Top 30 kaikkien aikojen merkittävintä sarjakuvaa

Supersankareiden aloitusopas kattoi aikamoisen yleissivistysoppaan. Sen myötä tulin itsekin miettineeksi niitä omia henkilökohtaisia suosikkejani.

Kirjoitin joskus nuorena vihaisena miehenä 6 vuotta sitten top 24 kaikkien aikojen parasta sarjakuvaa listan.

( http://michaelriddle.sarjakuvablogit.com/page/2 )

(Löydät listan selaamalla alas linkkiä)

Nyt on tullut aika päivittää tuo lista ajantasalle. Sen jälkeen on ilmestynyt useita uusia sarjakuvia. Enkä osannut arvostaa kaikkia niitä vanhojakaan tarpeeksi ja muutenkin. Listalta jää puuttumaan moni sarjakuva. Säästän ne sitten seuraavaan kertaan...eli 6 vuotta tästä hetkestä myöhemmin...heh heh.

Vitsit sikseen ja lista kehiin.

30. J. Michael Straczynski: Supreme Power

Kaksi volumea. Myös yhteen koottuna. Suomeksi tuli puolet. Marvelin vahvasti väkivaltainen k-18  versio DC:n hahmoista.

29. Jeph Loeb: Pitkä pyhäinpäivä

Sarjakuva joka inspiroi Nolanin Batmaniä ja muutti koko Batmanin saagan.

28. Grant Morrison: All-stars Superman (suom. Teräsmies)

Kaikkien aikojen paras Teräsmies tarina. Selkeämpää Morrison tuotantoa, joka on sekä luova että yhteensopiva loppu pre-crisis Teräsmiehelle. 

27. Mark Millar: Civil War

Sarjakuva josta kaikki Marvel Studios leffat ovat ottaneet mallia. Se on sekä kritiikki supersankari sarjakuvalle, että myöskin poliittisin supersankari sarjakuva koskaan. Millar repii koko Marvel Universumin palasiksi ja jakaa sen kahtia ja modernisoi sen. Itsenäisenä teoksena se on yhä saavuttanut paikkansa yhtenä suurimpana supersankari eepoksena.

26. Mark Millar: The Ultimates 1-2 (suom. Ylivertaiset 1-2)

Millarin näkemys Kostajista on tyly ja ennakkoluuloton.

25. Neil Gaiman’s Sandman

Sarjakuva joka muutti amerikkalaista fantasiasarjakuvaa, ja hiukan supersankari sarjakuvaa.

24. Ultimate Spider-Man

Mitä olisikaan ollut teini-ikä ilman tätä Bendisin sarjaa? Sopivasti väkivaltaa, kuitenkaan tarinan laatua särkemättä. Erityisesti Mark Bagleyn kanssa tehty juoksu oli kaikkein parhain. Jos jokin sarja on joskus ollut se onnistunein uusi tulkinta vanhasta jo kolutusta aiheesta niin tämä. Bendis pitää Hämiksen kuviot tuoreempina kuin ne jopa ovat, säilyttäen silti uskollisuuden alkuperäisen Hämähäkkimiehen luonteelle. Jännittävintä sarjassa on tietysti se, että mitä tahansa voi tapahtua, hahmot voivat jopa kuolla. Ultimate Spider-Man on myös kestänyt hyvin aikaa, johtuen sen eläväisestä hahmokemiasta.



23. Ann Nocenti: Daredevil

Itse henkilökohtaisesti pidin kyllä Millerin Daredevil juoksusta, mutta minusta vaikuttavin ja mielikuvituksellisin oli silti Nocentin elävä juoksu. Nocentin vahvin puoli on ehdottomasti hänen taitonsa luoda inhimillisiä naishahmoja, sekä hahmoja ylipäätään, mutta ennen kaikkea hänen vahvin puoli on ilmaista itseään genrestä riippumatta. Nocentin Daredevil ottaa kantaa niin katutasolla kuin poliittisella tasolla, ollen kuitenkin luonnollinen tarina. Erityisesti feministinen kannanotto on esitetty hyvin sarjassa huumorin ja hahmokemian välityksellä. Tarina matkaa aina avaruuteen asti ja jopa helvettiin, pitäen kuitenkin koko matkan ajan jalat Daredevil tasanteella.



22. Brian Azarello: The Joker

Azarellon tarinan Jokerista voisi helposti luokitella pelkäksi väkivalta ja pehmoporno tarinaksi ilman sen suurempia syvyyksiä, mutta minusta se itseasiassa syventyy kauttaaltaan täysin Jokerin luonteeseen, ja jopa luo hieman sitä. Teos on kaikkien aikojen Jokeri sitaattikirjojen äiti. Siinä on kaikki mitä Jokerista tulee tietää. Ja enemmän. Lisäksi se kertoo tarinan melkolailla puolueettomasti, vaikkakin sivusta seuraajan silmin.

21. Jim Starlin: Ikuisuus trilogia

Crisis on Infinite Earthsin jälkeen on väistämätöntä, että herää jano lukea vastaavaa, yhtä ison luokan tarinaa. Ikuisuus trilogia on jopa paikoitellen isompi. Sen kaikki kolme osaa ovat aliarvostettuja teoksia. Jos haluat lukea Marvelilta teosta jossa kerrotaan kuka kukin hahmo on, tämä on se teos. Samalla se on koko Marvelin historian eeppisin saaga. Sen lähes kuolemaa syleilevä romantiikka tekee vaikutuksen jopa hameväkeen kynttiläillallisilla kerrottuna. Traaginen rakkaustarina jolle toivoisi onnellista päätöstä.



20. Peter Laird/Kevin Eastman: Teenage Mutant Ninja Turtles

TMNT osoitti kuinka väärässä me olimmekaan huumorisarjakuvan suhteen. Miten vakavaa se voi olla, vaikka asettelu olisikin äärimmäisen huvittava.



19. Alan Grant: Lobo

Lobo teki saman supersankari sarjakuvalle, minkä TMNT teki huumorisarjakuvalle. Lobo osoitti kuinka humoristista supersankari sarjakuva voi olla vaikka asetelma olisikin äärimmäisen vakava. Lobot ovat taidetta. Todiste että Jumala loi sarjakuvat. Ja sitten perääntyi kauhuissaan...



18. Grant Morrison: New X-Men

Piutpaut Claremontin X-Meneistä. Mies sekosi jo ennen kuin pääsi kunnolla alkuun. Mutta Morrison sen sijaan on jo ennestään niin sekaisin, että häntä ei voi sekoittaa. Kautta historian paras Ryhmä X juoksu. Jos luet vain yhden Ryhmä X tarinan, sen on oltava tämä.



17. Kick-Ass

Millar mullisti realistisuudellaan koko supersankari genren tällä teoksella, eikä tosiaankaan syyttä. Jos Millarin tuotannosta pitäisi lukea vain yksi teos, se olisi ehdottomasti tämä.

16. Hiroshiman poika

Hiroshiman poika kertoo Hiroshiman tapahtumat yksilön silmin inhimillisesti, mutta totuudenmukaisesti. Tämä teos pistää miettimään sodan ja rauhan välistä ikuista sotaa tavalla joka ei kävisi mielessäkään.



15. Persepolis
Lähi-itä on esitelty meille vain Amerikkalaisen median tai korruptoituneen median turvin. Tämä teos kertoo tarinan kaiken takana, ihmisen näkökulmasta, ja saa lukijan huomaamaan, että lähi-idän asukkaat ovat aivan samanlaisia ihmisiä kuin mekin. Jos olet ennakkoluuloinen, lue tämä.



14. Scott Pilgrimm

Scott Pilgrimm on draamasarjakuva, josta miespuolisetkin voivat kiinnostua. Se on samalla kertomus nykyisestä sukupolvesta ja heidän suhteestaan videopeleihin. Scott Pilgrimmin maailmassa ei ole kyse siitä kuka tykkää Super Mariosta tai Final Fantasystä ja kuka ei, vaan ne ovat osa näiden nuorten lapsuutta ja nykyistä elämää.



13. Ghost World

Aikuistuminen on hyvin vaikea aihe käsitellä fiktiossa, mutta Ghost World tekee siitä helppoa. Clowesin kirjoittamat hahmot ovat kuin ketä tahansa meistä, vaikkemme sitä myönnäkään. Jokainen voi tunnistaa itsestään tai tuntemistaan ihmisistä Clowesin hahmot.

12. Blacksad

Toinen albumi on kaikkien aikojen vaikuttavin rasismi kuvaus. Pelkästään tämä riittää tekemään siitä yhden maailman hienoimmista sarjakuvista.



11. Preacher

Garth Ennisin suurin teos, ja samalla tunnetuin täysin oma teos, luo aivan oman maailmansa, jossa ihmisten heikkouksille nauretaan. Preacher on turvallinen tapa nauraa kun kehitysvammaista potkaistaan perseeseen tai kun kirkko räjähtää. Preacher nauraa sille mille ei saa nauraa, turvallisesti, ilman että kukaan loukkaantuu.

10. 20th Century boys

20th Century boys tekee aikuisille suunnatusta sarjakuvasta nuoriakin kiinnostavaa. Se kertoo samalla kulttuurista, josta ei voi kertoa tarpeeksi. Se on samalla ykkösteos japanilaiseen kulttuuriin tutustumisessa. 20th Century Boys on populaarikulttuurin tietosanakirja tarinan ja sarjakuvan muodossa

9. Will Eisner: The Spirit

The Spiritin vaikutusta supersankari ja pulp sarjakuvaan ei yksinkertaisesti voi kiistää. Puhumattakaan sen vaikutuksesta sarjakuvaan ylipäätään. The Spirit on jotain, mitä ei voi kopioida tai tehdä uudestaan. The Spirit ei ole ainoastaan hyvä sarjakuva, se on hyvä omassa lajissaan. The Spiritin kuvausta varten tarvitsee keksiä täysin oma fiktion laji. The Spirit ei ole sarjakuva, kirja eikä elokuva, se on jokin jolle ei ole nimeä. Paitsi yksi. The Spirit.



8. Marvels

Oletko koskaan miettinyt, mitä maailma ajatteli kun Galactus saapui maahan ensi kertaa? Tämä ajatus on se ajatus joka kuljettaa tätä tarinaa. Supersankari sarjakuvaa todellisesta näkökulmasta: Ihmisten näkökulmasta.



7. Kingdom Come

Jos elseworld tarinoista pitäisi valita vain yksi toimiva ja hyvä tarina, se olisi ehdottomasti tämä. Sekä kuvitus että tarina osuvat nappiin. Yksinkertaisesti täydellinen elseworld tarina.

6. Logicomix

Yksi kaikkien aikojen mullistavimmista sarjakuvista. Se opettaa maallikolle matematiikan salat ja avaa tien aivan uuteen maailmaan.


5. Maus

Jos sinusta tuntuu että 2. maailmansodasta ja juutalaisista ja natseista ja Hitlereistä on jo kaikki tarinat kerrottu, lue tämä. Yksinkertaisesti hienoin ja inhimillisin kuvaus Auswitchin tapahtumista.

4. Batman: Dark Knight Returns

Ei pelkästään paras Batman tarina, vaan myös yksi kaikkien aikojen hienoimmista tarinoista ylipäätään.

3.V for Vendetta

V niin kuin Verikosto mullisti sarjakuvateollisuutta paljon. Tämän jälkeen sarjakuvissa olivat vauhtiviivat ja ajatuskuplat historiaa. Lukemalla tämän, saat selville miksi, ja miksi se on hyvä juttu.

2. James O'barr: The Crow

Aivan ylitsepääsemätön mestariteos, joka muutti käsitykseni supersankari sarjakuvasta ja sarjakuvasta ikiajoiksi. Syy miksi aloin kerätä sarjakuvia.
1. Watchmen

Yksinkertaisesti kaikkien aikojen hienoin teos, ikinä. Jos et tiedä miksi, on jo aika ottaa selvää.


Ps. Tämä lista ei poista kaikkien niiden sarjakuvien arvoa jotka esittelin Supersankareiden aloitusoppaassa. Ne ovat yhä välttämättömiä lukea. Nämä ovat vain oman elitistisen makuni mukaisia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parhaat Suomalaiset Elokuvat

50 sarjakuvaa aikuisille

Top 20 Kauhuelokuvaa