Parhaat Suomalaiset Elokuvat

Sairaan kaunis maailma

Suomalaiset nuorten elokuvat ovat usein hyvinkin naiveja, mutta tämä tekee jossain määrin poikkeuksen. Toisinaan rehellisyys on liian absurdia jotta sitä voisi ottaa vakavasti, ja aina vanhemmat eivät tosiaan tiedä mitä nuoret selkämme takana puuhaavat. Huumeet ovat myös erittäin harvinainen aihe suomalaisissa elokuvissa jopa tänäkin päivänä, ja tämä elokuva oli aiheessa pieni edelläkävijä. Elokuva esittelee maailman, joka ei ole kuin sarkastisella tasolla kaunis. 

Häjyt

Elokuva modernista Härmästä. Elokuvan sanotaan perustuvan Timo Mäkelän mainiioon hirtehis huumori sarjakuvaan. Ja sen jopa jossain määrin huomaa. Sen lisäksi että se loi rungon suomalaiselle toiminnalliselle kaupalliselle elokuvalle, se myös luo kokonaiskuvan suomalaisesta elämästä Eppu Normaalin Tuhansien murheellisten laulujen maa kappaleen tahdissa. Voisi kai sanoa, että elokuva on jossain määrin jopa moderni versio Seitsemästä veljeksestä hengeltään. Jos siis veljekset olisivat härmäläisiä...

Pitkä kuuma kesä

1980-luku ja suomirock kulttuuri tallennettuna autenttisesti yhteen elokuvaan. Pelkästään jo elokuvan cameo-roolien vuoksi ja sen historiallisen arvon vuoksi klassikko. Siitä nimittäin nousi yksi oman sukupolvensa teini-ikoni, Jimi Pääkallo, suosioon. Myös muut näyttelijät ovat sittemmin löytäneet uransa musiikin ja muun puuhan parissa. Elokuvan voi katsoa lukuisia kertoja, ja aina siitä löytää jotain uutta tai muutoin kiinnostavaa. Elokuva joka käsittelee toisen sukupolven nuoruutta, ja josta tuli hitti seuraavalle sukupolvelle. Tämä on nuortenelokuvalle harvinaista.

Bad Luck Love

Siinä missä Häjyt kertoo suomalaisen tarinan härmäläisestä näkökulmasta, kertoo Bad Luck Love saman tarinan yleisesti suomalaisesta näkökulmasta. Elokuva siis kertoo tarinan miehestä, joka yrittää vankilasta pääsyn jälkeen palata siviiliin, mutta aina jokin este tulee vastaan. Päähenkilöön joka tuomitaan vanhoista virheistä ja jota menneisyys koittaa viedä mukanaan, on hyvin helppo samaistua vaikka ei olisikaan rikollista taustaa. Maailma tuomitsee usein monet uudet yritykset turhan helposti.

Klassikko

Toisinaan kirjailijan ja julkkiksen elämäkään ei ole niin helppoa kuin miltä se näyttää tv:ssä ja uutisissa. Uusi teos kiinnostaa lukijoita vain mikäli jokin kohu tuo meille huomiota. Klassikot eivät synny enää samalla tavalla kuin ennen. Klassikoita pitää osata markkinoida. Ihmiset ostavat idean klassikosta, eivät itse klassikkoa. Mukana myös Arvi Lind hauskassa roolissa joka korostaa elokuvan satiiria. Lind kun itsekin on oman alansa ja sukupolvensa klassikko.

Kahlekuningas

Harva elokuva ylipäätään onnistuu lapsinäyttelijöillään niin erinomaisesti kuin tämä upea ja surullinen elokuva lapsuudesta ja sen sankareista ja unelmista. Kaksi poikaa ystävystyy, vaikka molempien perheet ovatkin hyvin erilaisia. Lopussa paljastuu että jopa suuri Houdinikin oli vain silmänkääntäjä.

Kuutamolla

Romanttinen elokuva elokuvista ja populaarikulttuurista jossa kaksi elokuviin hurahtanutta ihmistä löytää toisensa, eikä loppu olekaan ihan niin yksinkertainen. Oikea elämä ei joskus pääty niin kuin elokuvissa. Paitsi tietenkin pornoelokuvissa. Vai miten se nyt meni?

Menolippu Mombasaan

Elokuva unelmasta ja nuoruudesta. Päähenkilö saa tietää että hänellä on syöpä, ja kaikki elämässä tuntuu olevan ohi. Yhdessä erikoisen uuden ystävän kanssa he päättävät toteuttaa tämän viimeisen unelman ennen kuolemaa, eli matkata Mombasaan, Afrikkaan. Mutta ennen sitä on käytävä Lapissa hakemassa potentiaalinen tyttöystävä mukaan. Elokuvaa täydentää suomalainen iskelmäpoppi sen kulta-ajalta joka luo hienon kehyksen elokuvalle. 

Nousukausi

Pariskunta päättää elää täysillä lomansa muuttamalla hetkeksi slummailemaan Jakomäkeen. Kaikki ei ole kuitenkaan ihan sitä miltä näyttää...Erittäin hauska ja nerokas suomalainen satiiri luokkaeroista ja yhteiskunnasta. 

Pahat pojat

Suomalaisten kaupallisten toimintaelokuvien elävimpiä esimerkkejä, joka perustuu lisäksi tositapahtumiin. Vesa-Matti Loiri tekee poikkeuksellisen vakavan roolin, joka on ehdottomasti yksi hänen uransa parhaista roolisuorituksista Euran Daltoneiden mielenterveysongelmaisesta isänä. Elokuva jossa pääosassa suomalaiset anti-sankarit. 

Game Over

Tositapahtumiin perustuva elokuva Heinojen murhasta. Karmea suomalainen tragedia, jossa pienen rahasumman vuoksi nuoret pojat murhasivat pariskunnan. Elokuva ei kaunistele yhtään tapahtumia, mutta muistaa myös esittää sen toisen puolen, eli nuorison puolen tapahtumista. Reino Nordin esiittää pääpukaria, joka esitetään elokuvassa metakerronnan kautta eräänlaisena "kauhean nuorison" tulkkina. Katsojalle jää päätettäväksi että kuka tai mikä on se todellinen paha tarinassa, jossa on piirteitä modernista Charles Mansonistakin. Lopuksi kun esirippu laskeutuu ja peli on ohi, ei ole nimittäin ihan helppo päätös päättää kuka on tuo pahuuden ääni.

Koti-ikävä

Mielisairaaloihin perustuvia elokuvia näinkin vakavalla kerronnalla on vain hyvin harvassa. Elokuvan sumuinen kerrontatapa luo hienoa kontrastia traumoille. 

Täältä Tullaan Elämä!

Nuorten elokuvien äiti, joka jo tuolloin oli edellä aikaansa. Se loi suomalaisten nuorten elokuville standardin ja järjestelmän ja kerrontamuodon jonka varassa nämä saatiin toimimaan. Elokuva luo Heslsingin tunnetuimmista paikoista ihan uuden ikonisen kiintopisteen.

Tyttö sinä olet tähti

Suomiräp elokuvien Tuulen Viemää. Moderni klassikko, jonka koko soundtrackiä siivittää suomiräp. Elokuva luo romanttisen tunnelman lisäksi hienon kokonaiskuvan taiteelliisen vapauden tärkeyteen ja omien valintojen tärkeyteen. Me itse päätämme millaista elämää me elämme, eikä meidän vanhempamme tai mikään muukaan yhteiskunnan taso.

Rock’n Roll Never Dies

Elokuva musiikin voimasta ja vapaudesta ja oikeudesta. Jokaisella ihmisellä on oikeus toteuttaa itseään ja tämä elokuva kertoo kauniissa naiviudessaankin juuri tuosta. Samuli Edelmann tekee vaikuttavan ja erilaisen roolin. Suomen Forrest Gump, jossa mukana rock-musiikki.

Saippuaprinssi

Saippuaoopperat ovat osa ihmisten arkea. Tämä elokuva keskittyy niihin ja niiden takana kulisseissa käytävää taistelua saippuaoopperasta. Mutta onko sittenkään kaikki sitä miltä näyttää, aivan kuten saippuaoopperoissakin on yleensä tapana ettei ole? Mukana Salattujen Elämien näyttelijöitä cameo-rroolissa, joka luo hauskan kontrastin. Opin kaiken saippuaoopperoiden tekemisestä tästä elokuvasta.

Joulutarina

Jouluinen fantasiaelokuva, jonka kaltaista vain harvoin nähdään varsinkaan Suomessa. Kertoo tarinan suomalaisen Joulupukin synnystä ja lahjojen jakamisen perinteen tärkeydestä.

Tummien perhosten koti

Elokuva uudesta mahdollisuudesta ja hengellisyydestä Dome Karukosken tyylillä, jossa on sekä kansainvälisiä piirteitä, että myöskin pieni ripaus Klaus Härön ohjaustyyliä yhdistettynä ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, jossa Tommi Korpela tekee etenkin erinomaisen roolin, ja todistaa paikkansa yhtenä Suomen parhaimmista näyttelijöistä.

Havukka-ahon ajattelija

Konsta on mies joka ajattelee ehkä jopa liikaakin. Mutta jopa tältä maalliselta toisinajattelijalta voi oppia paljon elämästä. Upea elokuva ajattelemisen ja toisinajattelun tärkeydestä, sekä elokuva joka luo sillan akateemisen ajattelun ja maallisen toisinajattelun välille. Ajattelua ei lopeta mikään, sillä ajatuksella on siivet. 

Kielletty hedelmä

Harvinaisen osuva kuvaus suomalaisesta Herätysliike kulttuurista käännettynä elokuvamuotoon. Dome Karukoski jälleen osoittaa taitonsa, luoden tällä elokuvalla pesäeron Klaus Härö henkiseen hengellisen kerronnnan kuvaukseen. Elokuva ei pelkää kritisoi rytmimusiikin vihaajia, jotka ovat siitä huolimatta iso iso suomalaista kulttuuria.

Postia pappi Jaakobille

Klaus Härön upea tulkinta samoista teemoista mitä Dome Karukoski kävi edellämainituissa elokuvissaan läpi. Härö kuitenkin vie oman tarinansa hieman eri teille, löytäen hengelliseen kerrontaan ja teemoihin viittaavan tyylinsä. Elokuvassa myös hiukan samaa henkeä kuin Bad Luck Lovessa tarinallisesti, muttta kerrontatapa on huomattavasti vakavampi, ja sidoksissa hengelliseen tyyliin. 

Sisko tahtoisin jäädä

Nuorten elokuvien moderni klassikko, jossa kaupallisuus asettuu sopivaan suhteeseen kerronnan tärkeyden kanssa. Elokuvassa oudon ajaton tunnelma, joka muodostuu hiukan samoista aineksista kuin vaikkapa Pitkä Kuuma Kesä ja Menolippu Mombasaan elokuvissa, eli juurikin musiikin kautta. Elokuvan voisi hyvin sijoittaa 1980-luvulle, ja se yhä säilyttäisi oman luonteensa. Se on elokuva tyypillisestä teini-iän ystävyyssuhteesta, jossa toinen päähenkilöistä tulee jäämään yksin vain koska pelkää olla yksin.

Vähän kunnioitusta

Pääosin kehitysvammaisten toimin toteutettu vaikuttava elokuva samaisesta aiheesta. Toisinaan pelkkä ripaus kunnioitusta, ihmisarvo, vie melko pitkälle, varsinkin kun elämässä muutenkin on sumeutta oli sitten elämä minkälaista tahansa. Elokuvassa hyvin yhteiskunnallinen sävy, ja luonteva tapa ratkaista ongelmat jopa kun kuljetaan synkkiä latuja. Tärkeintä on myös joskus että välitämme, ei se että olemmeko me turvassa aina maailman pahuudelta.

Härmä

Upea kaupallinen historiallinen spektaakkeli, jossa vanhan Suomifilmin tunnelma yhdistyy upeasti todelliseen historiaan, luoden oman westernimäisen hengen Suomen historian tunnetuimmasta villistä lännestä. 

Kaappari

Tositapahtumiin perustuva kertomus suomalaisesta joka kaappasi lentokoneen. Kari Hietalahti tekee upean roolisuorituksen hermoromahduksen partaalla olevasta miehestä, joka haluaa vain päästä kotiin näyttämään vaimolleen että hän voi onnistuakin jossakin. Mieleenpainuvat sivuhahmot luovat kontrastia karikatyyrimäisellä luonteellaan. 

Kekkonen tulee!

Kun Urho Kekkonen on saapumassa suomalaiseen pikkukylään, koko kylä menee hauskalla tavalla sekaisin. Lähes satiirinen kuvaus tyypillisestä suomalaisesta tärkeilevästä tuppukylästä, jossa upean kyynisiä vaikkakin optimistisiakin piirteitä. Hyvän mielen elokuva.

Leijonasydän

Suomen kulttuuria varjostava rasistinen luonne näyttää todelliset kasvonsa tässä Suomen American History X elokuvan vastineessa, jonka takaa löytyy jälleen kerran Dome Karukoski, joka tekikin kansainvälisen läpimurtonsa juuri tämän elokuvan avulla. Kehuja ansaitsee myös Jasper Pääkkönen joka tekee hyvin erilaisen ja karun roolin siihen verrattuna missä hänet on totuttu näkemään.

Ihmisen osa

Hauska, mutta inhimillisyydessään sympaattinen elokuva huijarista jonka elämä on valhetta jopa hänen läheisimmille perheenjäsenilleenkin. Vai onko todella? Hannu Pekka Björkmän tekee koko uransa parhaimman ja inhimillisimmän roolin, sekä varmasti myös mieleenpainuvimman tallennuksen kulttuuri-ilmiöstä, josta yleensä on hyvin vaikea löytää mitään sympaattista, ilman ainutlaatuista komediallista kerrontaa. 

Tuntematon mestari

Klaus Härön paras elokuva, jossa pääosassa maaulaustaide ja Helsingin antikvariaatti kulttuuri sekä pakomielteet jotka ajavat kauemmas perheestä, sekä kaiken takana seisova tuntemattoman mestarin luoma tuntematon maalaus, josta paljastuu elokuvaan sopiva hengellinen kokonaisuus ja anteeksiannon salaisuus.

Eden

Harvinainen elokuva rippileiristä, joka asettaa kysymyksen uuden ja vanhan ajattelun vastakkain. Toisinaan meidän ehkä tuleekin pysyä perinteissä, mutta toisinaan me tarvitsemme sijaa uudelle ajattelulle, jotta voimme säilyttää sen mikä tekee tuosta vanhastakin arvokkaan. Elokuva myös anteeksiannosta. Inhimillinen, mutta ei missään nimessä saarnaava hengellinen elokuva. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia