuva joka tulee nähdä siihen omistautuneen seurakunnan kanssa. Don't just dream it, be it!


20. Ihmemaa OZ

Kaikkien aikojen upein kirjasovitus ja seikkailuelokuva, jossa upeita visuaalisia tehokeinoja. Se on myös ensimmäinen maailman tv:ssä ikinä esitetty elokuva. Sen monitulkintaisessa hengessä on paljon myös yhteiskuntakriittisiä sävyjä ja lauluja jotka jäävät elämään jokaiseen mieleen. Elokuva ei vaadi sinulta muuta kuin keltaisen tiilin polun seuraamista...


19. Ben-Hur

Massiivinen elokuva jossa elämää suurempi lopputwisti, joka kertoo pienen yksityiskohdan Raamatusta, johon ei normaalisti kiinnittäisi huomiota. Tässä elokuvassa on jännitystä, siinä on kaikkea. Myös erinomainen ajankuva Jeesuksen ajasta, olematta kuitenkaan kirkollisen saarnaava. 


18. Little shop of horrors

Korostan, että tarkoitan nimenomaan 1980-luvun versiota. Harva musikaali on yhtä mainio kuin tämä. Siinä on ikimuistoisia kohtauksia, ja mainioita näyttelijöitä. Et enää ikinä ajattele huonekasvejasi samalla tavalla, etkä kyllä hammaslääkäreitäkään. 


17. Mary Shelleyn Frankenstein

Mainio isänpäivä elokuva, ja tulkinta yhdestä hienoimmasta kauhukirjasta koskaan. Se ottaa juuri sopivasti vapauksia lähdemateriaalistaan luodakseen realistisen, mutta ei kuitenkaan tylsää, kuvauksen tapahtumista jotka johtivat kuuluisan hirviön syntyyn. Se on samalla elokuva identiteetin etsimisestä, jossa ihana ristiriita valloittaa mielesi. Kumpi onkaan hirviö?


16. Barbarella

Klassinen avaruus-satiiri, jota voi katsoa sekä viihdyttävänä elokuvana, mutta myös mestarillisena satiirina seksin roolista maailmassamme. 


15. Kellopeliappelsiini

Väkivaltaista elämää dystopisessa tulevasiuudessa elävä Alex tulee tappaneeksi jonkun, ja hänelle tarjotaan mahdollisuutta uuteen hoitomuotoon, jolla hänet aivopestään kunnolliseksi. Yksi kaikkien aikojen parhainpia kirja-filmatisoinneista ja dystopioista.


14. Amadeus

Elokuva joka sai minut kiinnostumaan klassisesta musiikista, mutta samalla elokuva pienestä ihmisestä, keskinkertaisesta yksilöstä, joka jää aina kaikkien suurten miesten jalkoihin. Etenkin kun suuret miehet ovat yleensä täysiä mulkkuja henkisellä tasolla. Elokuvassa on myös hieno klassisen musiikin ilmapiiri, sillä elokuva itsessään on kuin jonkun suuren klassisen säveltäjän kappale.


13. Amerikan Psyko

Satiiria ja kauhua lievästi yhdistelevä teos sopii myös niille jotka eivät yleensä pahemmin välitä kauhu genren elokuvista. Se pyrkii ja onnistuukin kertomaan tarinan siitä kuinka todellisuudessa me asetamme itsellemme niin vahvan roolin elämissämme, että vain harvoin kukaan edes uskoisi että kaiken takana piilee pahuus. Käyntikortti on elämämme heijastuma kaikille muille.


12. Poltergeist

Spielberg on vain hyvin harvoin oikeastaan ollut mukana kauhuelokuvissa, minkä tämä elokuva osoittaa suureksi harmiksi, etenkin tehosteidensa osalta. Elokuvassa on myös mainio syvyyttä tuova teknologian ja krääsän tuoma kauhu, jota hyödynnettiin elementtinä myös Danten Gremlins elokuvassa, jossa myös oli Spielberg mukana. Kauhu ei synny pelkästään hirviöistä, vaan tavallisista arkipäiväisistä asioista, jotka pettävät meidät.


11. The Waterboy

Adam Sandlerin elokuva, joka saattaa hämmentää listalla, jolla on monia niinsanotusti oikeasti hyviäkin elokuvia. Mutta kaikilla meillä on quilty pleasure elokjuvamme. Sitäpaitsi tämän komedian hienous on enempi Kathy Batesin mainiosta roolisuorituksesta äitinä, joka on aina oikeassa. Vai onko? Harva komedia käsittelee äitisuhdetta niin että voi nauraa itselleen. Eli puskafarssi-komedia jolla salttua syvempää sanomaa.


10. Warm Boddies

Hauska zombie-elokuva, joka on sekä sympaattinen että onnistuu parodioimaan Twilightia ollen kuitenkin sopivasti oma juttunsa. Maailmanhistorian parhaimpia romanttisia komedioita. Kaikilla meillä on nälkäinen sydän...


9. Sähköputkimies

Nerokas satiiri ylimenevästä ystävyydestä. Tarina yksinäisestä kaapelimiehestä, joka ei vain mitenkään osaa päästää irti. Elokuvan nerokkuus piilee siinä, että sen voi tulkita niin komediaksi kuin kauhuelokuvaksikin. 


8. Dark City

Yksi Matrix elokuvien vahvimmista vaikutteista, tai niin ainakin luulisi. Kun elämä pienessä kaupungissa vaikuttaa harhalta ja kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Onnistuu kiteyttämään Matrixin pääpointin yhteen elokuvaan. Samalla se on itsenäinen kokonaisuus joka toimii ilman vertailuakin.


7. Ystävät hämärän jälkeen

Ruotsalainen kauhuelokuva, joka osaa yllättää. Elokuva kertoo koulukiusatusta pojasta joka tapaa vampyyritytön. Elokuva opettaa että vain päästämällä oikean ihmisen sisään, voi päästä vaikeimmistakin elämän pinteistä. Kaunis tarina sekä ystävyydestä, että myöskin tekee sen onnistuneesti missä Twilight epäonnistuu. Elokuvan lopputwisti on kaikkien aikojen parhain.


6. Leon

Sympaattinen elokuva palkkatappajasta, joka saa vastuulleen naapurin rikollisperheen tyttären tämän vanhempiensa ja sisarustensa kuollessa. Natalie Portman tekee huikean roolityön nuorena, ja osoittaa että kaikki lapsinäyttelijät eivät ole toivottomia. Leon itsekin on äärimmäisen sympaattinen Jeam Renon esittämänä, Gary Oldmanin loistavaa roolityötä elokuvan pahiksena unohtamatta.


5. Silmänkääntäjä

Elokuva joka on kokonaisuudessaankin yksi iso taikatemppu. Nuori Eisenheim niminen taikuri joutuu vastakkain hovin kanssa. Taistelu rakkaudesta alkaa. Elokuvassa on piirteitä heist lajityypistä. Yksi kauneimpia lopputwistejä koskaan. 


4. Kunniattomat paskiaiset

Tarantinon kaikkien aikojen paras elokuva on hauska propaganda elokuva propaganda elokuvan ensi-illasta. Runsaasti outoja yksityiskohtia, ja ennen kaikkea paras tulkinta natsista Christoph Waltzin esittämänä, joka ei pelkää pilata sinulta leivoksia ja maitotuotteita. Bonuksena elokuvan extroissa itse elokuva jonka ensi-iltaan elokuva sijoittuu. Se kannattaa katsoa jotta elokuvaan saa perspektiiviä, mutta myös siksi että se ei tunnu niin yksipuoliselta näkökulmalta.


3. Pleasantville

Kaksi teiniä kiistelee. Toinen on naivi poika, joka rakastaa Pleasantville nimistä vanhaa mustavalkoista tv-sarjaa, ja toinen taas on kevytkenkäinen ja piunallinen sisko. Riidan lopuksi he päätyvät itse Pleasantvilleen, jossa kaikki on miellyttävää ja mukavaa, ja aurinko paistaa aina. Sitten sisarukset alkavat tuomaan väriä tähän mustavalkoiseen maailmaan. 


2. Watchmen

Supersankarit ovat pelastaneet maailman elokuvien ja sarjakuvien sivuilla lukuisia kertoja. Mutta voiko maailmaa pelastaa pysyvästi? Mitä jos supersankarit itsekin kaipaavat hieman pelastusta? Watchmen on kaikkien aikojen paras supersankari-elokuva, joka vastaa kymmentä muuta supersankari-elokuvaa. Siinä on sanomaa ja ajatusta. Lisäksi se on uskollinen alkuteokselleen, tuoden siihen kuitenkin ripauksen elokuvallisuutta mukaan. Inhimillinen supersankari-elokuva. 


1. Mr. Noboddy

Kaunis ja monitasoinen ja -tulkintainen  elokuva elämästä ja uhrauksesta. Tulevaisuudessa on löydetty keino tehdä kaikista kuolemattomia, ja vain yksi vanha kuolevainen mies on jäljellä. Toimittaja päättää haastatella tätä miestä saadakseen selville hänen tarinansa, mutta paljastuukin että mies näkee koko elämänsä kaikki valinnat ja niihin johtaneet ja niistä syntyneet aikalinjat. Hämmästyttävän kaunis elokuva, joka laittaa katsojan ajattelemaan valintojamme. Ja jos emme tee valintojamme, meistä tulee...ei-kukaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia