40 DC aiheista julkaisuvinkkiä
Grant
Morrisonin Batman tuotanto
Warren Ellis: Planetary
Mark Waid / Brian Augustyn: Justice League of America: Year One
Scott Snyderin Batman
Jonah Hex
15
kokoelmaa. Tässä julkaisujärjestys:
Arkham
Asylum: A Serious House on Serious Earth
Batman:
Gothic
Batman
and Son (2007, englanninkielisessä kokoelmassa lehtiä joita ei
suomenkielisessä julkaistu)
Batman:
The Resurrection of Ra's al Ghul (2009)
Batman:
The Black Glove (2009)
Batman
R.I.P. (2010 kokoelma jossa mukana myös Last Rites jutut.)
Final
Crisis (2010)
Batman:
Time and the Batman (2012)
Batman
and Robin: Batman Reborn (2011)
Batman
and Robin: Batman vs. Robin (2011)
Batman
and Robin: Batman and Robin Must Die! (2012)
Batman:
The Return of Bruce Wayne (2012)
Batman
Incorporated Volume 1 (2012, kokoelma. Kattaa koko volume 1:sen.)
Batman
Incorporated: Demon Star (2013)
Batman
Incorporated: Gotham's Most Wanted (2014)
On yksinkertaisesti vääryys että Grant Morrisonin Arkham Asylum sarjakuvaa ei ole käännetty suomeksi, vaikka se on edelleen monilla internetin parhaimpien Batman tarinoiden listalla kuten myös myydyimpien Batman tarinoiden listalla. Olisi hyvä jos joku Suomen kustantajista edes uskaltaisi ensin kokeilla jäätä julkaisemalla Arkham Asylumin, ja sitten vaikka edes myynnin ollessa kunnossa julkaisisi loputkin. Arkham Asylum ei vaadi muiden listan Batman sarjakuvien julkaisua, eikä se vaadi lukijalta aiempaa historiaa Batmanin parissa, eli se on loistava keino lämmitellä yleisöä. Onhan se sitäpaitsi yksi omaperäisimmistä Batman sarjakuvista.
Warren Ellis: Planetary
Planetary sarjakuvaa on jo kokeiltu aiemmin suomeksi, mutta urakka jäi ensimmäiseen neljään numeroon. Kokoelma muodossa sarjakuvalla voisi olla sikäli tulevaisuutta Suoemessa, että se ei vaatisi kuin neljän (4) kokoelman julkaisua. Projekti ei olisi edes siis kovin haastava, ja riskit on aika minimaalisia. Perusteita sarjakuvan julkaisuun ei tarvitse kaukaa hakea. Onhan siihen tallennettu merkittävä osa popkulttuurin historiaa.
Marv
Wolfman: Crisis on Infinite Earths
Jos ihan tarkkoja ollaan, niin Crisis on Infinite Earths olisi pitänyt julkaista jo 80-luvulla enssimmäisenä DC sarjakuvana, jotta Suomen DC tarjonta ei olisi päätynyt niin pahasti rappiolle. Mutta vielä ei ole liian myöhäistä. Lisäksi se on vain yksi kokoelma.
Geoff
Johns: Infinite Crisis
Crisis
on infinite Earths saagan jatko-osa mahtuu myös yhden kokoelman sisälle. Sitä ei toki missään nimessä kannata julkaista ennen kuin alkuperäinen saaga on julkaistu. Mutta kokoelman täydentäisi vielä viimeinen osa, Final Crisis, joka mainittiin Morrisonin Batman sarjakuvien listalla.
John
Byrnen koko Teräsmies tuotanto
On
suuri vääryys että John Byrnen Teräsmies tuotantoa ei ole koottu
yksiin tai edes muutamiin kansiin suomeksi tai englanniksi.
Suositeltavin lukutapa on aloittaa suomalaisen Teräsmies lehden
numerosta 1/1987 ja jatkaa aina numeroon 1/1992. Lehdissä on toki oma tunnelmansa, mutta olisi hienoa
saada suomeksi Teräsmies kokoelma jossa olisi vain Byrnen omat
taiteelliset ratkaisut Teräsmiehen mytologiaan. Tai miksi ei samantien Deluxe kokoelmasarja? Aloittaisin Man of Steel mini-sarjalla, ja siirtyisin sitten muihin Byrnen Teräsmies sarjakuviin.
Mark
Millar/Grant Morrison: The Flash
Tämä sarjakuva kuuluu niihin helmiin jotka on koottu yksien kansien sisään. Pienemmät riskit ja jälleen valmis paketti käännöstä varten. Julkaisujärjestykselläkään ei ole sikäli väliä, että tarinakokonaisuus ei ole minkään sarjakuvan jatko-osa vaan itsenäinen teos. Riittää, että se julkaistaan kokoelmana jossa on näkyvästi Morrisonin ja Millarin nimet. Molemmat ovat tämän jälkeen tehneet isoja merkittäviä sarjakuvia, ja olisi varmasti lukijoille mielenkiintoista nähdä mistä kaikki ikäänkuin alkoi.
Kurt
Busiek / Fabian Nicieza: Trinity
Jos ikinä tulee tarve monipuoliselle, mutta yhtenäiselle kokonaisuudelle joka toimisi lehtimuodossa, niin Trinity sarjakuvat ovat siinä mielessä hyviä. Sarjakuvassa esitellään koko DC Universumi, ja se on uudelle lukijalle varmasti ihan kätevä ratkaisu. Lisäksi pääosassa on jo kaikille tutut Ihmenainen, Batman ja Teräsmies. Tarvittaessa sarjakuvan voi julkaista myös kokoelmina. Siitä on valmiiksi kolme (3) kokoelmaa, mutta ne ovat aikamoisia järkäleitä. Ehkä hieman pienemmissä osissa? DC-aiheiselle lehdelle olisi kyllä tilausta.
Doug
Moench: Batman & Dracula
Tämä sarjakuva on siitä erikoinen että siitä on julkaistu jo kaksi osaa ja enää on julkaisematta kolmas joka on viimeinen. Mutta ketään tuskin haittaisi jos ne julkaistaisiin hienoina kovakantisina uusintapainoksina. Onhan kyseessä kuitenkin klassikko. Lisäksi siinä sivussa voi julkaista kolmannen osan.
Keith
Giffen / J. M. DeMatteis: Justice League International
Justice
League International: Volume 1
Justice
League International: Volume 2
Justice
League International: Volume 3
Justice
League International: Volume 4
Justice
League International: Volume 5
Justice
League International: Volume 6
Superman
& Justice League America Vol. 1
Superman
& Justice League America Vol. 2
Wonder
Woman & Justice League America
Formerly
Known as the Justice League
I
Can't Believe It's Not The Justice League
Justice
League: Generation Lost Vol. 1
Justice
League: Generation Lost Vol. 2
Justice
League International Vol. 1: The Signal Masters
Justice
League International Vol. 2: Breakdown
Vaikka Justice League International sarjakuvia julkaistiin jonkun verran Teräsmies lehdessä 80-luvun lopussa niin niissä on sama ongelma kuin John Byrnen Teräsmiehessä, eli ne ovat melkoinen sekamelska. Lisäksi tarina jäi pahasti kesken. Suositus olisikin julkaista nämä hienoissa deluxe painoksissa. Helpoin tapa aloittaa olisi ensimmäiset 6 volumea ja sitten loput pikkuhiljaa. Näin 15 kokoelmaa ei tunnu yhtään niin pahalta.
Mark Waid / Brian Augustyn: Justice League of America: Year One
Siinä missä Justice League International voi olla isompi julkaisuprojekti, on JLA: Year One huomattavasti kevyempi, sillä se ei vaadi kuin yhden kokoelman. Lisäksi se on mitä mainioin tapa uusille lukijoille tutustua Justice Leaguen maailmaan. Toki se taitaa olla jo melko tuttu lukijoille, mutta mitäpä tuossa menettää. Sitäpaitsi tarina on hyvä, ja sen voi nähdä myös jossain määrin Kingdom Comen esiosana. Siispä tarvittaessa voi julkaista senkin heti perään jatko-osana.
Geoff
Johns: Green Lantern
Green
Lantern: Secret Origin
Green
Lantern: Rebirth
Green
Lantern: No Fear
Green
Lantern: Revenge of the Green Lanterns
Green
Lantern: Wanted – Hal Jordan
Green
Lantern The Sinestro Corps War Vol. 1-2
Green
Lantern: Rage of the Red Lanterns
Green
Lantern: Agent Orange
Blackest
Night
Brightest
Day vol. 1-2
Green
Lantern: War of the Green Lanterns
Green
Lantern: Sinestro
Green
Lantern: The Revenge of Black Hand
Green
Lantern: Rise of the Third Army
Green
Lantern: The Wrath of the First Lantern
Osa näistä on jo julkaistu, ja vielä kovakantisena, mutta ne kaipaisivat ryhtiliikettä jossa julkaistaisiin kaikki osat selkeässä järjestyksessä. 17 konkreettista sarjakuvaa on raskas projekti, mutta olen melko varma että nämä sarjakuvat myyvät paremmin kun ne julkaistaan järjestyksessä eikä hypitä mitään yli.
Denny
O’Neil and Denys Cowan’s The Question
The
Question vol. 1: Zen and Violence
The
Question vol. 2: Poisoned Ground
The
Question vol. 3: Epitaph for a Hero
The
Question vol. 4: Welcome to Oz
The
Question vol. 5: Riddles
The
Question vol. 6: Peacemaker
The Question sarjakuvaa on julkaistu suomeksi Thriller lehdessä noin yhden volumen verran. Sarjakuva jäi pahasti kesken, ja se ansaitsisi muutenkin tulla julkaistuna siisteinä kovakantisina sarjakuvina. Kuusi (6) kokoelmaa ei pitäisi olla edes mikään maailman suurin haaste.
Denny
O’Neil and Neal Adams’ Green Lantern (co-starring Green Arrow)
Tämä sarjakuva sai oman yhteen lehteen päättyneen julkaisun vuoden 2007 DC-spesiaalissa. Mutta kuten tavallista, tarina jäi kesken. Sarjakuvan saisi helposti julkaistua parissa kokoelmassa ja se onkin julkaistu englanniksi juuri niin. Tämä voisi olla hyvä sarjakuva vähän vanhemmallekin lukijakunnalle.
Brad
Meltzer: Identity Crisis
Erittäin hyvä julkaisuidea aikuisempaan makuun. Lisäksi tarina on koottu yksiin kansiin, joten riskit moiseen kokeiluun ovat erittäin pienet. Jos sarjakuva menestyy, niin heti perään voi julkaista Meltzerin Justice League sarjakuvat.
Brian
Azzarello: Lex Luthor: Man of Steel
Jälleen yksi vähän vanhempaan makuun oleva sarjakuva yksissä kansissa. Jokeri sarjakuva samalta kirjoittajalta on jo julkaistu, joten kävisi hyvin järkeen että myös tämä itsenäinen hengellinen jatko-osa julkaistaisiin myös.
Marv
Wolfman and George Perez’s New Teen Titans
Tämä voi olla valtava riski, mutta edelläkävijät eivät seuraa muita. Teini-sarjakuvaa ei ole Suomessa julkaista mitenkään kiitettävän paljon, ja teini-sarjakuvan äitiä, Teen Titansia taas ei juuri ollenkaan. Suurin ongelma lienee miten oikeastaan julkaista sarjakuvaa. Paras julkaisutapa saattaisi olla ominibus muoto, jossa julkaistavia konkreettisia sarjakuvia olisi noin 3, semmoisia Jonah Hexin julkaisumuodossa tuttuja järkäleitä.
Grant
Morrison’s Animal Man
Animal
Man, Book 1 – Animal Man
Animal
Man, Book 2 – Origin of the Species
Animal
Man, Book 3 – Deus Ex Machina
Grant Morrisonin sarjakuvat voivat olla haastava julkaisukohde, mutta Animal Maniä on tosiaan ilmestynyt vain kolme kokoelmaa, ja se on muutenkin helpoimmin lähestyttäviä Morrison sarjakuvia.
Kurt
Busiek, Greg
Rucka, Joe Kelly, Mark Verheiden, Richard Donner, Brad Walker, Dwayne
McDuffie, James Robinson, Sterling Gates ja
Geoff
Johns: Superman
Superman:
Secret Origin
Superman: Up, Up, and Away!
Superman: Up, Up, and Away!
Superman:
Back in Action
Superman:
Camelot Falls Vol. 1-2
Superman:
Last Son
Superman:
Redemption
Superman:
3-2-1 Action
Superman:
The Third Kryptonian
Superman:
Escape From Bizarro World
Superman
and the Legion of Super Heroes
Superman:
New Krypton Vol. 1-3
Superman:
Codename Patriot
Superman:
New Krypton Vol. 4
Superman:
Last Stand of New Krypton Vol. 1-2
Superman:
War of the Supermen
Post-Infinite
Crisis Teräsmies. Parasta Teräsmiestä sitten Curt Swanin aikojen.
Ja henkikin on sama. Kuulostaa hyvältä, mutta julkaistessa on toki pieni haaste julkaista 19 osaa sarjakuvaa joka on periaatteessa jatkumollisesti melko vanhentunutta. Mutta kokonaisuus on vain niin upea, että ansaitsee tulla julkaistuksi. Se tarjoaa Richard Donnerin Teräsmies elokuvien faneille valtavan vyöryn nostalgiaa.
Batman:
Son of the demon
Klassikko
joka inspiroi Nolanin Batman elokuvia. Olisi pitänyt julkaista jo niiden ilmestyessä, mutta jostain ihmeen syystä jäi väliin. Koottu yksiin kansiin. Riskit minimaalisia.
Alan
Davis: Justice League: The Nail
Huikea
elseworld tarina siitä kuinka yksi ainoa naula voi muuttaa
kokonaisen historian kulun. Koottu yksiin kansiin joten riskit melko minimaaliset.
Greg
Potter & George Perez: Wonder Woman
Wonder
Womanin upea modernisointi. Samaa sarjaa kuin Byrnen Teräsmies. Paitsi että koottu yksiin kansiin siististi ja tyylikkäästi. Ihmenaista ei ole julkaistu riittävästi muutenkaan. Tästä olisi hyvä aloittaa.
Batman:
Mustaa ja valkoista
Antologia-sarjakuva jota julkaistiin suomeksi kolme kokoelmaa, mutta ilmeisesti sarjakuvaa on julkaista vielä ainakin yhden kokoelmallisen verran. Suosittelen tekemään taustatyön julkaistuista kokoelmista.
Scott Snyderin Batman
Batman:
Gates of Gotham
The
Black Mirror
Absolute
Batman: The Court of Owls
Death
of the Family
Zero
Year: Secret City
Zero
Year: Dark City
Graveyard
Shift
Endgame
Superheavy
Bloom
Epilogue
Batman
Eternal
Batman
and Robin Eternal
All-Star
Batman: My Own Worst Enemy
All-Star
Batman: Ends of the Earth
All-Star
Batman: The First Ally
Batman
and the Signal
Dark
Nights: Metal
The
Batman Who Laughs
Batman:
Last Knight on Earth
Näistä osa on julkasitu suomeksi ja vielä hienoina kovakantisina laitoksina. Itse aloittaisin julkaisun Zero Year: Dark City sarjakuvsta, ja jatkaisin aina loppuun asti, ja vasta sitten julkaisisin ensimmäiset kaksi listan sarjakuvaa. Tietysti yksi vaihtoehto on vain julkaista kaikki tässä järjestyksessä ja toivoa että lukijat jaksavat odottaa jatkoa siitä mihin viimeksi jäätiin.
Denny
O’Neil and Neal Adams’ Batman
Batman
juoiksu joka teki Batmanistä sen Batmanin jonka tunnemme vielä
tänäkin päivänä. Sarjakuvaa on julkaistu kahtena kovakantisena ja satunnaisia otoksia sieltä täältä. Mutta hinnat ovat suolaisia sarjakuvakokoelmien harvinaisuuden takia, ja olisihan se mukavaa viimein nähdä koko juoksu alusta asti kokoelmina. Iso projekti, mutta todennäköisesti sen arvoinen.
Tom
Taylor: Injustice: God among us
Ensimmäinen kokoelma on jo julkaistu, mutta sarjakuvaa on ilmestynyt yhteensä 19 osaa. Niistä aivan kaikki ei ole Tom Taylorin kirjoittamia, mutta ajatus olisikin julkaista ensin juuri ne, ja katsoa sitten miten idea lähtee käyntiin. Olen tietysti skeptinen sen suhteen että myykö tämä, koska ensimmäinen osa ei myynyt ilmeisesti kovin hyvin. Johtunee osin huonosta markkinoinnista. Pelisarjakuva myy aivan varmasti huonosti jos nimessä seisoo Injustice, eikä Justice League. Hankala sanoa mikä saisi tämän myymään, mutta kaikki keinot sallittuja.
Jonah Hex
Jonah Hexiä on julkaistu siinä mielessä melko kiitettävästi, että lähes kaikki pre-Crisis sarjakuvat on julkaistu. Suurin aukko ammottaakin hujan hajan sen jälkeisissä ajoissa. Jos ei Hex nimistä avaruusseikkailu sarjakuvaa lasketa, on Jonah Hexin historia tuon jälkeen täynnä ihan kelpo materiaalia.
Jeff
Smithin Shazam: The Monster society of evil
Paras mahdollinen moderni Shazam sarjakuva. Sarjakuvan saisi vielä kätettävästi yksiin kansiin, ja sitä voisi mainostaa Luupäät sarjakuvan Jeff Smithin avulla. Tämän pitäisi olla oikeasti melko helppo pala.
Mike
W. Barrin ja Marv Wolfmanin Batman and the outsiders
Batman
menettää hermonsa Oikeuden Puolustajiin, jotka eivät suostu
auttamaan häntä tehtävässä ja päättää perustaa oman
supertiimin omiin tarkoituksiinsa. Tämä oli historiallisesti merkittävä käänne Batmanin hahmolle, ja siksi olisi hienoa jos tätä sarjakuvaa julkaistaisiin vähän enemmän.
Dan
Jurgensin Booster Gold
Justice League International sarjakuvissa myös mukana oleva Booster Gold saattaisi kaivata jonkinlaisen lyhyehkön esittelyn. Tähän mitä mainioin tapa olisi yhdelle kokoelmalle kootut alkuperäiset Jurgensin Booster Goldit. Riskitkin olisi jälleen pienet kun kyse vain yhdestä kokoelmasta.
Otto
Binderin ja C. C. Beckin Captain Marvel
Maistiainen
golden agen supersankareista. Nykyään nämä ovat käytännössä
public domainia, joten niiden lukeminenkin onnistuu ilmaiseksi
internetissä. Niistä voi halutessaan maksaa maltaita. Mutta Suomessa golden age ajan supersankarit ovat jääneet niin vähälle, että pari kokoelmaa parasta kyseisen ajan sarjakuvaa ei haittaisi yhtään.
Cary
Batesin The Flash: The Trial of the Flash
Crisis on Infinite Earthsin yhteydessä olisi mukavaa plussaa jos tämä julkaistaisiin. Se avaisi hieman Flash sarjakuvien juonikuvioita Crisisia varten. Toinen vaihtoehto olisi julkaista se muiden Flash tarinoiden lopuksi.
Otto
Binderin Supergirl
Supergirl on jäänyt aivan liian vähälle julkaisuhistorialle Suomessa, ja yksi tapa aloittaa julkaisu olisi tuoda Terästyttö omnibus myyntiin.
John
Broomen, Robert Kanigherin, Gardner Foxin ja Frank Robbinsin The
Flash
Parasta
DC sarjakuvaa silver ageltä. Siinä ihan tarpeeksi syytä. The Flashin oma tv-sarja ja mahdolliset elokuvat voisivat helposti buustata myyntiä. Muutama omnibus tiskiin ja lopuksi Trial of the Flash.
Raven
/ Kami Garcia
Raven on parasta mitä DC Ink linjassa on julkaistu, ja lisäksi koottu yksiin kansiin mukavaan pikku pokkariin. Tarina ei vaadi minkäänlaista taustaa hahmojensa suhteen, mikä on jo riittävä syy julkaisuun. Saisi myös mahdollisesti teini-ikäiset ja etenkin tytöt innostumaan taas supersankari sarjakuvasta.
Batman Beyond: Hush Beyond / Adam Beechen
Batman Beyond: Hush Beyond / Adam Beechen
Loistava tapa aloittaa Batman Beyond sarjakuvien julkaisu. Lisäksi koottu yksiin kansiin ja ei vaadi mitään erityisen vahvaa taustatietoa hahmoista.
The
multiversity / Grant Morrison
Grant Morrisonin elämäntyö joka on jollain tasolla niin metaa, että sitä on ehkä vaikea ymmärtää englanniksi lukiessaan. Toimii toki jossain määrin hyvänä porttina DC Universumin ymmärtämiseksi, ja siksi suomenkielisen julkaisun arvoinen.
Flex
Mentallo : Man of muscle mystery / Grant Morrison
Kuvittele mielessäsi ajatus siitä että Doom Patrol sarjakuvat ilmestyvät ja menevät kaupaksi. No, tietenkin sinä julkaiset sen jälkeen tämän. Vaatii toki jossain määrin saman kirjoittajan Doom Patrol sarjakuvat tuekseen, mutta ei se ole ennenkään ketään estänyt. Sitäpaitsi Doom Patrol on kovinta ikinä.
Batman : Cacophony / Kevin Smith
Batman : Cacophony / Kevin Smith
Välillä on monta syytä julkaista muutakin kuin sitä ainaista Millerin Batmaniä. Nimittäin Kevin Smithin Batman trilogian ensimmäinen osa on melko rautaa. Valitettavasti toinen osa on huonompi ja kolmatta ei ole vielä ilmestynyt tähänkään päivään mennessä. Siispä helppo julkaista kun tarvitsee julkaista vain eka osa...toistaiseksi.
Forever
evil / Geoff Johns
Johnsin Justice League juoksu jäi aikoinaan pahasti kesken, mutta tuon tilanteen voi hyvin vielä pelastaa. Tässä hyvä julkaisuvinkki: Justice League loppuun ja siinä sivussa tämä.
Batgirl
- Robin : Year one / Scott Beatty, Chuck Dixon
Tuplsjulkaisu.
Erittäin tunnelmallisia molemmat tarinat sekä Batgirl : Year One
että Robin : Year One. Molemmissa tarina ja kuvitus ovat upeasti
keskiössä, ja tekevät kunniaa hahmoilleen. Ja tietysti koottuna yksiin kansiin. Todella helppo tapaus.
Kommentit
Lähetä kommentti