Sarjakuvien suomijulkaisujen helmiä

Vaikka usein sarjakuvia suomentaessa sarjat jäävätkin kesken, tai muuten vain loppuvat ennen aikojaan, tämä ei ole aina tilanne. Joskus taas ne saadaan loppuun. Jokatapauksessa hyvin usein ne päätyvät divareiden alehyllyyn lojumaan.

Alf

Muistatteko Alfin? Karvainen outo avaruusolento outoine tapoineen. Alfin sarjakuva ilmestyi peräti kolme vuotta, kattaen yhteensä 17 numeroa. Niitä lojuu divareiden pohjalla jatkuvasti, ja ovat siitä hyviä, että tarinat eivät jää kesken vaan päätyvät aina kyseiseen numeroon. Loistava keräilykohde aloittelevalle keräilijälle. Hinnatkaan ei ole pahat. Itse maksoin 1-2 euroa per lehti.

Beavis ja Butt-head

MTV:n törkyturpia julkaistiin myös Suomessa 5 Marvel albumia sarjakuvan muodossa ja yksi koulukalenteri. Minulla ei ole rehellisesti sanottuna mitään hajua, mitä tuo koulukalenteri sisältää, mutta ilmeisesti ainakin sarjakuvaa. Näitäkin löytyy lähemmäs 2 euron hintaan, mikä on hyvin pieni hinta albumeista. Jälleen kerran hienoa on, että tarinat päättyvät albumeiden sisään, eli mitään ei jää kesken vaikka albumisarja loppuikin.

Emily the Strange

Tätä Dark Horsen julkaisemaa kummajaista julkaistiin peräti kolme numeroa. Perustuu mitä ilmeisemmin pääosin naisten vaatemerkkiin jota Suomessakin myytiin joskus Morticia nimisessä goottihepene liikkeessä. En ole kyseisen alan asiantuntija, mutta sarjakuvista väitän tietäväni jotain. Kyseiset sarjakuvat ovat tarinallisesti vähän mitä ovat, mutta visuaalisesti niissä on jotain viehättävää. Jos satut löytämään kaikki kolme numeroa halvalla, niin osta toki ihmeessä. Niitä voi ihastella sitten kotona myrskyisinä öinä.

Aliens -Muukalaiset

Tämä kolmiosainen Alien trilogia joka julkaistiin albumimuodossa oli minusta ehkä hieman sekava, mutta varmasti uppoaa jollekin fanille. Käsitykseni mukaan se sijoittuu toisen elokuvan jälkeiseen aikaan ja on eräänlainen vaihtoehto kolmannelle Alien elokuvalle. Itseeni teki suuremman vaikutuksen Walter Simonsonin ja Archie Goodwinin ekan elokuvan, Alien - Kahdeksas matkustaja, sarjakuvaversio. Se kannattaa poimia myös talteen.

Eläintohtori Dolittle

Suosittuun lastenkirjasarjaan perustuva sarjakuva on pieni lastensarjakuvan helmi. Valitettavasti tästä ei ole kovin paljon tietoa internetissä enkä itsekään omista kuin yhden numeron. Mutta yhden numeron kokemukseni perusteella se kuuluu tälle listalle. Numeroita on ilmestynyt yhteensä mitä ilmeisemmin 14 numeroa joista yksi on tuplanumero. Lisäksi yksi Supersarjat spesiaali. Hinnat ilmeisesti vaihtelevat 2-6 euroon.

Iso Heppu ja Rusty Robottipoika (1995)

Frank Millerin kirjoittama albumi joka on nerokas ylistys japanilaiselle supersankari sarjakuvalle. Pelkkä yksi albumi on julkaistu. Hinta tosin vaihtelee. Itse sain omani parilla eurolla, koska se oli olevinaan huonokuntoinen.

Ghostbusters

Perustuu The Real Ghostbusters animaatiosarjaan. Tämä sarjakuva oli suorastaan kamala. Kuvitus oli laiskaa, käsikirjoitus vaivaannuttavaa ja jopa lukijat kirjaimellisesti idiootteja. Lukijapalstan vaivaannuttavuus on yksi klassisia esimerkkejä siitä kuinka tehdä huono sarjakuvalehti. Mutta juuri tämä kaikki siinä viehättää. Ghostbusters sarjakuvaa julkaistiin peräti 3 vuotta ja peräti 26 numeroa. Lapsille tämä varmasti uppoaa, mutta aikuisille se on yhtä tuskaa. Kamalin lienee Ghostbusters 2 elokuvan sarjakuvaversio jonka olen maininnut jopa kaikkien aikojen huonoimpien sarjakuvien listalla. Ghostbusters lehden numeroita löytyy vieläkin 1-2 euron hinnalla.

Hollow Fields

Pseudomangat olivat jossain vaiheessa in. Niillä koitettiin rahastaa niitä jotka ostivat kaiken mangan mikä kaupasta löytyi. Hollow Fields on näistä esimerkki paremmasta päästä. Kolme pokkaria jotka löytyvät aivan varmasti parin euron hinnalla.

Indiana Jones

Mitä ilmeisemmin Marvelin julkaisemia Indy sarjakuvia julkaistiin suomeksi peräti kolme vuotta ja 18 numeroa. Mitään korkeinta taidetta ne eivät ole, mutta on niillä kyllä hetkensä. Numeroita löytyy yhä divareista 1-2 euron hinnalla. Indiana Jones Juniorit ovat miltein samaa kamaa. Myöhemmin julkaistuja Dark Horsen sarjakuvia en ole lukenut. Mutta uskoisin niissä olevan ainakin kuvituksen paremmassa kunnossa kuin Marvel julkaisuissa. Vai?

Jonah Hex

Kolme viisisataa sivuista järkälettä ja yksi hieman pienempi järkäle hyvää westerniä. DC Comicsin  Jonah Hex on paljon kovempi jätkä kuin kaunispoika Tex Willer. Ja komeampikin. Yleensä näitä löytää vielä jollain 10 euron hinnalla. 500 sivua kympillä! Mieti! Lisäksi on julkaistu Jonah Hex: Rangaistus jossa kerrotaan Hexin syntytarina. Sen hinnat vaihtelee ja ei se ole muutenkaan niin hyvä. Lisäksi Jonah Hexin jatko ei ole vielä täysin tyrmätty asia. RW Kusttanus ei ole tosin ottanut mitään kantaa asiaan.

Kalma

Doom Patrol, Sandman, Hellblazer...Pääosin DC:n kauhujulkaisuja sisältävä Kalma on kulttikamaa. Sandmanit tosin suosittelen hankkimaan mielummin kovakantisina Deluxe painoksina. Doom Patrolin jatkoa on odotettu kuin Jeesuksen uutta tulemista. Kalma ilmestyi noin kolme vuotta, yhteensä 15 numerolla. Niiden myyntihinnat vaihtelee.

Kauhu

Lisää DC:n kauhua. Tällä kertaa antologia muodossa. Kauhu lehteä julkaistiin 3 vuotta ja 26 numeroa ja kaksi erikoisnumeroa. Mikään Shokki lehden veroinen klassikko se ei ole, mutta on silläkin hetkensä.

Kung Fu

Kung Fu lehteä ilmestyi 4 vuotta ja 33 numeroa 70-luvulla jolloin kung-fu oli vielä ilmeisen kova juttu. Jos tykkäät kung-fu leffoista, nämä Marvelin kung-fu jutut ovat rautaa. Lehtien hinnat vaihtelee.

Matkalla Perditioniin (2002)

Max Allan Collinsin kirjoittama ja DC:n julkaisema mafia-sarjakuva pokkari on ehdoton klassikko. Jatko-osat ovat täysin turhia. Yleensä tämän löytää noin 5 eurolla.

Maus

Maus on elämänkerta sarjakuvien klassikko. Sarjakuvaa löytyy kahdessa muodossa. Sekä kahdessa osassa että yksiin kansiin laitettuna. Suosittelen jälikimmäistä. Hinta vaihtelee.

Nintendo-lehti

Nintendo-lehti ilmestyi 5 vuotta, ja 43 numeroa joista 5 on tuplanumeroa. Lisäksi yksi näytenumero. Sisältävät peliarvosteluja ja vaikka mitä muuta. Mutta ennen kaikkea sarjakuvia! Erityisen mieleenpainuvia ovat japanilaiset Super Mario ja Zelda sarjakuvat. Hyvälle kolmossijalle pääsee Game Boy sarjakuva. Yleensä näitä lehtiä löytyy 1-2 eurolla lähes jokaisesta divarista.

Preacher

Ennisin ja DC Vertigon Preacher sarjakuva on tätä kirjoittaessa julkaistu suomeksi lähes kaikki osat Deluxe muodossa, kiitos RW Kustannuksen. Ensimmäiset kaksi Egmontin julkaisemaa lehteä on siis täysin turha ostos.

Pulmuset

Tv:stä tuttua Pulmusia julkaistiin sarjakuvamuodossa peräti 4 numeroa kahden vuoden sisällä. Vaikka lehti jääkin kesken, tarinat eivät jää. Lisäksi keräilykohteena tuo on helppo. Yleensä näitä löytyy n. 2 euron hintaan divareista. Sarjakuva on yhtä hyvä kuin tv-sarja.

Return to Labyrinth

Jim Hensonin klassisen elokuvan jatko-osa on yllättävän hyvä. Tarina tosin taitaa jäädä kesken. Pokkareita ilmestyi 3 ja sarjassa on yhteensä 4 osaa. Jos joku ystävällinen kustantaja hoitaisi tämän kohtuullisen hyvän pseudo-mangan loppuun olisin ikuisesti kiitollinen. Divareissa 2-5 euroa per osa.

Ronin

Frank Millerin aivan loistava sci-fi samurai trilogia on julkaistu kokonaan, ja hintakin on kohtuullinen. Yleensä osia löytää korkeimmillaan 5 euroa per numero. Eli säästät ainakin 5 euroa kun ostat suomeksi etkä englanniksi.

Sandman

Suosittelen suosiolla unohtamaan 4 pehmeäkantista julkaisua kokonaan. Niiden painojälki on surkea ja ne sisältävät saman materiaalin kuin kovakantiset RW Kustannuksen Deluxe julkaisut. Tätä kirjoittaessa jo 7. (seitsemäs) osa on ilmestynyt, ja yhteensä niitä on 10. Mitä taas tulee spin-off julkaisuihin, suosittelen niistä jokaista, kaikkia kolmea. Varoitan tosin että tämä tulee maksamaan useita kymmeniä euroja. Mutta se kannataa. Sandman sarjakuvat ovat todella niin hyviä. Lue vaikka itse jos et usko.

Semicin Sarjakirja

 Todellinen aarreaitta! Näitä on tolkuton määrä (tarkalleenottaen 123 pokkaria), ja niitä lojuu pitkin ja poikin divareita, ja ne maksavat 2-5 euroa kappale. Niitä kannattaa ostaa oman maun mukaan.

Shokki

Näitä on aikoinaan 70-luvulla tehty 5 vuodessa 53 lehteä ja yksi spesiaali. Mutta suosittelen kuitenkin ennemmin hankkimaan kaikki Egmontin 7 kovakantista julkaisua. Lehdet nimittäin maksavat aivan tolkuttomasti.

Sin City

Näistä joutuu maksamaan aivan törkeitä hintoja parhaimmillaan. Mutta se kyllä on sen arvoista. Lähes tulkoon parasta Frank Milleriä koskaan. Näitä julkaistiin 7 osaa.

Thriller

Loistavaa aikuiseen makuun sopivaa DC sarjakuvaa. Erityisesti omaan mieleeni oli The Question. Yleensä näitä myydään 1-2 euron hinnalla per kappale. Näitä julkaistiin 10 numeroa kahden vuoden sisällä.

Toxic / Toxic Crusaders

Toxic Avenger elokuvaan perustuva sarjakuva on vähintään yhtä hyvä kuin elokuvat, ellei jopa paikoin parempi. Yhteensä niitä julkaistiin 6 lehteä 2 vuoden sisällä. Niitä löytyy yleensä 1-2 euron hinnalla divareista.

Urho Epäonnensoturi

Sergio Aragornesin mahtava Conan Barbaari parodia. Näitä löytyy vaihtelevin hinnoin divareista. Yhteensä niitä julkaistiin 8 lehteä 2 vuoden sisällä.

Vampirella

Näitä julkaistiin 5 isoa lehteä 2 vuoden sisällä. Mutta ne ovat todella kalliita. Suosittelen poimimaan mielummin Egmontin kovakantisen Vampirella Kirjasto 1 julkaisun.

Verta ja väristyksiä

Jos Shokki ei riittänyt, niin täältä pesee lisää! Saman yhtiön, EC:n, kauhusarjakuvia. Yhteensä 5 julkaisua 3 vuoden sisällä. Löytyvät yleensä 2-5 euron hinnalla.

Yöjuttu

Marvelin kauhusarjakuvaa. Yhteensä 8 numeroa 3 vuoden sisällä. Hinnat vaihtelee.

Coraline (2009)

Neil Gaimanin kirjaan perustuva kovakantinen sarjakuvapokkari jonka kuvituksesta ja käsikirjoituksesta vastaa legendaarinen P. Craig Russel, Gaimanin yksi hovipiirtäjistä. Löytyy usein 5-10 euron hinnalla, mutta saattaa vaihdella.

Sherlock Holmes: Oikeudenkäynti (2009)

Alan Mooren tyttären Leah Mooren loistava taidonnäyte. Dynamiten julkaisema Sherlock Holmes tuo mieleen 80-luvun Sherlock Holmes tv-sarjan. Löytyy yleensä 2-10 euron hinnoilla riippuen divarista.

Prince of Persia (2010)

Rehellisesti sanottuna hyvin helposti unohdettavissa oleva sarjakuva, mutta ei missään nimessä huono. Itse jouduin lukemaan tämän uusiksi tätä artikkelia varten. Löytyy yleensä 5-10 euron hintaan. Saattaa tietysti vaihdella. En osaa sanoa onko peliä pelanneiden mieleen, kun en ole erityisemmin perehtynyt pelisarjaan.

Grandville (1013)

Aivan upea kovakantinen pieni sarjakuva Bryan Talbotilta ja Dark Horselta. Jos Blacksad on mieleen, niin varmasti myös tämä. Divarihinnoista ei mitään hajua, mutta veikkaan 10-20 euroa. Saattaa tietysti vaihdella. Itselläni ei ole vielä tullut edes vastaan.

Charlie Chaplin

Chaplin on yksi kaikkien aikojen nerokkaimmista elokuvatekijöistä. Hänen kulkurihahmoonsa perustuva sarjakuva ei ole mitään suurinta taidetta, mutta on sillä kyllä hetkensä. Tätä sarjakuvaa julkaistiin 13 numeroa joista yksi tuplanumero. Lisäksi 3 elokuvaspesiaalia.

Diabolik

Mestarivarkaasta kertova Diabolik on ollut sekä elokuvissa että hittianimaatiosarjassa että myös sarjakuvissa. Näitä julkaistiin 18 lehteä 70-80-luvulla. Myöhemmin yksi spesiaali. Hinnat vaihtelee.

Hakki Hamsteri

Hakki Hamsteri on klassikko! Jossain määrin jopa hyvällä tavalla kummallinen sarjakuva. Kuin Aku Ankka jota tehdessä olisi käytetty laittomia aineita! Poikkeaa todella perinteisestä antropomorfistinen eläinten sarjakuvasta, eikä vähiten siksi että tässä jopa pöytälamput elävät! Hakki Hamsteria julkaistiin jopa huikeat 12 vuotta, ja lähes 70 numeroa! Tämä on huikea saavutus ilmaisjakelulehdeltä. Niiden hinnat vaihtelee, mutta yleisimmin niitä löytyy jopa 2 eurolla.

Hopeanuoli

Hopeanuoli western lehdestä on jäänyt parhaiten omaan mieleeni aivan pirun siisti Turok sarjakuva. Tämän lisäksi toki lännensarjakuvia laidasta laitaan. Sarjakuvalehteä julkaistiin 9 vuotta ja 277 numeroa.

Liisa Ihmemaassa

Täytyy ihan ekana tunnustaa, että olen lukenut tätä viimeksi lapsena. Mutta muistikuvissani tämä oli tyttöjen sarjakuvaksi ihan hauska. Perustuu tietysti suosittuun, ja suorastaan klassiseen kirjaan ja sen jatko-osaan. Mutta myös animaatiosarjaan. Tässä saksalaisessa tuotoksessa otetaan pieniä vapauksia alkuperäisteoksesta, mutta voittaa se mielestäni silti Burtonin elokuvat. Suosittelen tytöille ja lapsenmielisille naisille. Pojat lukekoot salaa. Liisan seikkailuja julkaistiin 44 numeroa 2 vuoden sisällä. En ole varma saatiinko Liisan seikkailut päätökseen...

Nikke Knatterton

Knattertonin seikkailuille toivoisi jatkoa. Niitä on julkaistu 3 kokoelmallista. Niiden hinnoista en osaa sanoa mitään, kun eivät ole tulleet vastaan. Ja kuulemma sarjakuva eroaa animaatiosarjasta hiukan. Joidenkin mielestä jopa enemmän kuin hiukan.

Parodia

Parodia sarjan sarjakuvat ovat sitä kuuluisaa Scary Movie tasoa. Ne ovat jopa huonompia kuin MAD-lehden jutut pahimmillaan. Mutta jos nauttii puujalkavitseistä, eikä ota sarjakuvia vakavasti, tämä on ehdotonta huippukamaa. Hinnat vaihtelee osien mukaan, mutta muutamalla kympillä pitäisi selvitä jos haluaa kaikki osat kokoelmiinsa. Pienenä triviana mainittakoon, että "Täh? Marvel parodiaa" julkaisun parodiat on Marvelin itsensä tekemiä.

Logicomix (2010)

Sarjakuva joka kuuluisi jokaiseen kirjahyllyyn. Olen puhunut tästä sarjakuvasta jo aiemmissa blogeissani, ja kehunut sen maasta taivaisiin. Se on ehkä yksi kaikkien aikojen paras sarjakuva. Hinnat vaihtelee, mutta yleensä siitä saa maksaa n. 20 euroa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia