Mikä Nolanin Batmanissä on vikana?

Monet ovat pitäneet Nolanin Batman trilogiasta tai ainakin sen osista erittäin paljon. Itse taas olen inhonnut sitä alusta asti. Tässä syyt:

1) Se että siteerataan hyviä sarjakuvia ei tee tarinasta hyvää. The Dark Knight sortuu jatkuvasti tähän. Lopussa Jokerin päätön haahuilu selitetään lainaamalla Tappava Pila sarjakuvaa suorasti. Yhtäkkiä kaikella sillä haahuilulla on olevinaan jokin funktio. Eikö Jokerin pitänyt levittää kaaosta? Ja pelkkään yhteen sitaattiin tarinan laskeminen ei tee tarinasta myöskään uskollista sarjakuvalle, se tekee siitä vain typerän.

2) Batman mörisee ja hänen puheestaan ei saa mitään selvää. Batmanin ei tarvitse möristä ollakseen pelottava eikä sen puoleen ollakseen tunnistamaton. Pelkkä äänen vaihdos riittää. Tai sitten laite joka muuttaa ääntä. Äännenmuunnin. Koskaan kuullut? Tuollainen mörinä saa rikolliset lähinnä hämilleen.

3) Batman Beginsillä kestää tolkuttoman pitkään selittää asioita joita ei edes tarvitsisi selittää. Batman on awesome yli-ihminen joka taistelee rikollisuutta vastaan lepakkopuvussa. Mitä muuta tarvitsee tietää? Batmanistä on lähes kymmenen eri versiota jo tv/elokuva puolella. Batman ei tarvitse origin tarinaa. Pelkkä muutama lause siellä täällä mitä hänen matkoillaan tapahtu riittää.

4) Heath Ledgerin Jokeri on yliarvostettu. Pelkästään se että heitetään maalia hahmon päähän ja annetaan hänelle liuta typeriä repliikkejä ei tee Jokeria. Jokeri on jo muutenkin yli-arvostettu hahmo, mutta Ledger ei tee sille mitenkään kunniaa. Hoitsuksi pukeutuminen ei ole hauskaa. Tämä on elokuva joka pitäisi olla nuorille aikuisille, ei lasten piirretty. Kuinka vaikeaa on tehdä Jokerista onnistuneesti psykopaatti ja uhka koko ihmiskunnalle? Mark Hamillin Jokerikin on uhkaavampi. Kuten myös John Dimaggion.

5) Banen ääni on niin typerä, että sitä ei vain yksinkertaisesti voi ottaa vakavasti.

6) Kaksinaama olisi ollut huomattavasti kiinnostavampi pahis kolmanteen elokuvaan. Vaan mitä tapahtui? Hahmo tapettiin ennen kuin pääsi edes loistamaan. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä kuinka Harvey Dent muuttuu hyvästä tyypistä gangsteriksi, juuri siksi jota oli vannonut pysäyttävänsä, ja pistää koko Gothamin mafiooson ylösalaisin. Ja samaan aikaan Gordon ja Batman koittavat peittää Gothamin kansalta totuutta Harvey Dentin nykyisistä toimista.

7) Catwomanin roolivalinta on huono, eikä hahmosta ilmene mitään kissamaista.

8) Nolanin tyyli on hyvin sekava. Joutuu pistämään paussille jotta pysyy perässä kohtausten sisällöstä, koska ne etenevät niin nopeasti.

9) Talia Al Ghulin mukana olo on täysin turha, ja siinä Talia esitetään turhankin negatiivisessa valossa. Juuri se että Batmanin ja Talian välillä oli ristiriitaisia tunteita teki sarjakuvissa Taliasta kiinnostavan. Soppaa parantaa tietysti se että Talia on Batmanin lapsen äiti.

10) Ra's al Ghulin henkilöllisyyden juonikuvio Batman Beginsissä on turhan sekava. Tämmöinen yhdisytely on muutenkin täysin päätöntä. Pelkkä trilogia ei riitä kertomaan Batmanin tarinaa. Ei ainakaan tällä tavalla. Ghul, Bane, Variksenpelätti, Kaksinaama ja Jokeri eivät ole ainoa osa Batmanin tarinassa.

11) Kun Batman elokuvia lähtee työstämään, tulisi miettiä miten hahmo soveltuu sekä Justice Leaguen jäseneksi, maanläheiseksi etsiväksi ja kauhutarinoiden tarkastelijaksi. Nolanin Batman ei toimi tässä mielessä kovin hyvin.

12) Nolanin Gotham City ei vedä lainkaan vertoja Tim Burtonin ja Joel Schumacherin goottilaiselle ja kaoottiselle Gotham Citylle. Gotham City on isossa osassa Batmaniä ja sen maailmaa.

Ymmärtääkseen Batmanin tragedian todellisen luonteen, tulee tarkastella Gotham Cityä ja sen kaaosta ja synkkyyttä johon Batman koittaa epätoivoisesti tuoda sekä järjestystä että valoa ja toivoa. Batmanin tragedia ei ole vain se että hän on menettänyt vanhempansa, vaan että Gotham Cityn rikollinen kaoottisuus on vienyt heidät.

Samalla se on yritys palauttaa Waynen suvun kunnia, kuten Scott Snyder ilmaisi asian omassa Batman tulkinnassaan. Waynen suku on tuonut valoa ja toivoa Gothamiin, ja siksi Waynen pariskunnan ampuminen ja kuolema oli niin iso asia. Batman ei taistele vain itsensä ja perheensä, vaan koko Gotham Cityn puolesta.

13) Batman ei tunnu Batmaniltä. Kaikki maanläheistäminen vie Batmanin pois siitä mikä sen tarkoitus sarjakuvissa on. Batmanillä ei ole laitteita joita hänellä on sarjakuvissa vaan ne on korvattu ties millä hököttimillä joilla ei ole mitään tekoa Batmanin kanssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia