11 huonointa sankarista pahaksi muuttumista supersankari-sarjakuvissa

11. The Flash


Flash on hahmona luonut perinteen jossa jokaiselle sukupolvelle on ikioma Flash. On alkuperäinen 1940-luvulla aloittanut Flash nimeltä Jay Garrick, on 1950-luvun lopussa aloittanut Flash Barrry Allen ja on 1980-lvun puolivälissä aloittanut Wally West. Jopa seuraava Flash on mahdollisesti tuloillaan.  Kolme hurjaa sukupolvea! Sitten DC ottaa ja pilaa tämän tradition...

Ensin Barry Allen palautetaan henkiin. Tämän nyt vielä sulattaa, koska hänestä kirjoitetaan mainioita silver age henkisiä tarinoita kun taas Wally Westistä modernimpia tarinoita. Jay Garrick toimii eräänlaisena mentorina tässä universumissa. Sitten molemmat sekä Garrick että West katoavat lähes kymmeneksi vuodeksi jonnekin koska DC ei kestä ajatusta että hahmolla on sekä jatkuvuus että hahmoja on useampi joista kirjoittaa erilaisia tarinoita, koska persoonatkin ovat sopivan poikkeavia.

Lopulta Wally West kuitenkin palaa. Garrick ilmeisesti kuolee. Tämänkin asetelman kanssa voisi olla melko onnellinen, vaikka kukaan ei muista Garrickia. Hetken Wallyakaan ei muistanut kukaan. Paitsi hahmon fanit tottakai. Wally oli kiinteä osa 1990-lukua ja osa hyviä syitä lukea sarjakuvia ja hyvin nostalginen syy semmoiseen.

Sitten DC taas sotkee kaiken tekemällä Wally Westistä massamurhaajan, joka tappaa joukon supersankareita vahingossa voimillaan, ja peittää idioottina vielä jälkensä. Maku hahmoon on tämän jälkeen mennyt tarinassa, joka on idioottimainen muutenkin ja sen on kirjoitta aivoton ääliö joka joutaisi sähkötuoliin.

Vaikka Wallyn murhat myöhemmin paljastettiinkin hänestä jotumattomaksi, tämä vei kaiken sen kiinnostuksen hahmoon, mitä siihen voi ikinä enää kohdistaa. Sillä hetken aikaa DC:n jatkuvuus oltiin valmis uhraamaan, jotta saatiin pahis yhteen tarinaan, jossa sellaista ei edes tarvittu. Jos tarkoitus oli tuoda syvyyttä hahmoon, tämä oli vihoviimeinen tapa ja sillä ei haettu kuin jotain lapsellista shokkireaktiota jonka osaa kirjoittaa 3 vuotiaskin kännissä. 

Wallyn kääntäminen massamurhaajaksi ei aja mitään etua tai tarkoitusta, eikä se tee hahmosta kiinnostavampaa, vaan pelkästään monta tuhatta sivua sarjakuvaa jossa kaikki jahtaavat häntä täysin turhaan. Mikään ei myöskään pohjaa sitä ajatusta että juuri Wallysta piti tehdä paha. Gariick olisi voinut hyvin olla paha.


10. Superboy-Prime


Superboy-Primen kääntymisen pahaksi lähtökohdat olivat hyvät. Hahmo oli Crisis on Infinite Earths sarjassa menettänyt oman kotimaailmansa ja käytännössä kaiken mitä hänellä ikinä oli. Oli siis täysin ymmärrettävää että hän oli katkera ja vihainen. Mutta sen sijaan että hahmosta olisi tehty empatiat puolelleen saava kaiken menettänyt sankari, joka kääntyy kohti pimeää ja on lisäksi vielä äärimmäisen voimakas, hahmosta tehtiin valittava, ärsyttävä, itsekeskeinen, huvittava ja muutoinkin täsi-ääliö kauhukakara. 

Superboy-Primen omat parodiaa lähentelevät seikkailut olivat hyviä ja hauskoja, mutta hahmon käytös pilasi lähes tulkoon koko Infinite Crisis:in, jonka kuitenkin pelasti onnistunut pahaksi kääntynyt hahmo, Earth one Superman, joka tajusi lopussa tehneensä virheen, ja kolmannen pahikseksi kääntyneen, Alexander Luthorin, taas luullessa tekevänsä oikein. Nämä kaksi olivat onnistuneita pahikseksi kääntyneitä, siinä missä Superboy-Prime oli epäonnistunut. Infinite Crisisin jälkeen tosin hahmo vain paheni entisestään Countdown to Final Crisis mega-sarjakuvassa jossa hän vanheni ja muuttui vieläkin pöljemmäksi. Hänet muistetaan "I kill you to death" repliikistä. Parasta tietenkin oli se, että tämä jätetttiiin noteeraamatta kokonaan muussa hahmoa koskevassa jatkumossa.


9. Hawk/Kapteeni Atomi


Vuonna 1991 DC julkaisi crossover eventin nimeltä Amageddon 2001. Siinä aikamatkustajalle paljastui, että yksi DC sankareista kääntyisi tulevaisuudessa pahaksi tyranniksi nimeltä Monarch. Hän päättää lähteä menneisyyteen estääkseen tämän tapahtumasta.

Alunperin oli tarkoitus, että Kapteeni Atomi olisi paljastunut Monarchiksi. DC kuitenkin päätti kesken kaiken, että Hawk onkin Monarch, vaikka tarinassa oli jo paljastunut, että Monarch tappoi Hawkin. Myöhemmin DC yritti korjata virheen. JSA:n sivuilla paljastui, että tapahtuma olikin Mordrun luoma harha, ja että Kapteeni Atomi onkin Monarch. Ja Kapteeni Atom kääntyi pahaksi koska…itseasiassa tämä asia ei missään kohtaa ilmene. Aiheeseen ei ole taidettu edes palata uudelleen. Ja hyvä niin.


8. Magneto


Magneton hyvä-paha historia on pitkä. Ja hän on vaihtanut puolta ainakin 6 kertaa.

Ensin hän oli Xavierin ystyävä. Sitten hän kääntyi tätä vastaan perustaessaan Veljeskunnan. Sitten hän myöhemmin Xavierin viimeisenä toiveena ottaa Ryhmä-X:n johdettavaksi. Hetken päästä hän kuitenkin päättää että ei ole kummankaan puolella. Sitten hän paljastuukin taas pahaksi ja melkein tappaa Wolverinen repimällä tämän adamantiumin pois. Sitten Magneto huomaa Onslaughtin uhan alla että hänen on muututtava ja kääntyy taas Xavierin puolelle. 

Mutta sitten tämä Magneto paljastuu klooniksi, ja oikea on paha. Muutama vuosi myöhemmin hän naamioituu Xorniksi ja esittää hyvää. Sitten hän onkin taas paha. Ja NYT hän on taas Xavierin puolella. Tämä jatkuva venkslaaminen alkaa pikku hiljaa kyllästyttää.

Magneto on kuitenkin nyt pysynyt melko pitkään hyvänä. Tai miten sen nyt ottaa. Kyklooppi kun kääntyi ajatuksissaan Magneton ajattelun kaltaiseksi, mikä teki periaatteessa Magnetosta taas pahan tai ainakin anti-sankarin. Nyt kuitenkin viimeisimpänä käänteenä hän liittyi Xavierin ja muiden joukkoon utopiaan nimeltä Krakoa jossa hän saa omien sanojensa mukaan olla oma itsensä. Kiva hänelle.  


7. Purppuranoita


Purppuranoita kääntyi pahaksi Avengers:Dissasemblessä. Ongelma on hänen voimansa. Ja motivaatio. Purppuranoita vain yksinkertaisesti sekosi koska oli menettänyt lapsensa, ja alkoi teurastamaan porukkaa päättömästi. Miksi? Mitä pahaa hänen tappamansa henkilöt ovat hänelle tehneet? Purppuranoidan riehuminen päättyi House of M sarjaan, jossa hahmo yritti tehdä maailmasta utopian toteuttamalla kaikkien toiveet. 

Mutta homma tietysti epäonnistuu ja Purppuranoita päättyy lopettamaan kokonaisen lajin sukupuuton partaalle. Kaiken typeryys piile myös siinä, että sankarit ovat päättäneet TAPPAA Purppuranoidan. Ja tämä on täysin vastoin heidän hahmoaan. Ja Purppuranoidan voimat jotka joskus vielä olivat kohtuulliset, ovat yhtäkkiä paisuneet aivan järjettömäksi.

Myöhemmin Purppuranoita palasi hyviksenä, jonka pahuus oli Tohtori Doomin aivopesua. Kuinkas muutenkaan. Ihan kuin mielenterveysongelmat eivät olisi todellinen ongelma Marvel Universumissa. Toki hän on tappanut ison joukon porukkaa joista jokainen on jo kai herännyt henkiin. Eli hetken aikaa hahmo oli kiinnostava. Sitten se pilattiin.


6. Hal Jordan


DC oli saanut käsityksen, että Hal Jordanin hahmoa pidettiin tylsänä. Niinpä he päättivät tehdä hänestä pahan. Hal Jordanin kotikaupungille käy pahasti, ja Hal päättää tappaa kaikki Lyhdyt ja kerää heidän sormuksensa. Hetkinen. Miksi hän kävi Lyhtyjä vastaan? Eikö tuo ole vähän ylireagointia? No, myöhemmin tälle kaikelle annettiin selitys. Parallax teki hänestä pahan. Ja kaiken tämän jälkeen Hal pääsee kiltisti jatkamaan Lyhdyissä. Parallax, tuo aivopesijöistä...tylsin.


5. Sentry


Bendis otti ja loi uudelleen Sentryn hahmon The New Avengers juoksussaan. Hän teki hahmosta synkemmän, modernin ja kiinnostavan. Sitten hän meni ja pilasi kaiken. Sentry nimittäin kääntyi pahaksi Dark Reignin aikana, ja hänestä tuli uhka kaikille sankareille. Minkäänlaista motivaatiota ei annettu. Lisäksi hahmo muuttui aivan tolkuttoman typerän näköiseksi hirviöksi ja rupesi teurastamaan porukkaa aivan päättömästi. Hän repi kahtia Areksen niin että suolet vain lentelivät. Ainoa Sentryn motivaatio oli pahuus. Ei mikään muu.

Sittemmin Sentry herätettiin henkiin tekemällä hänestä kuvitteellisessa maailmassa hengaileva hassunhauska setä. Konsepti oli hauska. Mihin siinä tarvittiin juuri nimenomaan Sentryä? Jos tyypillä on miljoonan auringon voimat, hänen sietääkin olla paha. Ja jälleen kerran hieno mielenterveys metafoora pilattu.


4. Daredevil


Daredevilistä tuli Shadowland tarinan myötä Käden ninjaklaanin johtaja. Napakympin tapettua joukon ihmisiä Daredevil kääntyy pimeän puolelle. Hän tappaa Napakympin. Hän ryhtyy pitämään tyranniaa New Yorkin kaduilla Käden ninjojen avulla ja pistää kaiken hösseliksi. Lopulta selviää että Daredevilin on vallanut jokin Käden ninjojen vanha pimeä voima ja kauhea demoni ja lopulta hänet joudutaan tappamaan. Ja kun hahmo sitten myöhemmin selviääkin olevan elossa, hän palaa kevysti vain takaisin ilman sen kummempaa ihmetystä.


3. Wonder woman ja Amazonit


DC teki Wonder Womanin originissa selväksi että amazonit ovat tehneet rauhan ihmisten kanssa jo kauan sitten. Kuitenkin Amazons attacks sarjakuvassa Amazonit hyökkäävät Amerikkaan ja alkavat teurastamaan porukkaa. Aseistus heillä on typerä ja vajavainen. Ja kaiken takana ollut tahokaan ei ollut kovin kummoinen. Sarja käsitteli kaikintavoin huonosti amazonien ja Wonder Womanin historiaa. Ja mikä lopulta rauhoittaa amatsonien hyökkäyksen? Teräsmies saapuu paikalle, ja jauhaa puoli tuntia paskaa. Lue: Mies saapuu paikalle ja rauhoittaa äkäset akat jotka ei perhana osaa käyttäytyä. Huokaus.

Tämän lisäksi Wonder Woman ennen Infinity Crisista tappoi Maxwell Lordin. Kummallakin kerralla on menty täysin metsään hahmon kanssa.


2. Teräsmies


Huomiselle tarina jossa Teräsmies laittaa koko maapallon Aaverajalle, koska on niin kauhean huolissaan maailman poliittisesta tilasta tai jotain muuta vastaavaa turhanpäiväistä. Tarina on tylsä ja typerä, ja yrittää liian epätoivoisesti tehdä Teräsmiehestä sekä poliittisesti relevantin että syvälllisemmän anti-sankarin, jota Teräsmies ei ikinä tule olemaan. Ja tämä ei ole edes ainoa kerta kun Teräsmiehestä on yritetty tehdä paha sekä sarjakuvissa että elokuvissa. Se alkaa olla jopa oma tropensa joka ei kiinnosta oikein yhtikäs ketään.



Ja kaikkien aikojen huonoin pahikseksi kääntymistarina on…

1. Hämähäkkimies


Sisällisodan päätteeksi Peterin tätiä ammutaan. Peter uhkailee tukehduttavansa Kingpinin. Hän rikkoo useita eri lakeja. Kaikki oman syyllisyyden tunnon vuoksi. Hän jopa lopulta päätyy tekemään diilin paholaisen kanssa. Tämä kaikki on väärin. Se ei kuulu hahmon luonteeseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia