World Cinema Elokuvien Pakollinen Oppimäärä

Ystävät Hämärän jälkeen

Ruotsalainen kauhuelokuva, joka osaa yllättää. Elokuva kertoo koulukiusatusta pojasta joka tapaa vampyyritytön. Elokuva opettaa että vain päästämällä oikean ihmisen sisään, voi päästä vaikeimmistakin elämän pinteistä. Kaunis tarina sekä ystävyydestä, että myöskin tekee sen onnistuneesti missä Twilight epäonnistuu. Elokuvan lopputwisti on kaikkien aikojen parhain.

Kopps

Mainio ruotsalainen poliisi-komedia hiukan Hot Fuzz elokuvan tyyliin. Parodioi vahvasti amerikkalaisia poliisi-elokuvia, ja muutenkin sympaattinen. Poliisit pikkukaupungissa kyllästyvät joutenoloon, ja päättävät lavastaa rikosaallon jotta kylässä olisi edes joskus rikoksia.

Fucking Åmål

Ruotsalainen kulttiklassikko-teini-elokuva, joka käsittelee idnetiteetin löytämistä. Kaksi teinityttöä päätyy koulun hylkiö tytön asunnolle viettämään hänen synttäreitään spontaanista ideasta, ja tämä johtaa yllättäviin seurauksiin. 

Hip Hei Hutsu

Teini-elokuva klassisimmista päästä. Teinityttö päätyy sammumaan bileissä, ja hänestä otetaan sopimattomia valokuvia sammuneena. Pian hän löytää itsensä hankalasta umpikujasta. Fucking Åmål elokuvan tekijöiltä.

Nightwatch / Daywatch

Venäläinen fantasia-kauhu-duologia kahdesta rodusta, joista toinen edustaa pahuutta ja pimeyttä, ja toinen taas valoa ja hyvyyttä. Nämä ovat taisteelleet halki ihmiskunnan historian. Sitten selviää että nuorilapsi on kykeneväinen tuomaan suuren voiman, ja kummatkin haluavat lapsen käsiinsä tarkoituksiaan varten. Ensimmäisessä elokuvassa hieno lopputwisti Spawn sarjakuvien hengessä. 

Nosferatu

Saksalainen Bram Stokerin Draculan expressionistinen tulkinta, joka aikoinaan tehtiin laittomasti vailla kirjailijan lupaa. Elokuvan visuaalinen ilme on alusta loppuun huikea.

Dictrict 9

Joukko alieneita saapuu Maapallolle tungeksimaan ja valtaamaan maahanmuuttajien tavoin suuren asuntola-alueen. Visuaalisesti vaikuttava ja sympaattinen elokuva, jossa hieno sanoma ennakkoluuloista.

Chappie

Ditrict 9 elokuvan ohjaajan elokuva robotista, jota isäntä kohtelee kaltoin ja joka saa uuden kodin odottamattomasta paikasta. 

The Others

Enemmän ehkä trillereiden joukkoon kuuluva elokuva, jonka loppu on yksi elokuvahistorian täydellisimmistä twisteistä, joka kääntää koko elokuvan nurin, niin, että sen haluaa katsoa jälleen uudestaan, jotta tietäisi onko kaikessa siinä todella järkeä. Kaikki ei ole koskaan sitä miltä näyttää edes kuolleiden maailmassa, ja pahin pahuus on usein silmiemme edessä.

Enter the Void

Hyvällä tavalla ahdistava kuvaus huumetripistä jossa mukana piirteitä kuolemasta ja sielunvaelluksesta. Visuaalisesti vaikuttava utuinen elokuva, joka jättää sopivasti asioita mysteeriksi. 

Mr. Nobody

Kaunis ja monitasoinen ja -tulkintainen  elokuva elämästä ja uhrauksesta. Tulevaisuudessa on löydetty keino tehdä kaikista kuolemattomia, ja vain yksi vanha kuolevainen mies on jäljellä. Toimittaja päättää haastatella tätä miestä saadakseen selville hänen tarinansa, mutta paljastuukin että mies näkee koko elämänsä kaikki valinnat ja niihin johtaneet ja niistä syntyneet aikalinjat. Hämmästyttävän kaunis elokuva, joka laittaa katsojan ajattelemaan valintojamme. Ja jos emme tee valintojamme, meistä tulee...ei-kukaan.

Orpokoti

Orpokodissa tapahtuu outoja tässä espanjalaisessa kauhuelokuvassa. Naamioitu lapsi, joka tuo mieleen kummituksen, vainoaa orpokodin asukkaita ja tästä syntyy surullinen mysteeri jota orpokodin pitäjä lähtee selvittelemään. 

Martyyrit

Ranskalainen monitulkintainen inhorealistinen kauhuelokuva tytöstä jonka päässä ei ole kaikki kohdallaan, ja häntä suojelevasta mielisairaalassa tapaamasta kaverista. Kuinka paljon harhoistamme on totta?

Leon

Sympaattinen elokuva palkkatappajasta, joka saa vastuulleen naapurin rikollisperheen tyttären tämän vanhempiensa ja sisarustensa kuollessa. Natalie Portman tekee huikean roolityön nuorena, ja osoittaa että kaikki lapsinäyttelijät eivät ole toivottomia. Leon itsekin on äärimmäisen sympaattinen Jeam Renon esittämänä, Gary Oldmanin loistavaa roolityötä elokuvan pahiksena unohtamatta.


Tyttö Nimeltä Nikita

Leon elokuvan ohjanneen Luc Bessonin toinen huikea ranskalainen mestariteos katutyttö Nikitasta, josta koulutetaan huippuansioitunut palkkatappaja ja agentti. 

Fifth Element

Kolmas Luc Bessonin ohjaus on hänen uransa läpimurto ja tunnetuin elokuva. Mainio sci-fi elokuva, jossa Milla Jovovich ja Bruce WIllis tekevät erinomaiset pääroolit. Moderni klassikko.

Lucy

Jälleen yksi Luc Bessonin ohjaus, jossa hän ohjaa Scarlett Johanssonin näyttelemää naista, joka ottaa lääkkeen joka vie hänen suorituskykynsä täyteen potentiaaliin sekä älyllisesti että fyysisesti, ja jonka lopputulema on kuolema. Katsojan jänitettäväksi jää naisen kohtalo. 

Jean d'Arc

Vielä yksi Luc Bessonin elokuva. Valtava historiallinen spektaakkeli ristiretkien ajan naissankarista.  

Kadonneiden lasten kaupunki


Ranskalainen taiteellinen fantasiaelokuva kaupungista, jonne kadonneita lapsia viedään. Elokuvanohjaaja ohjasi sittemmin neljännen Alien elokuvan Alien: Ylösnousemus. Tämä on kuitenkin hänen tuotannostaan se parhain teos.

Amelie

Samalta ohjaajalta kuin Kadonneiden lasten kaupunki. Vaikka on totta, että tästä elokuvasta ei moni mies välitä, se kuuluu kiistämättä yleissivistykseen siinä missä lusikoiden olemassaolo. Kotiromantikko Amelie on kieltämättä mieleenpainuva tuttavuus. Pilaa treffisi tällä elokuvalla.

Betty Blue

Rakkaustarina joka poikkeaa hyvin paljon normaalista rakkaustarinasta. Elokuvaasa on aitoutta ja elämää. Joskus ainoat keinot toteuttaa rakkaus on synkempi kuin mitä omiin suunnitelmiin kuuluu. Mielenterveysongelmat ovat muutenkin harvinainen aihe elokuvissa. Paljon pienempiä tarinoita kuitenkin kokonaisen tarinan sisällä. Kuten esimerkiksi tarina Hitlerin päiväkirjoja kirjoittavasta miehestä ja hänen muusasta.

Henkien Kätkemä

Eräänlainen japanilainen näkemys Liisa Ihmemaassa henkisistä teoksesta.  Monella tasolla hieno elokuva Hayao Miyazakilta, jolta voi suositella koko tuotantoa. 

Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme

Taiwanilaisen Ang Leen ylistys aasialaiselle elokuvateollisuudelle on mainio fantasian ja realismin rajoissa kulkeva kamppailulaji elokuva jossa kirjaimellisesti juostaan ilmassa näyttävissä taistelukohtauksissa. 

Naapurini Totoro

Hayao Miyazakin sympaattinen animaatioelokuva täynnä kissabusseja ja totoroita. Täynnä hauskoja ja surullisia hetkiä ja pitkä hetki sateessa. Jokainen meistä haluaa joskus kissabussin kyytiin.

Akira

Kaikkien aikojen parhaimpana anime-elokuvana pidetty monitulkintainen Akira käsittelee allegorisesti  Hiroshiman pomituksen tapahtumia sijoitettuna dystopiseen tulevaisuuteen. Akirassa on piirteitä ja teemoja jotka voivat kiinnostaa jopa supersankari sarjakuvien faneja. 

M - Kaupunki etsii murhaajaa

Saksalaisen Fritz Langin upea ja puhutteleva film noir henkinen klassinen mestariteos, jossa lapsiin rikoksinsa kohdistavaa murhaajaa jahtaa koko kaupunki. 

Vääräuskoinen

Brittiläinen satiirinen komedia uskontojen roolista ihmisille. Islamilainen mies saa kuulla sukunsa ja itsensä olevan juutalaista perää, ja joutuuu koomisen identiteettikriisin kouriin, joka johtaa myös syvällisiinkin pohdintoihin. 

Polkupyörävaras

Italialainen mestariteos vaatimattomasta tavallisesta miehestä jonka polkupyörä varastetaan työpaikalla. Hän lähtee poikansa kanssa etsimään varasta ympäri kaupunkia. Loppu herättää ajatuksia, ja ne voi kääntää jopa elokuvan hieman surulliseksi yhteiskuntakritiikiksi. Silti sympaattinen elokuva. 

Berliinin taivaan alla

Saksalais-ranskalainen taiteellinen elokuva enkeleistä, jotka tarkkailevat elämää Berliinisä kylmän sodan viimeisillä metreillä. Mukana amerikkalainen Columbon roolista tuttu Peter Falk. Nick Caven musiikilla ilmeisen iso rooli elokuvassa.

Metropolis

Japanilainen Astro Boysta tunnetun Osamu Tetzukan versio Fritz Langin huikeasta suurelokuvasta ei jää alkuperäisen varjoon, vaan luo oman juttunsa, tehden samalla kunniaa mestarille. Kaunis ja surullinen tulkinta, jossa upeat värit ja animointi.

Ministeri

Ranskalaiseen sarjakuvaan perustuva elokuva ei ehkä ole yhtä taitava kuin alkuteos, mutta elokuvana erinomainen niille laiskureille jotka eivät lue sarjakuvaa. Hyviä osuvan karikatyyrimäisiä näyttelijävalintoja. Hauska poliittinen satiiri, jossa upea rauhansanoma.

13

Thaimaalainen kauhu-komedia, jossa syvällinen yhteiskunnallinen sanoma rahasta. 13 tehtävää, joista jokainen on toinen toistaan koettelevampi sekä henkisesti että fyysisesti. Mitä sinä olisit valmis tekemään rahasta? Kumpi on pahempi, pelaaja, vai pelin luoja?

Caligarin Kabinetti

Saksalaisen expressionistisen elokuvateollisuuden taiteellinen kulmakivi, jossa upea lopputwisti ja vaikuttava visuaalinen ilme. 

Housut Pois!

Joukko brittiläisiä tavallisia kundeja päättää epätoivoisella hetkellä ryhtyä strippareiksi tienatakseen leipänsä. Tämä ei kuitenkaan suju ihan niin kuin elokuvissa...nerokas britti-komedia.

Filth

Brittiläinen kirjaan perustuva satiirinen mestariteos kaikkien aikojen saastaisimmasta mulkusta, joka koskaan on maanpäällä kävellyt. James Mcavoy tekee mainion päärollin mulkkuna, joka ei tunnu ikinä ottavan opikseen.

The Over-eater

Ranskalainen mestariteos poliisista, joka ahmii ruokaa traumojensa vuoksi. Sympaattinen, mutta surullinen elokuva, jossa hieno sanoma lihavien ihmisten tuomitsemisesta ja tuen ja hyväksynnän tarpeesta.

Suspiria

Italia on tehnyt monia hyviä elokuvia, ja niiden katselu kannattaa mielestäni aloittaa juurikin tästä lähes goottilaisia sävyjä omaavasta mestariteoksesta ja klassikosta. Elokuvassa on paljon myös tulkinnanvaraa, mikä tekee siitä jo itsessään mestarillisen.

The Lift

Hollantilainen tieteis-kauhuelokuva hissistä, joka päättää alkaa toimimaan omin päin. Karmiva elokuva jossa toistuu teema arkisesta kauhun tuottajasta.

Pinocchio

Italialainen versioPinocchion tarinasta, jossa Roberto Benigni pääosassa, joka myös kirjoittanut ja ohjannut elokuvan. Mestariteos, joka seuraa aivan alkuperäisen kirjan henkeä melko hyvin. Ainoa näkemisen arvoinen Pinocchio elokuva. Anarkistinen ja luova.

Eyes without a face

Ranskalainen plastikkakirurgiaan keskittyvä kauhuelokuva, jossa auto-onnettomuuden jälkeen tyttö saa uudet kasvot vailla varsinaista muotoa. Elokuva herätti ilmestyessään sekä arvostusta että kuvotusta, mutta sen merkitys ei ole kadonnut.

Attack the Block

Brittiläinen alieni-toimintaelokuva Gremlisin henkeen. Nuorisojengi suojelee kortteliaan kadulta käsin alieni-hyökkäykseltä. Moderni klassikko. 

Grabbers

Irlantilainen kauhu-komedia, jossa taistellaan vettä pelkääviä hirviöitä vastaan juovuksissa. Jon Wrightin ohjaama.

Santapeikko

Brittiläinen mainio lastenelokuva, jossa monia luovia ideoita. Santapeikko niminen hiekassa asustava olento tapaa joukon lapsia, ja täyttää heidän toivetaan, josta seuraa monta koomista tilannetta. Sympaattinen elokuva.

I spit on your Grave

Israelilais-amerikkalaisen ohjaajan tekemä kulttielokuva naisesta, jonka joukko miehiä raiskaa keskellä kesää mökillä, ja hän lähtee kostamaan tekoa. Elokuvan ultraväkivaltaisuus on herättänyt paljon ajatuksia ihmisissä.

In Time

Uusi-seellantilaisen Andrew Niccolin ohjaama sci-fi elokuva, jossa aika on kirjaimellisesti rahaa. Pääosassa Justin Timberlake.

The Voices

Mielenterveysongelmia harvoin käsitellään elokuvissa, ja vielä harvemmin kiinnostavasti ja onnistuneesti. Persepolis sarjakuvasta tuttu Satrapi käyttää erityisesti visuaalisia keinoja apunaan tarinan ja skitsofrenian kuvaamiseen. Kun Ryan Reynonoldsin sympaattinen reppana hahmo on työpaikalla, kaikki tuntuu olevan värikästä ja jopa vaaleanpunaista. Mutta välittömästi kun hän menee kotiin yksinäisyyteen, kaikki muuttuu mustaksi ja värittömäksi ja silti synkäksi. Tämä kahtia jakaantunut maailma on sekä visuaalisesti mielenkiintoinen, mutta tehostaa osin sympaattista tarinaa, joka johtaa kuitenkin surulliseen lopputulemaan.

Persepolis

Iranilaisen Marjanne Satrapin sarjakuvaan perustuva ranskalainen animaatioelokuva, joka onnistuu tallentamaan sarjakuvan hengen erinomaisesti ja tiiviisti. Visuaalisesti vaikuttava elokuva.

Millions

Brittiläinen lastenelokuva, jossa miljoonia rahaa sisältävä salkku päätyy juuri Euron tulon aikaan kahden pojan käsiin, ja näillä on vain lyhyt aika käyttää rahat fiksusti. Danny Boyle tekee uransa parhaan ohjauksen tässä kirjaan perustuvassa mestariteoksessa, jossa käsitelllään niin mielenterveysongelmia kuin äitisuhdetta. Ansaitsisi paljon enemmän tunnustusta sekä elokuvana että kirjana.

Stalker

Venäläinen Andrei Tarkovskin massiivinen taiteellinen sci-fi eepos. Elokuvassa päähenkilö pyrkiii viemään ihmisiä vyöhyke nimiselle alueelle, ja esittelyssä on monenlaisia motiiveja päästä sinne. Elokuvaa pidetäään yhtenä kaikkien aikojen parhaana world cinema elokuvana ja jopa kaikkien aikojen parhaimpien elokuvien listallakin se näyttäytyy usein.

Solaris

Taskovskin toinen klassikko on meditatiivinen psykologinen draama, joka sijoittuu avaruudessa ajelehtivalle mystiselle muodostelmalle nimeltä Solaris. Siellä olevan avaruusaseman tieteellinen työ on ajautunut kriisiin ja tämän vuoksi Kris Kelvin matkaa paikalle selvittämään tilannetta. Hän huomaa, että Solariksella kaikki on todellista ja epätodellista. Solaris on elävää ainetta, joka toimii kuin jättiläisen aivot. Sen arvoitus kiehtoo ihmisiä, koska merellä on kyky muuttaa materiaksi kaikki heidän mielikuvansa ja muistonsa — kodista ja rakkaimmista kaukana Maassa. Elokuvassa ääretön maailmankaikkeus, mennyt ja tuleva, elämä ja kuolema kietoutuvat toisiinsa. Salkerin tapaan pidetään myös yhtenä kaikkien aikojen parhaana world cinema elokuvana ja jopa kaikkien aikojen parhaimpien elokuvien listallakin se näyttäytyy usein.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia