Sarjakuvaoppaat - Tarvitaanko niitä vai ei?

Viimeaikoina olen tehnyt pientä taustatyötä supersankari sarjakuvien oppaiden parissa.

Se mitä olen siis tutkinut, on että mitkä niistä ovat tarpeellisia tai ylipäätään lukemisen arvoisia tai täyttävät tehtävänsä.

Ensimmäisenä nousee tietysti kysymys, että mikä niiden tehtävä on?
Minusta se on ehdottomasti se että ne kannustavat lukemaan sarjakuvaa.
Tekevät siitä helppoa ja mukavaa ja kiinnostavaa.

Ylipäätään mikä tahansa, mikä johtaa lukemaan sarjakuvia, on minun mielestäni hyvä.

En tosin vielä vuosi sitten ajatellut noin oppaista.

Silti tuossa pöydällä on Avengers: The Korvac Saga joka minun oli pitänyt lukea jo todella pitkään. En olisi tarttunut tuohon ilman näitä oppaita. 

Vuosi sitten ajattelin kuitenkin näiden oppaiden olevan enemmäkseen turhia.

Eräs ystäväni lähestyi minua seuraavalla kysymyksellä:

"Mistä saisin tietää sen, että milloin mikäkin hahmo on keksitty?"

Koin tämän erittäin tarpeettomana tietona. Ja vastaus on muutenkin että Wikipediasta.

Mutta jäin silti pohtimaan...niin mistä muualta tämän tiedon voisi hankkia. Miten se hankittiin ennen Wikipediaa?

Vuoden tutkimuksen jälkeen on pakko todeta, että ei oikein mitenkään.

John Byrne's Marvel Universe opas kattaa kaiken tämän tiedon, mitä tulee Marvel sarjakuviin. Mutta koska se on loppuunmyyty monessa paikkaa tai sitten erittäin kallis, jää vaihtoehdoksi Marvel Ensyklopedia, joka on kattavampikin...ainakin tiedon suhteen. Itse nostalgia syistä sympatisoin kuitenkin Byrnen teosta.

DC:llä vastaavaa teosta ei ole. Toki on hahmo-opas DC Ultimate Character Guide, mutta kyseistä tietoa ei sieltä löydy. Koska DC onkin vähän monimutkainen hahmojensa suhteen, suosittelen DC Comics: A Visual History, jossa käydään läpi kaikki DC historian tärkeimmät numerot. Kyseinen teos on järkäle jota ei ihan heti ulkoonopetellakaan. Eikä onneksi tarvitse.

Suomeksi tullut Marvel opas Kostajat: Ystäviä ja vihollisia taas on erittäin huono oikein mihinkään tarkoitukseen.

Palatakseni kysymykseen...Wikipedia on lähes tulkoon ainoa paikka tuohon tietoon. Mutta ihan totta, supersankareita on niin paljon, että tuolla tiedolla ei tee juuri mitään jos ei lue sarjakuvia. Ai miksi? No, koska DC:llä on tapana päivittää 10 vuoden välein hahmonsa uuteen uskoon, jolloin ensiesiintyminen on aika merkityksetön tieto ja todennäköisesti vaan sekoittaa pään. Toki kannustan muuhun tiedon keräämiseen.

Yhtäkkiä kuitenkin tajusin että lukeakseen supersankari sarjakuvia, ihminen tarvitsee myös muita oppaita, kuten Grant Morrisonin Supergods nimisen teoksen. Tai näin olin kuullut. Luettuani sen, se on ehkä enemmän ihmisille jotka vasta aloittelevat supersankari sarjakuvan lukemista.

Historiasta enemmän kiinnostuneille suosittelen lukemaan Ilpo Lagerstedtin Supersankarit - Ilmiö amerikkalaisessa sarjakuvassa teoksen. Se on sopivan pituinen. Se vain ansaitsisi jatko-osan joka kattaisi 80-luvun, 90-luvun ja 2000-luvun.

https://www.tor.com/2016/06/30/sixteen-books-of-comics-history-and-biography/

Ylläolevasta linkistä 16 muuta kenties lukemisen arvoista sarjakuviin liittyvää kirjaa. En ole niistä lukenut yhtäkään, mutta voisin oikeastaan lukeakin. Ja uskallan suositella. Hyvä lista, ja laaja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia