20 Syytä Lukea Sarjakuvaa


1. Koska sarjakuvan tarjonta on nykyään monipuolisempaa kuin elokuva tarjonta.


Tarkastellessa elokuvien genrejä, huomaa nopeasti että sarjakuva on tässä asiassa huomattavasti edellä elokuvaa. Sarjakuvaa tuntuu olevan jokaiselle jotakin, kun taas elokuvan voi rajoittaa melko kapeaan valikoimaan genrejä. Puhumattakaan siitä miten genret esitetään sarjakuvissa, kuten nyt vaikka elämäkertasarjakuva joka on huomattavasti edistyneempi kuin elämäkertaelokuva. 


2. Koska sarjakuvatarjonta on nykyään monipuolisempaa kuin tv:n tarjonta.


Kuten elokuvien kohdalla, myös tv:n tarjonta on alkanut yhä enemmän ja enemmän rajoittumaan  Jos sinua todella häiritsee tv:n loputon tosi-tv tarjonta, vaihda sarjakuvaan. Etuna voi olla myös se että sinun ei tarvitse selata loputtomiin kanavien tarjontaa löytääksesi etsimäsi.


3. Koska sarjakuvaharrastus on halvempaa kuin moni muu harrastus.


Esimerkiksi kirjastot auttavat todella paljon. Keskiverto sarjakuvakokoelman hinta on noin 20-40 euroa uutena, kun taas käytettynä saattaa selvitä jopa 10 eurolla, jos vain tietää mistä etsiä. Useimmat kokoelmat kattavat koko tarinan, kun taas esimerkiksi elokuvien tai sarjojen kohdalla tämäkään ei ole aina varmaa. Etsimisen ilo on jo itsessään toki syy lähteä divarikierrokselle. Sinun ei tarvitse kerätä mahdottomia määriä sarjakuvaa tai edes oheistuotteita kotiisi. Jokaisen kokoelma on omansa näköinen, ja kukaan ei edes pakota sinua keräämään sarjakuvaa joka on ihan toinen juttu.  


4. Koska moni elokuva/tv-sarja käsikirjoittaja on nykyään sarjakuvakäsikirjoittaja.


Sarjakuvan arvostuksen kehittyessä moni käsikirjoittaja ja ohjaaja on huomannut elokuvien rajat, ja löytänyt tiensä sarjakuviin. Kevin Smith aloitti ilmiön, ja tuon jälkeen lista on vain kasvanut vuosi vuodelta. Etenkin jos tuntuu että lempiohjaajasi on kadonnut elokuvista kokonaan, niin ole rohkea ja tutki hänen muuta tuotantoaan. Saatat yllättyä.   


5. Yksinkertaisesti taiteen vuoksi. Sarjakuvat ovat kaunista katsottavaa.


Sarjakuvien visuaalinen ilme on monipuolisempaa usein jopa kuin elokuvien. Pelkästään jo pin-upit ovat ihan hyvä syy alkaa lukemaan sarjakuvaa. Myös kuvitustyylejä on useampia, joten löydät lempikuvittajasi melko nopeasti. 


6. Koska sarjakuvien lukeminen voi johtaa keräilyyn mikä on hyvä harrastus.


Ihminen on kerännyt kokoelmia varmasti jo muinaisista ajoista asti. Keräily tuo päämäärän. Tavoitteen jota seurata. Se itsessään voi olla jo lähes työ. Mikään ei luultavasti voita sitä tunnetta kun saa yhden kokoelman täyteen tai löytää kauan etismäänsä jatkoa tai täydennystä kokoelmalleen. 


7. Puhtaasti viihteen vuoksi. Sarjakuvat ovat viihdyttäviä.


Lukeminen on aina viihdyttävää. Sama tunne jota kokee elokuvia katsellessa on mahdollista kokea myös sarjakuvissa. Ehkä jopa suurempana, kun olet juuri aloittanut. Tuntuuko että elokuvat eivät enää tuo sitä samaa tunnetta kuin lapsena? Sarjakuvissa tuo tunne säilyy aina. 


8. Sarjakuvista oppii paljon asioita.


Kirjat ovat jättäneet ison varjon sarjakuville, joista yhteiskunta väittää että ei opi mitään. Mutta etenkin nykyaikana tämä väite on helppo kumota kun tarkastelee historiallisia tai elämäkerrallisia sarjakuvia. Jopa minimissään elämäkertasarjakuvat tuovat perspektiiviä elämään. Väite on muutoinkin nykyään jo helppo kumota. Sarjakuvat eivät ole vain puhekuplaa ja kuvia. Ne ovat monipuolinen ja laaja tapa kertoa ei vain tarina, vaan myös tuoda esiin sen informatiiviset aspektit, mitä ei voi sanoa esimerkiksi kovin monesta elokuvasta vieläkään.


9. On helpompi käsitellä sarjakuvaelokuvia oikeissa mittasuhteissa, mikäli on lukenut ensin sarjakuvan.


Toisinaan internet-keskustelut sarjakuvaelokuvista ovat hyvinkin yksitöikkoisia. Väriä keskusteluun voisi tuoda tietämys koskien alkuteosta. Alkuteoksen tunteminen tuo mukanaan perspektiiviä elokuvaan, ja sen mahdollisuuksiin arvioidessa sitä. Se myös auttaa pitämään sarjakuvaelokuvan mittasuhteet kohtuullisina. 


10. Sarjakuvat ovat helpompi lukuisempia kuin kirjat.


Yhteiskunta toivoo meidän jatkuvasti lukevan jotta oppisimme perspektiiviä yhteiskuntaan ja ympäröivään maailmaan. Mutta kaikki eivät ole kykeneväisiä lukemaan Täällä Pohjantähden alla kirjaa. Eikä heidän tarvitsekaan olla. Sarjakuva tuo mukanaan helpompilukuisemman vaihtoehdon pasksujen kirjojen tilalle. Se ei korvaa kirjoja, eikä ole tarkotuskaan, mutta se tarjoaa mahdollisuudet moneen samaan asiaan mitä kirjat tarjoavat niille jotka ovat ennakkoluulottomia ja halukkaita.


11. Sarjakuvissa on monia samoja elementtejä kuin elokuvissa, kirjoissa ja tv-sarjoissa.


Vaikka sarjakuvat ovatkin eri media, niin niissä on myös tuttuja elementtejä jo ennestään tutuista medioista. Sama jännityksen tunne mitä kirjoja lukiessa saa, on myös sarjakuvissa. Sama visuaalisuus mitä sarjoissa ja elokuvissa on, on myös sarjakuvissa. Sarjakuva ei ole siis täysin tuntematon korpimaa. 


12. Sarjakuvien lukeminen voi johtaa sarjakuvien piirtämiseen tai kirjoittamiseen.


Kuten lienee selvää, niin monesti kaikkein mukavin mahdollisuus on, että oma harrastus, mielekäs tekeminen, johtaa työhön jossa voi toteuttaa omaa harrastusta tai itseään. Toki tämä ei tapahdu hetkessä, mutta se ei ole poissuljettu mahdollisuus. Kirjoittamisella voi tarkoittaa toki myös analyyttisempää kirjoittamista eikä vain sarjakuvien kirjoittamista. 


13.  Voit oppia uuden kielen ja/tai voit kartuttaa jo osaamasi kieltä paremmaksi.


Monet sarjakuvaharrastajat ovat joutuneet turvautumaan muihin kuin kotimaansa kieliin lukeakseen sarjakuvaa. Tämä ei ole pakollista, mutta se tuo uusia mahdollisuuksia. Ja kuten lukemisessa yleensä, sarjakuvan kielen rikkaus on aivan yhtä rikasta kuin muussakin kirjallisuudessa.


14. Sarjakuva on joissakin asioissa edellä elokuvia ja tv-sarjoja.


Sarjakuva kehittyy koko ajan siinä missä elokuvilla voi mennä kymmenen vuotta, voi sarjakuvilla mennä puolet tuosta ajasta omaksua uusia ominaisuuksia tai piirteitä tai elementtejä taiteenmuotoon. On hyvin vaikea sanoa mihin suuntaan sarjakuvat kehittyvät seuraavina vuosikymmeninä, mutta monesti ne ovat silti Hollywoodia edellä. Monet sarjakuvien elementit on jopa tulleet elokuviin sarjakuvien kautta. 


15. Mikään ei kuluta viikkoa nopeammin, kuin ajatus siitä että keskiviikkona saa lukea laadukasta sarjakuvaa


Niin. Amerikkalainen sarjakuva ilmestyy pääosin kaikki Amerikassa keskiviikkona. Omien suosikkisarjakuvien lukeminen tapahtuu hienossa silmukassa, jossa aloitat keskiviikkona ja loetat juuri ennen seuraavaa keskiviikkoa. Tämä jos jokin tuo rutiinia elämään. Keskiviikosta tulee jokaisen viikkosi uusi kohokohta!.


16. Kellarinörttien aika on ohi.


Jos epäröit lukea sarjakuvaa koska mitä ne naapuritkin sinusta ajattelee, niin elämme onneksesi jo ajassa jolloin sarjakuvan lukeminen ei ole enää vain kellarissa tapahtuvaa nörttien puuhaa. Monet kuuluisuudet lukevat nykyisin sarjakuvaa, eikä ketään tunnu haittaavan. Me emme elä 1950-luvulla. Kukaan ei huuda tv:ssä enää siitä että sarjakuvaa pitäisi polttaa tai välttämättä jaksa edes kiusata sinua sen vuoksi. Ja toisaalta, miksi mietit mitä muut sinusta ajattelevat? Sinulla on sarjakuva, sinulla on voima! Niin...ja pakopaikka.


17. Sarjakuvia ei tehdä vain lapsille, niitä tehdään myös aikuisille.


Jos mietit että kehtaako sitä oikeastaan enään näin vanhana, niin unohda moinen ajatus. Monet lukevat sarjakuvaa jo yksistään nostalgian vuoksi, mikä on osin johtanut siihen että sarjakuvaa tehdään laajasti kaikille ikäryhmille. Sarjakuva ei ole vain lastenjuttu.


18. Sarjakuviin tehdään taiteenmuotona huomattavasti vähemmän kompromisseja


Elokuvien ja sarjojen parissa työskentelee jopa satoja eri taiteenlajien tekijöitä, joista jokaisella on sanottavansa teoksesta. Sarjakuvassa niitä on yleensä jopa korkeimmillaan 10, ja niistä kaikilla ei ole edes tälläisiä näkemyksiä tarjota. Jos haluat nähdä taiteenmuodon puhtaimmillaan, semmoisena kuin taiteilija sen todella tarkoitti, lue sarjakuvaa.


19. Sarjakuvaa lukiessa et tarvitse lisävarusteita.


Vittuttaako Netflix? Eikö blueray soitin toimikaan? Älä huoli! Sarjakuvaa varten tarvitset vain sarjakuvan itsensä, et mitään muuta. Sen kuin otat sarjakuvan ja alat lukemaan. Elokuvateatteri käsiesi ulottuvilla.


20. Sivistys


Mikään ei ole parempi syy lukea sarjakuvaa, kuin yksinkertaisesti se että tiedät mistä ihmiset puhuvat. Sarjakuva itsessään siis voi olla jo sivistävää vaikka sisältö ei sitä olisi. Monet sarjakuvat ovat alkaneet päätyä jopa niille listoille joissa kirjat yleensä esiintyvät ja listat ovat muutuneet kirjallisuutta käsitteleväksi. Älä putoa sivistyksen kelkasta...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia