Walt Disney - Mitä oikeastaan kannattaa katsoa?

Walt Disney. Nimi jonka jokainen tuntee, ja josta jokaisella on jokin mielipide. Niin myös minulla. En aio tässä blogissa käydä läpi sen suuremmin Walt Disneyn yhtiön historiaa. Sen on tehnyt jo aika pirun osaavasti Jari Lehtinen teoksessaan Animaation historia, joka kuuluisi olla jokaisen itseään kunnioittavan ihmisen hyllyssä. Opus on nimittäin aivan perkeleen hyvä. Ostakaa.

Sen sijaan ajattelin kirjoittaa vähän Walt Disneyn ja sen tytäryhtiöiden tuotannosta ja siitä mitä niistä ihan aikuisten oikeasti kannattaa katsoa. Jos epäonnistun tehtävässäni, niin voin sentään suositella toisenlaisia mielipiteitä Nostalgia Criticiltä hänen Disneycember ohjelmassaan.

Aloitetaan ilmeisestä, eli Disney klassikoista.

Joku saattaa nyt pahoittaa mielensä heti ailkuun, mutta en ole koskaan erityisesti pitänyt Lumikista. Minusta se on, vaikkakin historiallisesti arvokas elokuva, joka on kestänyt hyvin aikaa, tylsintä Disney tuotantoa. Kun minä olin lapsi, minulle Disney oli suuri seikkailu. Todennäköisesti ilman Disneytä en olisi nyt tässä kirjoittamassa tätä blogia, vaan tekisin jotain paljon pitkästyttävämpää. Olisin varmaan kampaaja tai töissä tehtaalla.

Tämmöisen seikkailun tarjosivat mielestäni elokuvat Pinocchio, Dumbo, Bambi, Peter Pan, Viidakkokirja, Robin Hood, Hiidenpata, Basil Hiiri, Aladdin, Leijonakuningas, Hercules, Mulan ja  Tarzan. Nämä olivatkin Disneyn klassikoista ne jotka olivat isossa roolissa lapsuudessani. Muut olen katsonut jälkeenpäin tai en ole niistä erityisesti välittänyt.

Kaunotar ja Kulkuri ei ole listalla sen takia, että minusta se ansaitsee erityismaininnan. Se nimittäin oli ihka ensimmäinen elokuva jonka olen koskaan nähnyt tai/ja omistanut. Muistan sen vieläkin kohtaus kohtaukselta ulkoa. Vhs-kasetti ei ole tosin enää tallella. Sen kotelo katosi jossain vaiheessa, ja itse vhs oli jo niin puhkikulutettu että siitä ei näkynyt enää kuin lumisadetta.

Pahimmat Disney elokuvat, kaikkein suurimmat pettymykset, olivat ehdottomasti Make mine music, Melody time, The Adventures of Ichabod Crane and Mr. Toad, Tuhkimo, Aristokatit, Pieni merenneito, Pocahontas, Karhuveljeni Koda, Pikku Kananen ja Kaksin karkuteillä. Lehmäjengi ei ollut pettymys, koska tiesin sen heti karmeimmaksi Disney elokuvaksi.

Elokuvan on pakko olla huono jos siinä on pääosassa lehmiä. Tiesin myös Frozenin, jota en yksinkertaisesti voi sietää, huonoksi elokuvaksi heti alkuun, koska Pieni Merenneitokin oli täysi katastrooffi. Ja molemmat ovat perustuvinaan H.C. Anderssenin tarinalle. Kysyn vain että mistä kohtaa?

On toki muistettava, että Disney elokuvista yksikään ei ole kovin uskollinen alkuteokselle. Mutta Frozen ei ottanut alkuteoksesta yhtikäs mitään. Jopa Pieni Merenneito edes yritti. Sitäpaitsi Pienen merenneidon dvd:n mukana tuli Pieni tulitikkutyttö lyhytanimaatio joka oli uskollinen H.C. Anderssenin alkuperäistarinalle.

Katsomisen arvoisia taas niistä jotka eivät kuuluneet lapsuuteni, ovat Pennitön ja suruton, Liisa Ihmemaassa, Notre Damen kellonsoittaja, Keisarin uudet kuviot, Aarreplaneetta, Atlantis, Lilo & Stitch, Aivan villit, Riemukas Robinssonin perhe, Prinsessa ja sammakko, Zootopia, Räyhä-Ralf ja Big Hero 6. Suosittelen myös perehtymään Fantasiaan, joka ei lapsena erityisesti kolahtanut minulle, mutta aikuisena se on hienoa taidetta. Parhaimpia juttuja mitä Disney on tehnyt.

Niinpä siis kerrataanpas. Disney klassikoista katsomisen arvoisia ovat:

Pinocchio, Dumbo, Bambi, Peter Pan, Viidakkokirja, Robin Hood, Hiidenpata, Basil Hiiri, Aladdin, Leijonakuningas, Hercules, Mulan, Tarzan, Kaunotar ja kulkuri, Pennitön ja suruton, Liisa Ihmemaassa, Notre Damen kellonsoittaja, Keisarin uudet kuviot, Aarreplaneetta, Atlantis, Lilo & Stitch, Aivan villit, Riemukas Robinssonin perhe, Prinsessa ja sammakko, Zootopia, Räyhä-Ralf, Big Hero 6 ja Fantasia.

Yhteensä siis 28 elokuvaa yli 50 elokuvasta. Eli miltein puolet. Usko huviksesi: Säästin juuri runsaasti aikaasi.

Seuraavaksi jatko-osien kimppuun. Eli Disney Home Entertaiment elokuvat.

Leijonakuningas 3 – Hakuna Matata, Tuhkimo III. Taikansa kutakin, Buzz Lightyear Avaruusranger: Seikkailu alkaa, Urhea pikku leivänpaahdin, Jafarin paluu ja Aladdin ja Varkaiden kuningas.

Siinä kaikki. Vain 6 elokuvaa. Kaikki muu Disney Home Entertaiment tuotannosta on tosiaan täyttä roskaa. Disney tosiaan teki yhtiön historian suurimman virheen delegoidessaan jatko-osien tekemisen suurten animaationimien sijaan pienemmille tahoille.

Näin meillä on yhteensä 34 elokuvaa. Jatkamme Disneyn ja Pixarin elokuvilla.

Toy Story 1-3, Monsterit Oy, Ihmeperhe, Wall-E, Up, Monsterit Yliopisto, Inside Out ja The Good Dinosaur.

Ja nyt meillä on 44 elokuvaa. Seuraavaksi näytellyt Disney elokuvat. Ja oi, se lista vasta pitkä onkin. Jopa jos karsii kaiken roskan on elokuvia ihan tolkuton määrä.

Babes in Toyland, Maija Poppanen, Bedknobs and Broomsticks, Popeye, Tron, Honey, I Shrunk the Kids, White Fang, Honey, I Blew Up the Kid, Hocus Pocus, Rocketeer, The Three Musketeers, The Santa Clause 1-3, A Kid in King Arthur's Court, Muppet Treasure Island, George of the Jungle, Freaky Friday, Confessions of a Teenage Drama Queen, National Treasure, Enchanted, Bedtime Stories,The Lone Ranger, 101 Dalmantians ja Maleficent

24 elokuvaa, eli nyt meillä on yhteensä 68 elokuvaa. Maininnan arvoisia ovat myös seuraavat animoidut elokuvat:

A Goofy Movie, DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp, James and the Giant Peach, The Tigger Movie, Valiant, Mars needs Moms ja Frankenweenie.

Eli yhteensä 74 elokuvaa tähän asti.

Suosittelen jättämään suosiolla väliin Disney Channel Original films elokuvat. 

Bonus (erinäisiä Disneyn tytäryhtiöitä):

Lucasfilmiltä suosittelen Labyrinttiä ja Willow ja The Land before time elokuvia. Touchstone Picturesilta suosittelen What About Bob?, The Nightmare Before Christmas, Ed Wood, Starship Troopers, Six Days, Seven Nights, Bicentennial Man, O Brother, Where Art Thou?, The Count of Monte Cristo, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Déjà Vu, Who Framed Roger Rabbit?, Unbreakable ja The Waterboy elokuvia. Marvel Studiosilta suosittelen Iron Man, Captain America: The First Avenger, Iron Man 3, Guardians of the galaxy vol. 1-2 ja Ant-Man elokuvia.

Nopean Googlailun perusteella Disney on myös ainakin jossain vaiheessa omistanut suurimman kilpailijansa, Dreamworksin. Laitetaan tähän siis vielä suositukset niistäkin.

Antz, The Road to El Dorado, Chicken Run, Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit, Over the Hedge, Flushed Away, How to Train Your Dragon, Megamind, Puss in Boots, Rise of the Guardians, Mr. Peabody & Sherman ja Captain Underpants: The First Epic Movie


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia