Top 20 Stephen King filmatisoinnit

 Creepshow

Erittäin hyvin tehty antologia-elokuva. Tämä elokuva on mainio ylistyslaulu EC:n kauhusarjakuville, joista elokuva ottaa inspiraationsa. Oikeastaan voisi melkein väittää että se ON Shokki sarjakuvien filmatisointi. Stephen King on erittäin suuri sarjakuvafani, ja ilmeisesti myös elokuvan tekijät, sillä se näkyy elokuvassa.

Pet Sematary

Elokuva rakkaudesta ja menetyksestä. Mies menettää vaimonsa, mutta löytää lemmikkien hautausmaa nimisen paikan jossa jokainen sinne haudattu olento herää henkiin. Mutta onko edes rakkaus tarpeeksi vahva syy sille hinnalle, mitä kaikesta seuraa?

Carrie

Elokuva koulukiusatusta tytöstä, joka saa yliluonnolliset voimat. Kun äitikään ei tee muuta kuin lyö Raamatulla päähän, ei kestä kauan kun tilanne alkaa eskaloitumaan. Elokuva muistetaan ikonisesta loppukohtauksesta ja sen odottamattomasta hengestä.

The Shining

Kun Stanley Kubrick tarttuu Kingin kirjoihin, lopputuloksena on elokuvahistorian suurimpia kauhuklassikoita. Kulttielokuvien äiti ja isä joka ei suoranaisesti edes tarvitse esittelyä.

The Dead Zone

Kun Cronenberg tarttuu Kingin teokseen, on luonnollisesti odotukset korkealla. Vaikka elokuva on hiukan minimalistinen, se on kuitenkin hyvin tehty ja näytelty, ja asettaa kysymyksen alle hyvin klassisen pohdinnan pahuuden pysäyttämisestä ennen kuin se saa tuulta siipien alle. 

Christine

Kun Carpenter tarttuu Kingin teokseen, voi elokuvalta odottaa oikeastaan mitä vaan. Elokuvassa pääosassa hengenvaarallinen tappaja-auto. Elokuva ei ole ohjaajansa parhaimpia tuotoksia, mutta se ansaitsisi silti hieman enemmän arvostusta, sillä se välttää monet B-luokan kauhuelokuvien kliseet kaikesta huolimatta. Loistava esimerkki siitä miten juuri pienet arkiset esineet ovat ne jotka pelottavat kauhussa eniten.

Stand by Me

Joukko poikia saa kuulla että vähän matkan päässä kotikylää on ruumis, ja päättävät lähteä matkalle katsomaan ruumista. Puoliksi elämäkerrallinen King filmatisointi, joka on yksi ellei joppa parhaimmista King filmatisoinneista. Elokuva on inspiroinut ainakin Stranger Things sarjan ja The Goonies elokuvan. Vaikka se ei ole kauhua, se ei poista sen arvoa, vaan oikeastaan lisää sitä. On hienoa että King kykenee tekemään mestariteoksia yli genrerajojen. Elokuvan lapsinäyttelijät ovat sittemmin nousseet isoiksi tähdiksi, etenkin Corey Feldman.

The Running Man

Tämäkin elokuva poikkeaa normaalista Kingistä, olemalla enemmän toimintaa ja dystopiaa. Tulevaisuuteen sijoittuva elokuva, jossa tosi-tv ja tv-visailut ovat muodostuneet ihmisille pakkomielteeksi. Ihmisiä jopa tapetaan areenalla viihteen vuoksi, eli oikeastaan ihminen on mennyt kehityksessä taaksepäin Rooman valtakaudelle. 

Tales from the Darkside: The Movie

Antologia-elokuva, jossa Kingin rooli on pienempi, mutta silti hauska ja jopa paikoin omaperäinen elokuva, jossa mainiot tehosteet. Ei mikään Creepshow:n kaltainen klassikko, mutta silti ansaitsee enemmän arvostusta.

Misery

Kun kirjailija joutuu hullun faninsa vangiksi, joka vaatii häntä korjaamaan kirjojensa lopun, tilanne riistäytyy nopeasti hengenvaarallisesti käsistä. Kathy Bates tekee erittäin mainion roolisuorituksen tässä hyvin klassisessa elokuvassa joka myös rikkoo hieman genrerajoja kerronnallaan. 

Needful Things

Omituinen antiikkikauppias saapuu kylään myymään enimmäkseen tarpeetonta roinaa sielua vastaan. Tässä krääsä yhteiskunnassa ehdottomasti elokuva, jonka ideassa on syvyyttä ja enemmän puhuttelevuutta kuin päällepäin luulisi. Aliarvostettu moderni klassikko.

The Shawshank Redemption

Vankila elokuva jota monet ovat pitäneet jopa kaikkien aikojen parhaimpana elokuvana, eikä se missään nimessä ole huono valinta kyseiselle sijalle. Elokuvan hienous on sen pienet yksityiskohdat, jotka ovat iso osa tarinaa ja joista muodostuu lopputulema. Erinomaisia näyttelijäsuorituksia ja vaikuttava ja sympaattinen ja inhimillinen elokuva.  

The Green Mile

Toinen kaunis vankilaelokuva Stephen Kingiltä. Yksi vangeista paljastaa omaavansa kyvyn parantaa sairauksia. Loistavia roolisuorituksia jokaiselta näyttelijältä, mutta myös liikuttava kokonaisuus. 

Dreamcatcher

Uniin keskittyvä kauhuelokuva, jossa hieno mystinen ilmapiiri. Elokuva ei ole listan parhaimpia, mutta ansaitsee silti paikkansa näiden elokuvien joukossa.

Secret Window

Johnny Depp näyttelee King filmatisoinnissa, mikä itsessään tekee tästä jo merkittävän elokuvan, mutta se on myös visuaalisesti kiehtova. 

1408

Visuaalisesti äärimmäisen vaikuttava elokuva, jossa vahva tunnelma ja omaperäinen ilmapiiri. Hotellihuone ei ehkä ensiajatuksella kuulosta kovin pelottavalta ympäristöltä kauhulle, mutta elokuva onnistuu silti kertomaan tarinan niin että tämä ei haittaa kerrontaa. Myös täynnä twistejä. Niitä elokuvia joissa ei koskaan tiedä mitä tapahtuu.

The Mist

Elokuva joka muistetaan parhaiten lopputwististään, mutta se ei ole muutenkaan ollenkaan hassumpi elokuva selviytymisen vaikeuksista lähes apokalyptisessä maailmassa. King goes lonkeroporno!

Doctor Sleep

Vaikka Hohto olikin mestariteos, on aina kiehtovaa nähdä elokuva joka on kuulemma uskollisempi alkuteokselle, ja siten enemmän kirjailijansa visio alkuteoksesta tehdystä elokuvasta. En ole kirjaa lukenut, mutta tämä oli ihan mielenkiintoinen. Ei kuitenkaan poista Hohto elokuvan arvoa. 

Stephen King's Desperation

Poliisi pysäyttää ihmisiä kummallisesti tienposkessa, ja vangitsee heitä putkaan. Mysteerin selvittäminen voi alkaa. Yksi kaikkien aikojen parhaimmista King filmatisoinneista, jossa on sopivasti jännitystä ja hyvät näyttelysuoritukset. Etenkin pääosassa oleva poliisi on karmeudessaan mainio.

Pet Sematary Two

Vaikka ensimmäinen Lemmikkien Hautausmaa elokuva onkin klassikko, ja jatko-osa on saanut paljon haukkuja, se on minusta oikeastaan parempi kuin edeltäjänsä. Tarina vain toimii paremmin lapsen perspektiivistä katsottuna.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia