Indiana Jones Episode gigaziljoonaa

Kristallikallon valtakunta oli minusta parempi Indiana Jones elokuva kuin Viimeinen ristiretki. Ja vielä täsmälleen samalla tarinalla, johon vain oli vaihdettu ristiretkeläiset alieneihin, natsit neukkuihin ja Indyn isä Indyyn.
Ja älkää edes viitsikö vänkätä siitä olivatko alieneita vai ei.
"Jos se näyttää ankalta, se on ankka." Lois Lane, Lois & Clarkin jaksossa jossa hän perusteli miksi Teräsmies on maanasukas eikä alieni.
Sitäpaitsi lapsuuteni meni pilalle siitä että Indyn nimi paljastui koiran nimeksi, ei siitä että Indy pelastautui atomipommilta menemällä jääkaappiin. En muutenkaan ymmärrä miksi pitää tehdä kaksi leffaa joissa on natsit pahiksina.
Ja minua ei haittaa että Sean Connery on Indyn isä. Se on oikeastaan se kohta johon asti se on vielä siistiä. Mutta vittu elokuvasarjan nimi on INDIANA JONES ei "Indiana Jones ja hänen isukkinsa".
Olisivat tehneet tv-sarjan spin-offina. Ai niin, mutta niinhän ne tekikin. Elokuva oli siis pelkkä 2 tuntinen pilottijakso.
Ennemmin muutenkin uskon että jaakaapilla voi pelastua atomipommilta kuin että isä ja poika voi rakastua samaan NATSIIN huomaamatta mitään epäilyttävää.
Siis nämä tyypit ovat molemmat korkeasti koulutettuja tohtoreita ja arkeologeja, joiden työnkuvaan kuuluu tunnistaa kaikki kulttuurit.
Eikö kumpaakaan muka epäilyttänyt saksalaista aksenttia puhuva nainen toisen maailmansodan aikaan jolloin natseista puhuttiin jokapaikassa?
Kuka täysjärkinen amerikkalainen edes olisi uskaltanut olla tuolla ajanjaksolla tekemisissä saksalaisten kanssa säilyttääkseen poliittisen korrektiudensa? Oli jo tarpeeksi hankalaa edes tunnustaa mitään kantaa Saksan tapahtumiin.
Indiana Jonesissa on alunperinkin kyse elokuvien varhaisen kauden ja pulp-elokuvien parodioinnista. Juuri tätä on Indyn selviytyminen jääkaapilla atomipommilta.
Juuri tämmöisiä älyttömyyksiä vilisiä kyseisissä elokuvissa. Se on huumoria. Vitsi. Punchline päin naamaa. Nyt kuuluu nauraa ja todeta että "Hahhah! On se Indy kyllä eri velmu ja kova kaveri!"
Ovatko ihmiset olleet kännissä edellisten elokuvien aikana? Nehän ovat täynnä tämmöisiä hillittömyyksiä!
Ekassa leffassa heiluu miekkansa kanssa jäbä joka saisi vähän vanhemmissa leffoissa tehtyä porkkanaraastetta vaikka metallista ja hänen kanssaan käytäisiin puolen tunnin taistelukohtaus jossa lennetään pitkin seiniä ja kyliä.
Mutta Indy ottaa aseen ja ampuu tylysti ja huokaillen kaverin ennen kuin hän pääsee edes alkuun.
Tuomiontemppelissä mukana oleva Willie Scott saa jopa itse Fay Wrayn näyttämään sissisotilaalta verrattuna tämän jatkuviin hillitttömiin kauhunkiljahduksiiin ja siihen kuinka hänet pitää pelastaa suurinpiirtein vessareissullakin.
Päälle vielä Shorty joka on klassinen esimerkki vanhojen elokuvien sankareiden aasialaisesta neuvokkaasta lapsi side-kickeistä. Jopa Tintissä josta Spielberg kuuli myöhemmin oli tämmöinen.
Tinttiähän julkaistiinkin alunperin samalla ajanjaksolla johon Lucas ja Spielberg viittaavat. Siksihän Spielerg innostu elokuvahankkeesta vaikka on tehnyt selväksi että ei aio mennä sarjakuvaelokuvabuumiin muiden elokuvatekijöiden tavoin mukaan.
Näitä seikkoja voidaan listata loputtomiin. Ison osan te tajuatte itsekin. Eikö tämä juuri ole se mikä Indiana Jonesissa on alunperin ollut siistiä? Vai mikä siinä ihmisiä on innostanut, jos ei tämä? Vainko Harrison Ford tai Indyn hahmo?
Ovathan nämäkin siistejä elementtejä. Ja minusta Comic-Conin yleisön reaktio jossa Fordin astuessa lavalle ensi kertaa koko tilaisuuden historian aikana oli täysin ansaittu; Taputusta ja hurraahuutoja jatkuin niin pitkään, että vaatimaton ja ujon puoleinen Ford liikuttui itsekin kyyneliin.
Mutta mikä siinä ihan oikeasti on että Lucasin molemmat tuotokset, sekä Star Wars että Indiana Jones ovat vetäneet yleisöä vain parin seikan takia, vaikka kummatkin viittaavat hauskasti lukuisiin vanhoihin elokuvamuotteihin?
Aiemmin kirjoitin Star Warsin vastaavista pitkän monologin. Se on luettavissa täältä:
https://www.facebook.com/groups/515381561872486/permalink/817560808321225/
Ovatko Star Wars ja Indiana Jones ihmisille tosiaan vain Harrison Fordia, Han Soloa, valomiekkoja, ruoskan heiluttelua, Indyn hattua, Darth Vaderiä, jedejä ja sithejä?
Vaikka elokuvien inspiraation lähteistä saisi paljon enemmän syvyyttä niihin?
Minusta se on aika kapeakatseista suhtautumista elokuviin jotka jopa Empire lehti on nimennyt 500 parhaimman elokuvan joukkoon. Nyt minulle on vielä epäselvempää että miksi.
On jo tarpeeksi kummallista nimetä saagan yksittäisistä osista kaksi tuommoiseen listaan, puhumattakaan valinnan epäselvistä taustoista. Jopa vaikka Viimeinen ristiretki ei ole suosikkini, se on minulle yhä osa kokonaisuutta. Samoin kuin muissa saagoissa niiden osat.
Ne kokonaisuudessaan muodostavat itse konseptin jota arvioida. Ja ne yksittäisinä muodostavat kokonaisuuden jostain toisesta jota arvioida. Mutta ei voi puhua yhdestä saagan osasta ylitse muiden. Minusta se ei ole edes tarpeellista. Tämän takia en pidä saagoja koskevista keskusteluista.
Ja tässä myös syy miksi en pidä tavasta jolla supersankari elokuvat Marvel Studiosilla nykyisin tehdään. Ne eivät ole ole yksittäisiä elokuvia, vaan osa loputonta saagaa joka ei ole päässyt vielä edes alkuun koska kaikkia saagan hahmoja ja elementtejä ei ole vielä esitelty.
Katsotaan asiaa uusiksi sitten kun neljäs Avengers elokuva on tullut. Sitten kokonaisuuden toimivuutta voi jo hieman arvioida. Tämän takia en pidä Marvel Studiosin elokuvia koskevasta keskustelusta.
Tämän takia en myöskään pidä siitä että Disney omistaa tämän kaiken, koska se varmistaa että ne aivan varmasti tungetaan eteeni vaikka postiluukusta kantaen.
Toistaiseksi ne eivät ole tuoneet mitään muuta uutta sarjakuvia varten kuin uskottavamman tavan kirjoittaa Kapteeni Amerikan hahmoa ja uskottavamman visuaalisen ilmeen Falconille,
Toisaalta ärsyttävämmän tavan kirjoittaa Starlordin blankkoa hahmoa ja hyvin kummallisen version yhtä blankosta Mandariinista jossa minua hämmentää lähinnä että mitä sillä haetaan ja tunnettavuutta sarjakuvahahmoille jotka ovat jo riittävän tunnettuja.
Toisaalta myös tuntemattomampien: Jään odottamaan mielenkiinnolla seuraavia siirtoja Visionin, Black Pantherin, Falconin, Scarlett Witchin, Elohopean ja Mandariinin suhteen. Indiana Jonesilta ja Star Warsilta en odota yhtikäs mitään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia