Ei-Amerikkalaiset Supersankarit

Supersankarit on luotu korvaamaan tyhjyys joka on syntynyt siitä että Amerikassa ei ole saagoja kuten Hercules, Odysseus, Robin Hood, Arthurin legenda tai Kalevala. Mutta tämä ei tarkoita etteikö Amerikan ulkopuolellakin olisi vastaus supersankareiden saagalle. Tosin täytyy muistaa että kun tarkastelee eri kulttuurien supersankareita, ne luonnollisesti poikkeavat vahvasti amerikkalaisesta määritelmästä. Kulttuuri määrittelee millainen supersankari on, ei sitä että tarvitaanko supersankareita siellä. Väite etteikö supersankarit sopisi kaikkialle maailmassa on vähän sama kuin väittäisi etteikö sarjakuva itsessään sopisi kaikkialle maailmassa. On hyvä ymmärtää että supersankarit on genre, ja ei esimerkiksi fantasia tai sci-fi genrekään ole koskaan tarvinnut kansallisuutta toimiakseen.


Britannia


Britanniassa, Englannissa on strippi-sarjakuvakokoelma nimeltä The Dandy jossa seikkaili Englannin ensimmäinen supersankari The Amazing Mister X jonka on luonut artisti Jack Glass. Mister X on Les Manners nimisen miehen alter-ego, jonka voimiin kuuluu supervahvuus, joka on niin suuri että hän pystyy pistämään kahtia terästä yhdellä iskulla. Huolimatta uskomattomista voimistaan hän ei kuitenkaan käytä niitä kuin pienten pankkirosvojen pysäyttämiseen. Ei siis arkkivihollisia tai mitään muutakaan. Ei siis ihme että hahmon seikkailut kestivät vain 14 numeroa. Mister X on tehnyt kaksi myöhempää, pienempää esiintymistä The Dandy lehden sivuilla, mutta valitettavasti suosio ei ole riittänyt pidempään julkaisuhistoriaan.


Brittiläisistä supersankareista pitää mainita myös Judge Dredd joka on hiukan rajatapaus supersankaruudessa. Hän ei ole rajatapaus moraalisten arvojensa vuoksi, vaan siksi että hän kuuluu enemmänkin poliisivoimiin jotka ovat normaali käytäntö hänen maailmassaan. Judge Dreddin loivat John Wagner ja Carlos Ezquerra 2000 AD nimiseen antologia-lehteen. Dredd on poliisi dystopisessa suurkaupunki Mega-Cityssä. Hänellä on lupa pidättää, tuomita ja teloittaa kenet vain haluaa vaikka julkisesti.


Täytyy myös muistaa että myös Kapteeni Britannia on brittiläisten luoma supersankari, vaikka onkin amerikkalaisen Marvelin kustantama ja kuuluu Marvel Universumiin. Sen ensiesiintyminen tapahtui Captain Britain Weekly nimisessä antologialehdessä Marvel UK:n (brittiläinen Marvel) kustantamana vuonna 1976. Hän on saanut voimansa kuuluisalta brittiläisten tarujen velholta Merlyniltä ja tämän tyttäreltä Romalta ja puolustaa brittiläistä lakia. Hän joutuu usein vastakkain S.T.R.I.K.E.:n ja walesiläinen anti-supersankari poliisipäällikkö Dai Thomasin kanssa. Hänen vastustajiinsa kuuluu Slaymaster niminen assasiini ja rikollismatriarkka Vixen.



Eurooppa



Muotisuunnittelija Marinette Dupain-Cheng on pariisilainen supersankari, joka seikkailee kwami nimisen taikolennon kanssa joka tekee hänestä Ladybug nimisen supersankarin. Hän kykenee luomaan esineitä tyhjästä ja paikantamaan elintärkeitä esineitä joilla hän voi ylittää esteitä. Marinetten seikkailuissa häntä usein avustaa Cat Noir niminen kissamainen sankari joka kykenee kosketuksellaan tuhoamaan kaiken mihin koskee. Yhdessä he suojelevat Pariisia mystiseltä Hawk Mothilta, joka on velho joka hyväksikäyttää ihmisten heikkouksia ja tekee heistä pahoja. Hahmot on luonut ranskalainen animaattori Thomas Astruc joka oli animen ja mangan vaikutuksen alaisena ja inspiraatio hahmoon tuli leppäkerttu paitaiselta naiselta jonka hän kohtasi kadulla. Hahmon positiivinen asenne on peräisin Amelie elokuvasta.


Ranskalainen Superdupont on patrioottinen ja kansalliskiihkollinen nationalisti joka taistelee ”Anti-Ranska” nimistä organisaatiota vastaan. Hahmon ja tämän oman strippisarjakuvan on luonut Marcel Gotlib ja Jasques Lob vuonna 1972 parodioidakseen sekä Ranskan kansallismielisyyttä että Teräsmiestä. Superdupont puolustaa myös ekonoomista patriotismia polttamalla Gauloise tupakkaa, juomalla punaviiniä, syömällä ranskalaista juustoa ja vastustamalla tulemasta maalatuksi China Inkillä.


Portugalilainen Capitão Falcão on fasistinen supersankari joka puolustaa Uutta Valtiota (Estado Novo) yhdessä sidekickinsa Puto Perdizin kanssa. Hän taistelee kaikkia hallintoa uhkaavia uhkia vastaan, vastaten ainoastaan António de Oliveira Salazarille (Portugalin entinen kyseisen ajan diktaattori). Elokuvan on ohjannut João Leitão ja se on ilmestynyt vuonna 2015.


Espanjalainen Janin luoma supersankari Superlopez on oikealta nimeltään Jo-Con-Él (käännettynä ”hitto hänen kanssaan”) joka on kotoisin Chitón (espanjalainen slangi-sana joka tarkoittaa ”Turpa kiinni!”). Hän jätti planeettansa vuonna 1973 astuessaan avaruusalukseen ja painaen nappulaa joka vahingossa vie hänet Maahan. Hän päätyy barcelonalaisten adoptiovanhempien kasvattamaksi ja ottaa käyttöönsä Juan López nimisen toimistotyöläisen identiteetin. Suurimman osan ajastaan supersankarina hän onnistuu polttamaan valtavan nenänsä käyttäessään kuumakatsetta tai vahingoittaen kätensä taistellessaan metalista robottia vastaan. Hän on esiintynyt yli 60 numerossa ja hänestä on tehty lyhyt-animaatio ja jopa koko pitkä elokuva!


Kun göteborgilainen skeittari Tony Mendez puuttuu jengitappeluun hän saa puukosta ja kuolee sairaalassa, hänen veljensä Jonas Mendez ottaa hänen skeittarinimensä Captain Sweden ja ryhtyy supersankariksi etsiäkseen jengiläiset käsiinsä. Captain Sweden on Jörgen Berthagen luoma sarjakuva jota hän on työstänyt vuodesta 2012.


Suomen vakuuttavin, ja haisevin supersankari on ehdottomasti Timo Kokkilan ja Sami Laitalan luoma Pahkasiassa ensiesiintymisensä tehnyt Peräsmies joka nimensä mukaisesti parodioi Teräsmiestä ja taistelee pahaa Pogoomusta vastaan. Peräsmies on keski-ikäinen alkoholisoitunut koditon mies suoraan viemäreistä, jonka supervoima on supervoimakas pieru jolla hän pystyy mm. lentämään. Hän sai voimansa radioaktiivisesta hernekeitosta. Peräsmiehellä on lemmikkirotta joka usein harrastaa filosofisia pohdintoja ja syö ulosteita. Peräsmies kaanonin mukaan Peräsmies kuoli syksyllä 2000 kun rattijuoppo ajoi hänen päälleen. Hänet poltettiin jätteenpolttokeskuksessa ongelmajätteenä. Peräsmiehen tilalla on jatkanut hänen poikansa Peräspoika vuodesta 2003 lähtien, hieman lapsille sopivammassa hengessä, mutta pieruhuumoria unohtamatta.


Arno Olsen lukee kotonaan huoneessaan Batmaniä, kunnes yhtäkkiä hän saa oivalluksen että hänestä tulisi supersankari! Seuraavana päivänä hän on fysiikan tunnilla ja hankkiutuu ”onnettomuuteen” josta hän saa supervoimat. Hänelle myönnetään lupa toimia supersankarina supersankareiden lupatoimistosta Kööpenhaminasta ja ryhtyy taistelemaan rikollisuutta ja Kreivi Scroogenessia vastaan Dukse Drengen nimisenä supersankarina. Hänen heikkoutensa on punainen makkara, vihreä limonaadi ja jotkun muutkin ruoka-aineet. Dukse Drengen oli ensin tv-sarja vuonna 1987, kunnes myöhemmin sai oman sarjakuvan tanskalaiselta Cool Comics yhtiöltä.


Gutsma ja Gutspa ovat pariskunta jotka saavat kuulla olevansa hedelmättömiä. He löytävät vauvan supersankari puvussa, adoptoivat tämän ja alkavat kutsumaan häntä Gutsmaniksi. Gutsmanilla ei ole supervoimia, mutta treenaa paljon. Gutsmanin on luonut hollantilainen Erik Kriek joka parodioi hahmolla Golden Age supersankareita ja strippisarjakuvassa käytetään harvoin dialogia.


Flaamilaista Mega Mindy lasten supersankari tv-sarjaa esitettiin belgialaisessa tv:ssä 6 tuotantokautta eli 56 jaksoa. Sen on luonut Sven Duyn yhdessä Studio 100:n kanssa. Sarja pyörii Mieke nimisen isovanhempiensa luona asuvan poliisin ympärillä joka seikkailee supersankarina nimellä Mega Mindy. Joka jaksossa on mysteeri jonka Mega Mindy joutuu ratkomaan vähemmän fiksun pomonsa edessä. Mega Mindyn voimiin kuuluu mm. teleportaaminen ja supernopeaus. Sarjasta on tehty 4 elokuvaa vuosien 2009-2011 ja 2015 aikana.


Luxemburgilaisen Superjhempin hahmon on luonut Roger Leiner ja Lucien Czuga ja se edustaa 1980-luvun uuden nationalistisen omantunnon pilkkaa. Superjhemp on Superdupontin inspiroima ja sarjan jokaisessa 26 osassa Superjhemp pelastaa Luxemburgin valtiolla työskenteleviltä.



Natsien ottaessa vallan 1933, vastarinta koki kovia etsiessään keinoa Adolf Hitlerin diktatuurin pysäyttämiseksi. He loivat superihmisen, Captain Berlinin. Mutta tämän yrittäessä tappaa Hitlerin, hän epäonnistuu ja pakenee maanalle ja hankkii uuden identiteetin. Aseenaan pyhää vettä ampuva pistooli, hän on vastarinnan ainoa toivo. Captain Berliinistä on tehty elokuva vuonna 2009 jonka on ohjannut Jörg Buttgereit. 2013 vuodesta lähtien siitä on julkaissut sarjakuvaa Weissblech Comics. Kuten Kapteeni Amerikka sekin on propaganda henkeen luotu hahmo.


Itävaltalainen supersankari Captain Austria poikkeaa monista eurooppalaisista supersankareista siinä, että se ei ole parodia. Sen luonut A.S.H. Team on tosissaan rakentanut sarjakuvauniversumia supervoimien ympärille. Ainoa ero amerikkalaisiin supersankareihin on että ne eivät seikkaile Manhattanilla vaan Viennan ja Slazburgin kaduilla ja aukioilla. Tarina alkaa Viennasta jossa tapahtuu brutaali superihmis hyökkäys, joka johtaa vastaiskuun.


Italialainen supersankari Comandante Italia seikkailee myös muiden supersankareiden kanssa Defenders of Europe nimisessä 8 henkisessä supetiimissä jonka jokainen jäsen on eri Euroopan maasta. Kaikki heistä on jotenkin kytköksissä päähenkilöön, Captain Novaraan, jonka on luonut italialainen Fabrizio De Fabritiis ja kustantanut Emmetre Service vuodesta 2004 eteenpäin. Defenders of Europe seikkailee yhä Captain Novara Magazine lehdessä.


Tzekin Tasavallan/Slovakian Pérák on ehkä Euroopan vanhimpia supersankareita. Lempinimellä ”the Springer” (”hyppääjä”) se on ollut urbaanilegenda Prahan kaupungissa Saksan miehittäessä Tsekkoslovakian Toisen Maailmansodan yhteydessä. Sodan jälkeen Pérák on esitetty myös Tsekin supersankarina. Sen sanottiin hyppivän varjoisilla kujilla ja pelottelevan ohikulkijoita. Sen kerrottiin kykenevön hyppäämään junavaunujen yli. Pérákin hahmosta on tehty 14 minuuttinen Tzekkoslovakialainen animaatio Pérák a SS (Springman and the SS, tunnetaan myös nimellä The Chimney Sweep englanninkielisillä alueilla) jonka ohjasi suhteellisen kuuluisa tzekki animaattori Jiří Trnka ja elokuvatekijä Jiří Brdečka. Tuossa hahmo esitettiin sankarillisena nokikolarina jolla on sukka naamiona ja kykenee hyppimään kengissään olevien vieterien avulla. Vuonna 2013 Pavel Soukup ohjasi noir/mysteeri henkisen lyhytelokuvan Pérák: Gott mit uns ja vuonna 2016 Marek Berger loi palkitun (International Student Film Festival in Opava, paras animaatio, paras elokuva) animaatioelokuvan Pérák: Stin nad Prahou (eng. Pérák: The Shadow over Prague). Lisäksi hahmo on esiintynyt sarjakuvissa ja kirjoissa.


Puolalaisen supersankarin Bialy Orzelin (”valkoinen kotka”) on luonut Maciej ja Adam Kmiolek. Bialy Orzel on eläköitynyt bisnesmies ja toimitusjohtaja nimeltä Aleks Poniatowski joka mystisissä olosuhteissa kaatuu ikkunasta 15. kerroksesta ja vaipuu koomaan. Kolme vuotta myöhemmin isänsä tiedemies taitojen ja lääketieteellisten taitojen avulla hän herää ja hänellä on supervoimat. Hän ryhtyy jahtaamaan korruptoituneita poliitikkoja, yhtiöitä, mafiapomoja ja Varsovan synkkien kujien hirviöitä.


Budapestin kaduilla liikkuu öisin yliluonnollinen hirviö joka uhkaa unkarilaisten kansaa. Ainoastaan Hungaria Kapitanya ja hänen paras ystävänsä ja nuori mutantti Huszar voivat pysäyttää tämän hirviön. Hungarian superhero niminen lehti palautti eloon tämän vanhempiin tarinoihin perustuvan supersankari tuotoksen. Se perustuu ilmeisesti unkarilaisen fantasiamania. hu – nimisen yhtiön ja online kaupan leluihin.



Super Hrvoje muuttui taian vuoksi kivi-mieheksi vahingossa. Muinaisen taian vuoksi aina kun viatonta verta vuodatetaan Kroatian kivisessä maastossa, Super Hrvoje muuttuu kivi-mieheksi joka on lähes haavoittumaton. Hän voi ampua kiviä käsistään supernopeudella ja sulautua kivien joukkoon tai sukeltaa kallioiseen maastoon kuin sukeltaisi jokeen. Super Hrvoje luotiin tarkoituksena luoda kroatialainen Kapteeni Amerikka keskellä Kroatian sotaa itsenäisyydestä Jugoslaviasta vuonna 1992. Niinpä hän taistelee jugoslavialaista/serbialaista armeijaa vastaan. Hahmo esiintyi vain yhden numeron verran ja sen on luonut Sinisa Ercegovac ja Nikola Listes.


Ennen kuin hän oli Bosman hän oli poika nimeltä Mears (Mirsad) ja hän oli Jugoslavian kenraalin poika. Mutta kun sota koitti Mears sai supervoimat ja hänestä tuli Bosman, oikeudenpuolustaja joka tappoi serbejä. Ehkä Berin Tuzlicin käsissä hahmo taistelee jonkun kunnioitettavan, kuten rauhan aatteen puolesta. Hahmo jää muuten kokonaan sotapropagandan tuotokseksi. Hahmo on luotu vuonna 1994 (Bosnia ja Hertsegovina).


Samaa lajia on myös albanialainen Shqiponja joka myös tappaa serbejä ja on luotu vuonna 1997. Hahmo on saanut ulkoisen habituksensa sarjakuvatekijä Soroshilta, joka myös loi hahmon. Tämäkin hahmo on saanut uutta elämää, nimittäin Gani Sandurin käsissä joka on sanonut ettei hänen versionsa ole enää poliittinen tai tai Kosovon tai serbien vastainen. Yhteiskuntakriittisyys sinänsä säilyy sillä siinä taistellaan huumemafioita vastaan.


Myös Bulgarialla on oma supersankarinsa, ja sen nimi on Super Spiro jonka on luonut piirtäjä Nedelcho Bogdanov. Super Spiro on parodinen supersankari, joka taistelee outoja vihollisia vastaan Sofian kaupungin kaduilla yössä.


Afrikka



Afrikkalainen supersankari Kwezi on Loyiso Mkizen luoma ja nimi Kwezi tarkoittaa tähteä. Kwezi on 19-vuotias nuorimies joka on pakkomielteytynyt sosiaaliseen mediaan. Yhtenä päivänä hän tajuaa että hänellä on supervoimat joihin kuuluu lentotaito, kestävyys ja supervahvuus. Hän käyttää voimiaan taistellakseen rikollisuutta vastaan Johannesburgin ja Metropolisin yhdistelmän kaltaisessa Gold City nimisessä kotikaupungissaan. Hän on kuitenkin turhan kiinnostunut Twitter tilistään ja sen seuraajista ja moraali siis ei ole kovin keskeinen syy hänen supersankari urassaan. Tämäkään ei kuitenkaan kestä ikuisesti kun muut Afrikan supersankarit kertovat hänelle hänen suuresta kohtalostaan. Vaikka afrikkalaisen Kwezin seikkailut eroavat hieman amerikkalaisesta maailmasta, on perussanoma siitä että nuorilla on valta vaikuttaa maailmaan on sama ja siihen on helppo samaistua.


Jatkaaksemme afrikkalaisista supersankareista...Jide Martinin luoma Guardian Prime on Nigerian vastaus Teräsmiehelle. Se kuuluu COMIC Republic universumiin ja on osa pitkää listaa Earth Guardianseista. Eko Cityn asukas ja muotisuunnittelija Tunde Jaiye tulee maanhenki Gayan valitsemaksi tullakseen uusimmaksi Guardian Primen inkarnaatioksi. Hänen voimiinsa kuuluu lentotaito, voittamattomuus, supervahvuus ja supernopeus. Hän voi myös luoda tulta ja siirtää haavoittumattomuutensa muille.




COMIC Republicin universumiin kuuluu myös Ghost Rideria muistuttava Eru ja soturikuningatar Ireti, jotka kuuluvat Primen tiimiin nimeltä Vanguards. Primen motto kuuluu ”Paha voittaa koska hyvät miehet seisovat paikallaan ja eivät tee mitään. Mutta minä en seiso paikallani. Olen nigerialainen.”


Guardian Prime ei ole ainoa nigerialainen supersankari, sillä Roye Okupe niminen nigerialainen sarjakuvatekijä on luonut Exo nimisen tulevaisuuden Lagoon Cityn sankarin jolla on keksijä isänsä luoma E.X.O. (Endogenic Xoskeletal Ordinance) haarniska. Hän seikkailee E.X.O. : The Legend of Wale Williams nimisessä lehdessä. Sarjakuva ei ole kuitenkaan mikään Nigerian Iron Man, vaan päähenkilö Wale yrittää selvittää haarniskaa käyttäen mitä tapahtui hänen isälleen samalla kun taistelee korruptoitunutta hallitusta ja CREED organisaatiota vastaan. E.X.O kuuluu Okupe's Studion suurempaan sarjakuvauniversumiin.


Japani



Japanissa supersankarit ovat vähintään yhtä yleisiä kuin Amerikassa. Heillä vain on usein eri taiteelliset arvot niiden suhteen.


Japanilaisessa elokuvateollisuudessa oli joskus aikakausi nimeltä Kaiju buumi jolloin valtaosa elokuvista keskittyi valtaviin kumisiin hirviöihin tuhoamassa kaupunkeja. Tähän aikaan elokuvatehostemies Eiji Tsuburaya keksi idean televisiosarjasta jossa hirviöt taistelivat keskenään. Kun alkuperäinen idea hylättiin hän keksi Ultraman nimisen supersankarin. Ultraman on valtavan kokoinen humanoidi joka suojelee maapalloa valtavilta hirviöiltä jotka ovat usein alieneita, abominaatioita tai harvinaisia eläinlajeja jotka ovat jostain syystä seonneet. Ultraman ei selviä maapallolla kovin pitkään, joten hän joutuu muuttumaan ihmismäisempään muotoon muulloin kuin taistellessaan hirviöitä vastaan tai lähtemään takaisin avaruuteen. Toisinaan hänen toimintaansa tukee organisaatio joka tutkii tuntematonta ja suojelee kansalaisia. Hahmosta on lukuisia iteraatioita joiden joukossa mm. Ultraseven, Max, Nexus ja Orb. Superhuman Samurai Syber -Squad sarjassa jopa nähdään useita Ultramanin kaltaisia hahmoja hieman Power Rangersin tyyliin. Täytyy myös muistaa että myös Power Rangersit ovat Japanista alunperin, ja ne tunnetaan siellä paremmin nimellä Super Sentai ja niistä on tusinoittain elokuvia ja tv-sarjoja.


Japanista löytyy myös Kamen Riderin (Masked Rider englanniksi) kaltaisia maanläheisempiä supersankareita. Kamen Riderin on luonut Shotaro Ishinomori. Kamen Rider kertoo motoristista ja tiedemiehestä Takeshi Hongosta, jonka elämä muuttuu kun hänet kaappaa terroristijärjestö Shocker ja hänet muutetaan cyberneettiseksi heinäsirkkamaiseksi puoli-ihmiseksi. Hän vapautuu terroristeilta ja vannoo elämänsä taistelulle heitä vastaan. Jokainen Kamen Rider live-action sarjan jaksoista esittelee uuden Shockerin luoman kyborgin joka muistuttaa lähes aina kasvia tai eläintä. Jokainen Kamen Rider sarja keskittyy uuteen teemaan kuten korttipeleihin, juniin tai jopa hedelmiin.


Tunnetuimpia japanilaisia supersankareita on kuitenkin Sailor Moon, jonka on luonut Naoko Takeuchi manga muotoon ja sittemmin vuodesta 1992 se on ilmestynyt Toein animesarjana joka lienee amerikkalaisille ja eurooppalaisille tutumpi. Sailor Moon kertoo teini-ikäisestä Usagi Tsukinosta, joka saa kuulla olevansa sailor-soturi Sailor Moon. Hänen tehtävänsä on taistella Dark Kingdomin demoneita vastaan, joita tulee siis lähes päivittäin hänen kotikaupunkiinsa meuhkaamaan. Myöhemmin joukkoon liittyy lähes aurinkokuntamme mukaan nimetyt muut sailor-soturit. Animea on tehty yhteensä viisi tuotantokautta ja ne seuraavat melko uskollisesti mangaa, lukuunottamatta toisen tuotantokauden, Sailor Moon R:n alun tapahtumia. Sarjan pohjalta on tehty myös kolme elokuvaa, ja suunnitteilla on remake-versio.


Saman yhtiön (Toei) näytellyissä Metal Hero Series sarjoissa taas seikkailee pääasiassa avaruus-militaristiset poliisit jotka ovat yleensä androideja, kyborgeja ja ihmisiä joilla on metallinen haarniska. Sarjan teemoihin kuuluu teknologia, ja sen käytön hyödyt oikeissa käsissä. Huhujen mukaan tämänkin sarjan on luonut Shotaro Ishinomori. Sarja jatkui vuodesta 1982 aina vuoteen 1999 ja siitä on ainakin kaksi spin-offia sekä lähes tusina elokuvia.


Osamu Tezukan Astro Boy manga alkoi ilmestyä vuonna 1952. Siitä lähtien siitä on tehty ainakin kolme animesarjaa kuin myös uusia mangaversioita. Näistä erityisesti Akira Himekawan uusintaversio on allekirjoittaneen mieleen. Hahmo on Japanissa yhtä tunnettu kuin Mikki Hiiri. Astro Boyn tarinassa on piirteitä niin Pinocchion tarinasta, mutta myös Teräsmiehelle ominaisia piirteitä. Suuret silmänsä Astro Boy saa Disneyn Bambilta. Siinä missä Teräsmies on syrjitty alieni, on Astro Boy syrjitty robotti maailmassa jossa robotteihin vasta totutaan. Yhteiset piirteet kuitenkin päättyvät aikalailla tähän. Astro Boy muistuttaa kaikesta huolimatta länsimaalaiselle enemmän Cartoon Networkin Powerpuff Girlsejä, jotka ovatkin saaneet inspiraationsa tästä. Toki Astro Boyssa mennään usein syvempiin maisemiin teemoissaan kuin Tehotyttöjen seikkailuissa.



Japanin muihin ihmeisiin kuuluu myös Science Ninja Team Gatchaman anime franchise. Se koostuu viisi-henkisestä supersankari tiimistä, joiden kyvyt ja taidot ovat lintu-teemaisia. Sarjan on luonut Tatsuo Yoshida Tatsunoko Productions yhtiölle vuonna 1972 ja sille on sen jälkeen tehty kaksi jatkosarjaa ja yksi elokuva. Alkuperäisen sarjan teemoihin kuuluu muun muassa ympäristö ja vastuu teknologian käytöstä. Sarjassa sen viisi päähenkilöä työskentelevät kansainväliselle tiede organisaatiolle nimeltä International Science Organization. He pysäyttävät huipputeknologialla varustettuja eko-terroristeja (Galactor) joita johtaa hermafrodiitti mutantti Berg Katse jota taas johtaa alien Leader X.


Kuten aiemmin kävi ilmi, Ultraman ei ole ainoa valtava pilvenpiirtäjän kokoinen supersankari omassa universumissaan. Mutta sen lisäksi vielä on Go Nagain vuonna 1972 luoma super-robotti manga-sarja nimeltä Mazinger Z joka tunnetaan Amerikassa myös nimellä Tranzor Z. Se käännettiin tietenkin myös animeksi jo samana vuonna. Se on saanut animena muutamiakin jatko-osia ja spin-off sarjoja kuten Great Mazinger, UFO Robot Grendizer ja Mazinkaizer. Uusimpana siitä on julkaistu vuonna 2018 Mazinger Z: Infinity niminen elokuva joka sijoittuu kymmenen vuotta alkuperäis-sarjan jälkeen. Mazinger Z on siis valtava super-robotti joka on tehty Super-Alloy Z nimisestä metallista joka on taottu uudesta elementistä nimeltä japanium jota löytyy Mt. Fujilta. Robotin on rakentanut professori Juzo Kabuto salaiseksi aseeksi pahuuden voimia kuten Dr. Hellin mekaanisia petoja vastaan.


Tekkaman: The Space Knight on Tatsunoko Productionsin anime vuodelta 1975. Se sijoittuu tulevaisuuteen jossa asiat ovat niin huonosti että tiedemiehet päättää lähteä etsimään uutta maapalloa. The Space Angelin tehtävänä on etsiä uusi maapallo, mutta tämän kimppuun hyökkää waldariaanien avaruusrotu. The Space Angel tuhotaan ja sen myötä maapallon toivo. Dr. Amachi onnistuu kuitenkin luomaan Pegasin ja Teksetter systeemit jotka kykenevät taistelemaan alieneita vastaan. Testipilotit George Minami ja Hiromi Amachi ja Andro Umeda ja Mutan lähtevät Pegasin avulla etsimään uutta kotia maan asukkaille. Kuten varmaan oivalsittekin, Pegas on eräänlainen alus ja supersankari samaan aikaan.


Kuten Sailor Moonista voi päätellä, on Japanissa paljon supersankareita tytöille. Tätä kutsutaan taikatyttö genreksi (mahō shōjo). Toista maata on Go Nagain luoma Cutey Honey manga joka aloitti julkaisun vuonna 1973. Sen pääosassa on androidi-tyttö nimeltä Honey Kisaragi joka muuttuu vetäväksi punapäiseksi (toisinaan pinkit hiukset) sankarittareksi nimeltä Cutie Honey joka taistelee erilaisia uhkia vastaan. Sailor Moonin tapaan hän riisuu itsensä alasti muuttuakseen supersankariksi. Go Nagain mukaan Cutey Honey on historian ensimmäinen pojille suunnattu manga jossa on naispuolinen päähenkilö. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin Cutey Honey tuntuu olevan vain taikatyttö sarja pojille. Jos kuitenkin feministinen minäsi meinaa saada ajatuksesta halvauksen, älä huoli, tässä lista muista merkille pantavista taikatyttö sarjoista jotka ovat pääosin tytöille: Cardcraptor Sakura, Corrector Yui, Kamikaze Kaitou Jeanne, Puella Magi Madoka Magica, Shugo Chara, Sugar Sugar Rune, Time Stranger Kyoko ja Tokyo Mew Mew.


Inazuman oli televisosarja jossa seikkaili samanniminen mutantti jonka on luonut Shotaro Ishinomori vuonna 1973. Inazuman sarja kesti 25 jaksoa, plus sille tehtiin jatko-osa nimeltään Inazuman Flash heti perään, joka kesti 23 jaksoa. Sarja kertoo Goro Watari nimisestä lukiolaisesta joka on menettänyt äitinsä lapsena ja tyttöystävänsä Teresan amerikkalaisille sotilaille. Kun Neo-Human Empire Phantom Army aloittaa Phantom Soldiereiden ja mutantti robottien miehityksen, hän päättää taistella psionisilla voimillaan vastaan. Hän valjastaa voimansa laittamalla kädet ristiin rinnalleen ja huutamalla ”Gōriki Shōrai” (”Kutsun suurta voimaa!”) jonka jälkeen hän menee sinisen kotelon sisään, joka purkautuu ja muuttaa hänet Sanagiman nimiseksi olennoksi. Hänen voimiinsa kuuluu kyky imeä kineettistä energiaa jokaisesta häneen kohdistetusta hyökkäyksestä ja ampua sen ulos muuttuen samalla koimaiseksi olennoksi Inazumaniksi joka voi muuttaa huivinsa erilaisiksi aseiksi.


Kaikkein maanläheisin japanilainen supersankari lienee salaperäinen Gekko Kamen (Moonlight Mask) jolla on hieman pulp-supersankareihin verrattavia piirteitä. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1958 ja hän on siitä lähtien esiintynyt 6 mustavalkoisessa elokuvassa, yhdessä animesarjassa, mangassa, yhdessä värillisessä vuoden 1981 elokuvassa ja lukuisissa parodioissa. Hahmon on luonut kirjoittaja Kohan Kawauchi ja se on Japanin vastaus Lone Rangerille, Zorrolle ja Batmanille. Hahmon suosion myötä ilmaantui myös muita vastaavia japanilaisia supersankareita kuten Iron Sharp/Space Chief (Invasion of the Neptune Men, 1961) ja Planet Prince tv-sarja vuodelta 1958 sekä Kawauchin omia supersankariluomuksia kuten Seven Color Mask (1959) ja Messenger of Allah (1960). Gekko Kamenin henkilöllisyys on huippusalainen, ja niinpä edes hahmon näyttelijää ei ole paljastettu. Hänellä on turbaani käärittynä ympäri kasvoja, ja on aseistautunut ninja-tähdillä, ruoskalla, kahdella kuudestilaukeavalla ja kadella bumerangilla. Lisäksi hän hoitaa matkustamisen moottoripyörällä.


Ogon Bat (”kultainen lepakko”) on Suzuki Ichiron ja Takeo Nagamatsun vuonna 1931 luoma Japanin ensimmäinen supersankari joka on saanut nimensä Golden Bat nimisestä tupakkamerkistä. Se on saanut inspiraationsa mytologiasta, mutta on tieteeseen perustuva. Se debytoi kamishibain muodossa, mutta selvittyään toisesta maailmansodasta käännettiin mangamuotoon ja lopulta animeksi. Siitä on tehty myös oma live-actopn elokuva Ogon Bat: Matenro no Kaijin vuonna 1950 joka sai jatkoa vuonna 1966 nimellä Ogon Batto. Ogon Bat on muinaisesta Atlantiksesta peräisin oleva olento, joka lähetetään 10 000 vuotta tulevaisuuteen taistelemaan nykyaikaa häiritseviä pahuuden voimia vastaan. Siellä hän asuu linnoituksessa japanilaisilla alpeilla. Hänen supervoimiinsa kuuluu supervahvuus, kestävyys ja lentokyky. Hänen vastustajiinsa kuuluu hänen paha vastineensa Kuruyami Bat (”tumma lepakko”) ja hänen päävihllisensa Dr. Erich Nazo joka johtaa rikollisliigaa jonka tähtäimessä on maailmanvalloitus.


Kyborgi 009 on Suomessakin tuttu vuonna 1966 Shotaro Ishinomorin luoma mangasarja, josta on tehty myös kolme animesarjaa ja kolme anime-elokuvaa. Sarja kertoo 9 ihmisestä jotka Musta Aave -organisaatio (englanniksi Black Ghost) kaappaa ja muuttaa kyborgeiksi, joilla jokaisella on omat erikoiskykynsä. He onnistuvat pakenemaan ja päättävät taistella Musta Aave -organisaatiota vastaan.


Muita Suomessa tuttuja saattaa olla Katsuhiro Otomon vuosina 1982-1990 luoma Akira, joka ei myöskään ole kovin kaukana supersankareille tyypillisistä teemoista. Tuosta on tehty myös korkealle arvostettu anime-elokuva. Se on tulevaisuuteen sijoittuva tarina, jossa Tetsuo niminen moottoripyöräjengiläinen päätyy kielletylle vanhan Tokion alueelle ja hänelle sattuu onnettomuus. Armeija kiinnostuu hänestä ja hänelle tehdään kokeita. Selviää että hänellä on psykokineettisiä voimia. Johtuen riidoista muiden moottoripyöräjengiläisten kanssa, Tetsuo päätyy herättämään Akira nimisen syväjäädytyksessä olevan hermokimpun jolla on tietenkin suuret psyykkiset voimat. Akiran rellestäminen jakaa ihmiset kahteen heimoon. Samaan aikaan Tetsuon voimat kehittyvät suuremmiksi, ja lopulta yhdistyvät Akiran kanssa, ja loppu on kuten arvata saattaa, yhtä teurastusta. Loppuratkaisua en paljasta. Mutta teos on eräänlainen rajatapaus siinä että voiko Tetsuota tai sen puoleen Akiraa sanoa supersankariksi, mutta hyvin paljon samoja teemoja teoksessa on kuin monessa amerikkalaisessa supersankari sarjakuvassa.


Megaloman on supersankari tv-sarja jonka on luonut Tetsu Kariya vuonna 1979 ja se kesti 31 puolentunnin pituista jaksoa. Se yhdistelee Kyodai Hero ja Sentai genrejä mikä tarkoittaa että siinä muututaan jättikokoiseksi Ultramanin kaltaiseksi humanoidiksi. Rosetta planeetan on vallannut Black Star armeija Kapteeni Daggerin johdolla. Takashi Shishido ja hänen äitinsä Rosemary pakenevat maapallolle kun hänen isänsä vangitaan. Samalla Dagger paljastuu hänen pahaksi kaksoisveljekseen Hiroshiksi. Maapallolla Takashi käy kung-fu koulua Japanissa ja hänellä on neljä ystävää jotka eivät tiedä hänen taustoistaan. Tästä tietää ainoastaan hänen opettajansa Takamine. Mutta kun Dagger hyökkää maapallolle jättihirviöiden kera, Rosemary antaa Takashille Megalon-rannekorun, jonka avulla hän voi muuttua valtavaksi soturiksi, Megalomaniksi. Myöhemmin myös hänen neljä kaveriaan saavat omat rannekorut ja hekin alkavat taistella hirviöitä vastaan Takashin rinnalla.


Mirrorman on samannimisessä tv-sarjassa seikkaileva supersankari jonka on luonut Ultraman sarjan luonut Tsuburaya Productions vuonna 1971. Sarja kesti 51 jakson ajan ja siitä on tehty yksi spin-offi, Mirror Fight niminen lyhytsarja sekä Mirrorman REFLEX niminen suoraan dvd:lle julkaistu jatko-osa. Sarjan perusidea on että 1980-luvulla Invaders niminen alienrotu yrittää valloittaa maapallon käyttäen daikaijuja (jättihirviöitä) ja tätä tutkimaan laitetaan Science Guard Member (SGM) niminen järjestö. SGM:n johtaja Professori Mitarai paljastaa sukulaispojalleen photojournalisti Kyotaro Kagamille (Kagami = Mirror, peili) salaisuuden: Kyotaro on puoliksi alieni isänsä puolelta, ja hän on alkuperäisen Mirrormanin, toisen ulottuvuuden supersankarin, poika. Valittettavasti alkuperäinen Mirrorman hävisi taistelussa King Zyger nimistä hirviötä vastaan, ja on pojan tehtävä suojella maapalloa. Muuttuakseen Mirrormaniksi hänen tulee seistä heijastavan pinnan edessä ja väläyttää Mirror-riipusta ja lausua sanat ”Mirror Spark”.


Baoh on manga-sarja jonka on luonut Hirohiko Araki vuonna 1984. Siitä on julkaistu myös OVA anime-elokuva vuonna 1989. Manga tunnetaan erityisesti gorestaan. Se kertoo 17-vuotiaasta Ikuro Hashizawasta joka kidnapataan ja muutetaan Baoh nimiseski bioaseeksi jolla on supervahvuus ja muita erikoiskykyjä. Hän pakenee 9-vuotiaan psyykkisiä voimia omaavan Sumiren avulla. Hänen peräänsä lähetetään joukko hirviöitä ja assasiineja pysäyttääkseen Baoh virusta leviämästä.


Kyukyku!! Hentai Kamen (”Ylivertainen!! Pervo naamio”) on supersankari-komedia manga sarja jonka on luonut Keishu Ando vuonna 1992. Sarja kertoo nuoresta taistelulajien harjoittajasta joka muuttuu oudoksi supersankariksi jolla on kalsarit päässään naamiona. Hahmosta tehtiin näytelty elokuva nimellä Hentai Kamen vuonna 2013 jolle tehtiin jatko-osa Hentai Kamen: Abnormal Crisis vuonna 2016.


Zetman on Masakazu Katsuran luoma manga-sarja joka alkoi 49-sivuisesta one-shot julkaisusta vuonna 1994 Weekly Shonen Jump lehdessä. Se sai jatkoa vuonna 2002 kypsemmälle yleisölle tarkoiteussa muodossa. Siitä tehtiin animeversio vuonna 2012. Tarina alkaa kahden kilpailevan supersankarin ZETin ja Alphan taistelulla mikä johtaa näiden origin tarinan kerrontaan. Jin Kanzaki , joka muuttuu ZETiksi ja Kouga Amagi joka käyttää teknologiaa apuna taistellakseen Alphaa vastaan. Nämä kaksi kohtaavat toisensa puolustaessaan ihmiskuntaa ja taistellessaan Players nimisiä hirviöitä vastaan jotka ovat Kougan isoisän, Mitsugai Amagin yhtiön luomuksia.


One-Punch Man on japanilainen hyvin perinteinen supersankari web manga jonka on luonut ONE vuonna 2009. Mangasta tehtiin Yusuke Muratan piirtämä remake vuonna 2012 suuren suosion vuoksi ja niitä on ilmestynyt noin 20 pokkaria. Manga on myös käännetty animesarja muotoon vuonna 2015. Se kertoo Saitama nimisestä kaljupäisestä supersankarista, joka on kyllästynyt elämäänsä, koska hänelle ei ole tarjolla haasteita, vaan kaikki vastustajat hoituvat yhdellä iskulla. Hän yrittää epätoivoisesti löytää arvoistaan vastustajaa ja yrittää kouluttaa oppilastaan kyborgi Genosia vastentahtoisesti. Yhdessä he liittyvät Hero Association järjestöön registeröityäkseen supersankariksi ja tullakseen huomatuksi ja saadakseen kunnian työstään. Sarja on täynnä draamaa ja komediaa, ja sen päähenkilö on sekä kiinnostava, sympaattinen ja tähän on helppo samaistua.


My Hero Academia on käytännössä Japanin X-Men jonka on luonut Kohei Horikoshi vuonna 2014 ja sitä on ilmestynyt 24 pokkaria. Tarina keskittyy Izuku Midoriya nimiseen normaaliin poikaan joka haaveilee supersankaruudesta ja supervoimista maailmassa jossa ne ovat jo normalisoituneet. Eräänä päivänä Japanin suurin sankari jakaa hänen kanssaan supervoimansa (quirk) ja ohjaa hänet supersankareiden lukioon koulutettavaksi. Manga on käännetty myös animemuotoon Bonesin toimesta vuonna 2016 eteenpäin. Siitä on tehty anime-elokuva nimellä My Hero Academia: Two Heroes vuonna 2018 joka sai jatkoa elokuvalla My Hero Academia: Heroes Rising (2019) ja suunnitteilla on myös näytelty elokuva.



Aasia



Jiya on opettajana tyttökoulussa ja pukeutuu burkaa käyttäväksi vigilanteksi joka käyttää aseunaan kirjoja ja kyniä Halwapurin kaupungissa. Hän suojelee kaupunkiaan pahalta velholta Baba Bandookilta ja Lex Luthoria muisuttavalta poliitikolta Vadaro Pajerolta sekä fundamentalisteilta jotka yrittävät sulkea hänen koulunsa. Pakistanilainen Burka Avenger kesti 4 tuotantokautta. Sarjan luojat ovat kertoneet että burkan käyttö Jiyan valeasuna on tarkoitettu vähentämään seksuaalisointia, mikä on yleistä monille naispuolisille supersankareille.


Psychokinesis on etelä-korealainen 20018 valmistunut näytelty supersankarielokuva jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Yeon Sang-ho. Se on ohjaajansa toinen näytelty elokuva vuoden 2016 Train to Busa:n jälkeen. Psychokinesis on historian ensimmäinen etelä-korealainen supersankarielokuva. Sen pääosassa on pankin järsjestysvartija, joka saa telekineettisia supervoimia juotuaan vettä vuoren lähteestä joka on joutunut meteoriitin vaikutuksen alaiseksi. Hän päättää käyttää voimiaan pelastaakseen hänestä etääntyneen tyttärensä ja naapurustonsa pahalta rakennusyhtiöltä. Elokuvassa viehätti kriitikoita se että pääosassa on samaistuttava tavallinen kansalainen, mutta myös sen yhteiskunnallinen kommentointi, sen komedia ja vaikuttavat toimitakohtaukset. Allekirjoittanut yhtyy tähän, mutta lisää vielä että elokuvan kypsyys teki myös vaikutuksen. Elokuva on ainakin tätä kirjoittaessa katsottavissa Netflixistä ympäri maailman.


Malesialainen Cicak Man (”Gekko-mies”) on 2006 vuonna valmistunut supersankari-komedia elokuva jonka on ohjannut KRU nimisen pop-bändin jäsen Yusry Abdul Halim ja se on ensimmäinen kyseisen genren elokuva Malesiasta. Siitä noin 40% on puhdasta CGI materiaalia. Päähenkilö Hairi saa gekkomaiset supervoimansa vahingossa ja hänestä tulee ystäviensä järkytykseksi supersankari. Hänen ystävänsä yrittävät saada saada hänen supervoimansa. Elokuva sai jatko-osan, Cicakman 2: Planet Hitam vuonna 2008 ja vielä toisen jatko-osan Cicak Man 3 vuonna 2015, mutta siinä on täysin eri näyttelijät. Elokuvat sisältävät runsaasti malesiankielisiä puujalkavitsejä joiden tajuaminen ei tee elämästäsi ainakaan yhtään kiinnostavaa. Soundtrack sisältää malesialaista kevyttä rock-poppia.


Baji on 2015 vuoden intialainen ensimmäinen marathin-kielinen supersankari-elokuva jonka on kirjoittanut ja ohjannut Nikhil Mahajan. Elokuvan tarina perustuu legendaan miehestä joka otti tehtäväkseen puolustaa peruskansalaista sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Hänellä on apunaan miekka, jousiase ja valkoinen ori, ja hän käyttää nimeä Baji. Hänen arkkivihollisensa on julma kyläläinen nimeltä Martand joka havittelee itselleen aarretta joka on kätketty kylän alle. Elokuva pärjäsi vain välttävästi lipunmyynnissä ja sen soundtrack on täynnä todella tylsää kansanmusiikkia.


Bhavesh Joshi Superhero on vuoden 2018 intialainen hindi-kielinen vigilante supersankari elokuva jonka on ohjannut ja osin kirjoittanut Vikramaditya Motwane. Elokuva pyörii menestyvän vigilante joukkion ympärillä, joka katoaa ajan myötä, mutta palaa pinalle kun poliitikko yrittää ryöstää vettä. Huolimatta positiivisista arvosteluista ja upeasta musiikista, se oli kaupallinen epäonnistuminen.



Vuoden 2008 intialainen hindin-kielinen Goldie Behlin ohjaama Drona oli katastrooffi sekä kriitikoiden mielestä että kaupallisesti. Elokuva on täynnä intialaisia taistelulajeja kuten kalarippayattua, chlau-tanssia, gatkaa ja miekkailua. Elokuvaa on kuvattu Prahassa, Bikanerissa, Maharashtrassa, Rajasthanissa ja Namibiassa. Se tienasi vain 1/3 osaa budjetistaan (n. 6,5 miljoonaa euroa) josta jokainen oli käytetty erikoistehosteisiin. Juoneltaan se on ilmeisesti klassinen pahan ja hyvän taistelu jossa sanoma on että pelkonsa voi voittaa kohtaamalla se. Elokuva oli pääosannäyttelijä Abhishek Bachchanin uran kannalta suurin katastrooffi. Katsestettuani elokuvan mahtipontisen soundtrackin, herää pieni uteliaisuus että millainen kalkkuna mahtaa olla kyseessä...


A Flying Jatt on 2016 vuoden hindi-kielinen supersankarielokuva jonka on ohjannut ja osin kirjoittanut Remo D'Souza. Se kertoo tavallisen miehestä joka saa supervoimat ja päättää vastustaa bisnesmiestä joka tyrkkää ongelmajätettä jokeen. Supervoimat hän saa kun salama osuu pyhään puuhun ja hän putoaa myrkylliseen ongelmajätteeseen. Hän saa supernimensä isältään, jota kutsuttiin lempinimellä Flying Jatt. Sympaattisen oloisesta elokuvasta ja sen hahmosta tehtiin myös Bubbles Studio Planetin kustantama sarjakuvaromaani joka jatkaa siitä mihin elokuva jää. Se on vähintään yhtä värikäs kuin elokuva itse. Elokuvan soundtrack on jälleen maininnan arvoinen koska se voitti yhden palkinnon ja oli ehdolla toisessa kategoriassa. Sympaattista ja leikkisää pyllynheilutus musiikkia. Tämä elokuva ansaitsisi ehdottomasti enemmän huomiota kuin on saanut. Valitettavasti useimmat kriitikot eivät olleet samaa mieltä vaikka elokuva pärjäsi ihan hyvin kaupallisesti.


Ra. One on vuoden 2011 hindi-kielinen supersankarielokuva jonka on ohjannut ja osin käsikirjoittanut Anubhav Sinha. Idea on peräisin televisiomainoksesta ja elokuva kertoo siis Shekhar Subramanium nimisestä pelisuunnittelijasta joka kehittää tunnesensori-pohjaisen pelin jossa päähenkilö (Ra. One) on voimakkaampi kuin vastustajansa (G. One). Ra. One pakenee pelin virtuaalisesta maailmasta todellisuuteen ja aikoo tappaa pelin luojan pojan joka on ainoa joka kykenee haastamaan Ra. Onen voiman. Pelin suunnittelija vapauttaa G. Onen todelliseen maailmaan myös pelastaakseen perheen. Elokuva teki teknologisen läpimurron intialaisissa elokuvissa. Sen budjetti oli nykyrahassa noin 33 miljoonaa, josta iso osa meni elokuvan markkinointiin. Elokuva oli aikansa kallein intialainen elokuva, ja se kohtasi plagionti-syytteen ja siitä huolimatta onnistui menestymään. Kriitikot olivat lähinnä hämmentyneet, ylistäen kuitenkin visuaalisuutta ja musiikkia (joka koostuu lähinnä popahtavasta konemusiikista). Käsikirjoitus ja ohjaus saivat kuitenkin kritiikkiä. Se voitti kuitenkin lukuisia palkintoja. Tämä elokuva osoitti että intialaisilla supersankarielokuvilla on yhä markkinarakoa. Se on ehdottomasti katsomisen arvoinen jo siksi.


Hunterwali (”Nainen ruoskan kanssa”) on vuoden 1935 mustavalkoinen intialainen hindi-kielinen supersankarielokuva jonka on ohjannut Homi Wadia. Sen pääosanesittäjä Fearless Nadia oli yksi ensimmäisistä intialaisista naispuolisista näyttelijöistä ja siten itse elokuva edustaa ensimmäistä naispainotteista supersankarielokuvaa. Tarina painottuu prinsessaan joka taistelee epäoikeudenmukaisuutta vastaan naamioituneena sankarittarena nimeltä Hunterwali. Elokuva toi sekä Nadialle että Wadia veljesten Wadia Moviestone yhtiölle suurta mainetta. Fearless Nadian tarina on jo itsessään kuin supersankarin tarina, sillä hän teki monet stuntit itse. Elokuvan myötä hänestä tulikin kultti-ikoni ja esiintyi jatkossakin lukuisissa stuntti-elokuvissa ja hänestä tuli siten myös Intian ensimmäisiä ja suosituimpia stunt-näyttelijättäriä.



Kanthaswamy on vuoden 2009 intialainen tamilin-kielinen supersankarielokuva jonka on kirjoittanut ja ohjannut Susi Ganesan. Elokuva sai keskinkertaiset arvostelut, ja siitä tehtiin bengalilainen remake nimellä Most Welcome. Elokuva voitti lukuisia palkintoja. Juoneltaan se on melko pitkästyttävä ja sekava visuaalisesti mielenkiintoinen CBI-agentti elokuva jossa yritetään selvittää antropomorfisen kukko nimikko-supersankarin henkilöllisyyttä. Luota minuun, se ei ole läheskään niin mielenkiintoista miltä kuulostaa.


Mr. India on 1987 vuoden intialainen hindi-kielinen supersankarielokuva jonka on ohjannut Shekhar Kapur perustuen Salim-Javed duon viimeiseen yhteiseen käsikirjoitukseen. Elokuva oli vuoden 1987 toiseksi suosituin elokuva Intiassa ja on kulttiklassikko. Elokuva tunnetaan parhaiten muutamista repliikeistään ( kuten Amrish Purin ”Mogambo khush hua” ( Mogambo on tyytyväinen) joka on yksi Bollywoodin kuuluisimmista repliikeistä ja yhdistetään yhä Puri:in. ) ja lauluistaan kuten Sridevin Miss Hawa Hawaii. Mogambo hahmo on myös monen mielestä parhaimpia Bollywood historian pahiksia. Elokuva löytyy useilta Top 25 Bollywood elokuvat listoilta ja on mainittu 100 kaikkien aikojen hienoimman intialaisen elokuvan listalla. Trviana vielä mainittakoot että sen pääosanesittäjä Sridevi oli jo ennen elokuvaa yksi kaikkien aikojen korkeasti palkatuin naisnäyttelijätär ja hänen palkkansa oli tuohon aikaan korkeinta mitä nainen voi tienata Intiassa.


Elokuvan juonesta hieman: Se keskittyy pääosin Mogambo nimiseen eläköityneeseen armeijan kenraaliin joka aikoo vallata Intian. Hänellä on oma salainen saari josta käsin hän ohjaa kätyriensä pahuuden töitä ja hänessä on jopa joitakin Hitleriin verrattavia piirteitä (kuten se että hänen joukkonsa tervehtivät häntä muodossa ”Hail Mogambo!”). Arun Verma taas on orpo katuviulisti ja filantropisti joka pitää yllä orpokotia. Tämän vuoksi hän on velkaa monelle taholle, ja päättää vuokrata orpokotinsa ensimmäisen kerroksen ja saa vuokralaisekseen nuoren hiljaiselosta nauttivan journalisti tytön Seema Sonin. Kaikki kuitenkin muuttuu kun Arun saa Dr. Sinhalta kirjeen jossa paljastaa että Arunin edesmennyt tiedemies isä on luonut laitteen joka muuttaa käyttäjänsä näkymättömäksi. Monen monimutkaisen käänteen jälkeen Arun ryhtyy supersankariksi nimeltä Mr. India ja päätyy taistelemaan Mogamboa vastaan.


2015 vuoden intialainen hindi-kielinen Vikram Bhattin ohjaama ja Shagufta Rafiquen käsikirjoittama Mr. X elokuva kulkee Mr. Indian jalanjäljissä. Siinä keskiössä on mies joka saa näkymättömyysvoiman, mutta ryhtyy vigilanteksi kostaakseen niille jotka ovat häntä kohtaa tehneet väärin. Ja siinä oikeastaan suurinpiirtein kaikki mitä tästä on kerrottavaa. Keskitasoinen elokuva sai kriitikoilta lähinnä väsyneen vastaanoton. Selkeästi pelkkä halpa kesäelokuva joka ratsastaa vanhan kulttiklassikon teemalla.


Mugamoodi (eng. The Mask) on 2012 valmistunut intialainen tamili-kielinen supersankarielokuva jonka on kirjoittanut ja ohjannut Mysskin. Se on ensimmäinen tamilinkielinen puhdas supersankarielokuva. Elokuva kertoo miehestä joka ei voi sietää epäoikeudenmukaisuutta ja korruptiota ja ryhtyy vigilanteksi taistellakseen sitä vastaan ja puolustaakseen parempaa yhteiskuntaa. Elokuva on omistettu Bruce Leelle jonka mukaan (laiskasti) päähenkilökin on nimetty. Tähän loppuu jälleen kerran kaikki mielenkiintoinen mainitsemisen arvoinen elokuvasta.


Shaktimaan on intialainen hindi-kielinen supersankari tv-sarja vuosilta 1997-2005. Sarjan tuottaja näytteli pääosan Shaktimaan sankariksi naamioituvan Pandit Gangadhar Vidhyadhar Mayadhar Omkarnath Shastri -nimisen miehen joka työskentelee valokuvajaana Aaj Aawaz sanomalehdelle. Shaktimaan on saanut supervoimansa meditoimalla ja viiden luonnonvoiman avulla: avaruus, maa, ilma, tuli ja vesi. Mukana myös Geeta Vishwas, reportteri joka rakastaa Shaktimaania. Sarja sai jatkoa Shaktimaan: The Animated Seriesin muodossa vuonna 2011 ja tuosta tehtiin jopa televisioelokuva nimeltä Hamara Hero Shaktimaan vuonna 2013. Sarja jouduttiin lopulta lopettamaan koska ohjelma tuotti enemmän tappiota kuin voittoa kuluissa, mutta ei suinkaan syynä ollut se että lapset kopioivat sarjan stuntteja. Mene ja tiedä. Shaktimaanin supervoimat liittyvät pääasiassa intialaisiin uskontoihin.


Velayudham (suom. Ylivertainen Ase) on vuoden 2011 intialainen tamili-kielinen supersankarielokuva jonka on kirjoittanut ja ohjannut M. Raja. Elokuvan pääosassa on kyläläinen joka saapuu kaupunkiin keräämään rahaa Velayudham nimisenä supersankarina hoitelemalla pahuuden voimia yhteiskunnasta kuten korruptiota ja terrorismia. Elokuva on saanut inspiraationsa vuoden 2000 telugu-kielisestä Azad elokuvasta. Elokuva oli kaupallinen menestys ja myös kriitikot pitivät.


Intialainen Raj Comics kustannusyhtiö on yksi Aasian ja ehdottomasti Intian suurimmista supersankari-sarjakuvan tuottajista. Sen on perustanut vuonna 1986 Raj Kumar Gupta jonka mukaan se on saanut nimensäkin. Yhtiö julkaisee pääasiassa keskiaikaan keskittyvää fantasiaa, kauhua, mysteerisarjakuvaa ja supersankari-sarjakuvia. Sarjakuvien kieli on hindi, mutta on myös poikkeustapauksia joissa kieli on ollut englanti. He ovat julkaisseet lähes 35 000 sarjakuvaa ja yhtiö julkaisee myös web-sarjakuvaa nimeltä Raj Rojana jota siis julkaistaan joka päivä. Yhtiö on julkaissut sarjakuvia niin e-book, motion comic ja printtiversiona, kuten myös kovakantisena vanhoja ja uusia tarinoita. Yhtiön panos supersankareihin ottaa aivan selvästi vaikutteita DC:n ja Marvelin tuotoksista. Yhtiön ensimmäisiä supersankareita on Super Commando Dhruv. Parhaimpina aikoinaan sarjakuvat myivät jopa yli 5,5 miljoonaa kopiota. Vuonna 1997 Nagraj sarjakuvahahmoa mainostettiin jopa tv:ssä mikä on melko tavatonta sarjakuvalle.


Raj Comicsin tunnetuimpia supersankareita:


Bhokal on synkkä fantasiahenkinen supersankari, jonka sarjakuvissa veri lentää ja paljon. Hän on legendaarinen siivekäs soturi, oikealta henkilöllisyydeltään Rajkumar Alop, Parilokin (keijujen maa) prinssi. Hän laskeutui maapallolle ottaakseen osaa taisteluturnajaisiin ja päätyi Vikasnagariin jossa hänestä tuli Vikasnagarin ihmisten suojelija. Bhokal seikkailee yhdessä ystäviensä Tureenin (johon hän myöhemmin rakastuu), Shootanin ja Atikrurin kanssa. Hänen ensimmäinen sankaritekonsa on tappaa Fuchang joka on vastuussa hänen vanhempiensa kuolemasta jossa uudempien sarjakuvien mukaan oli mukana myös hänen mestari ja mentorinsa Mahaguru Bhokal jonka sukunimen hän ilmeisesti ottaa käyttöönsä. Bhokalin voimiin kuuluu kyky kutsua opettajansa voimat (Bhokal-Shakti) tehdessään hänen nimelleen kunniaa taistelussa (”Jai Mahaguru Bhokal”). Tämän myötä hän saa käyttöönsä supervoimat, sekä mestarinsa kilven ja miekan. Miekka pystyy lävistämään lähes kaiken tunnetun materiaalin ja elementit. Sillä voi myös ampua tulta (Jwala-Shakti) jolla voi polttaa kaiken materian sekunneissa. Kilpi taas sitä vastoin voi torjua niin fyysiset kuin yliluonnolliset hyökkäykset ja sillä pystyy lentämään. Bhokal käytti myös joskus aseenaan Praharaa otsassaan joka antoi hänelle psyykkiset voimat. Prahara oli peräisin hänen edesmenneeltä vaimoltaan.


Doga on yhtiön anti-sankari ja sen amerikkalaiseksi vastineeksi voisi sanoa The Punisheria. Hahmon on luonut Tarunkumar Wahi, Sanjay Gupta ja piirtäjä Manu vuonna 1992 ja se on yhä edelleen ainoa anti-sankari hahmo Raj Comicsilta. Dogan oikea nimi on Suraj ja toistaiseksi hänen sukunimeään ei ole paljastettu. Hän on vahvasti menneisyytensä julmuuksien kasvattama. Hän jäi lapsena orvoksi ja on siitä lähtien vihannut kieroutunutta oikeusjärjestelmää. Lopettaakseen oman kärsimyksen ja syyllisyyden ja kostaakseen läheistensä kuoleman, Suraj salasi henkilöllisyytensä koiranaamiolla, ja otti itselleen armottoman ja pelätyn vigilanten alter-egon nimeltä Doga ja on päättänyt siivota kaupunkinsa rikollisuudesta ja korruptiosta aloittaen teurastamalla paikallisen katujengin. Hän on traumojensa vuoksi hyvin kyyninen ja brutaali, mutta silti idealistinen vigilante joka uskoo selvittämällä ongelman juuret löytävänsä ratkaisun, ja ei usko lakien ja sääntöjen ylläpitävän tätä johtuen systeemin korruptiosta ja kieroutuneisuudesta. Doga tarinat saavat inspiraationsa todellisista tarinoista joten ne ovat usein melko realistisia. Surajilla ei ole supervoimia, mutta hän tuntee rikolliset ympyrät tarkkaan kasvatuksensa vuoksi, ja hän on käynyt kovan treenin Adrak Chachanin ja tämän veljien salilla jossa hän on treenannut lapsesta asti. Suraj sai taistelulajeissa koulutuksen Haldi Khanin (yksi Adrakin veljistä) opissa, nyrkkeilytaidoissa Dhania Khanin opissa ja opetteli myös tarkka-ampujan ja taisteluhävittäjälentäjän taidot Kalimirchi Khanin opissa. Hän otti koiraa tarkoittavan nimen Doga koska häntä oli kohdeltu rikollisissa piireissä ollessaan kuin koiraa. Koiraa pidetään Intiassa myös rohkeana eläimenä, mutta toisaalta pelottavana rikollisten keskuudessa.


Inspector Steel muistuttaa hieman DC:n Cyborgia tai Marvelin Deathlockia. Hahmon on luonut Naresh Kumar, Lalit Sing ja Pradeep Sherawat. Tarkastaja Amar menetti monia tärkeitä kehonsa osia onnettomuudessa ja jotta hänet saatiin pelastettua, hänen aivonsa liitettiin osaksi mekaanista kehoa, jonka myötä hänestä tuli kyborgi. Hänet kokosi kyborgiksi hänen ystävänsä Professori Anees. Inspector Steelillä on haarniska, IC:eitä, siruja asesysteemejä ja elektronisia ihmeitä kehossaan ja tosiaan ainoa tavallinen osa on hänen aivonsa jotka ovat yhteydessä muuhun systeemiin. Hänen haarniskansa sietää iskuja monilta tavallisilta aseilta. Hänellä on myös röngenkatse ja automaattiaseet raketteja ampuva Mega-ase. Hänellä on myös skannereita ja monia digitaalisia laitteistoja, kuten valheenpaljastin ja jopa faxi. Hän pääsee myös liikkumaan supernopeasti ja hänellä on myös tarvittaessa prätkä liikkumista varten. Hänen vihollisiinsa kuuluu muun muassa Mechanic, joka vastustaa ja vihaa teknologiaa viimeiseen asti.


Nagraj (”Käärme-Kuningas”) on 1980-luvun lopulla Sanjay Guptan luoma supersankari jonka ensimmäisen tarinan kirjoitti Prashuram Sharma ja kuvituksesta vastasi Pratap Mullik ja myöhemmin Sanjay Ashtputre, Chnadu ja Anupam Sinha. Hahmo on muuttunut paljon sen noin 25 vuoden historian aikana sekä ulkonäön, voimien ja kykyjen suhteen, mutta sen uskotaan saaneen inspiraationsa myyttisestä Ichchhadnari Nag nimisestä muodonmuuttaja käärmeestä sekä historiallisesta Vishmaunushya:sta. Tätä tukee ainakin se että hahmon tarinat käsittelevät paljon mytologiaa, fantasiaa, taikuutta ja sci-fi:ä. Nagrajin sarjakuvat ovat kuitenkin luoneet jollain tasolla oman käärme mytologiansa joka on uniikki verrattuna intialaisiin uskomuksiin. Alkuperäisissä esiintymisissään Nagraj esiintyi kansainväliseen terrorismiin kytkeytyneenä pahiksena, jonka terroristi Professori Nagmani vapautti tuomaan tuhoa.


Nagrajin ensimmäinen tehtävä oli varastaa kultainen jumalattaren patsas temppelistä jota vartioi käärmeet sekä mystinen 300-vuotias sadhu nimeltä Baba Gorakhnath. Nagraj onnistui tehtävässään, mutta kohdatessaan Goraknathin ja hänen mystisen mustan mangustin, hävisi. Gorakhnath kuitenkin luki hänen mielensä ja sai selville että Professori Nagmani oli asettanut mielenhallintalaitteen Nagrajin päähän. Gorakhnath poisti laitteen/kapselin hänen päästään ja vapautti tämän Nagmanin kontrollista. Nagraj ryhtyi Goraknathin oppilaaksi ja vannoi eliminoivansa rikollisuuden ja terrorismin maailmasta. Hän elää Raj nimisenä suurkaupunki Mahanagarissa tv-kanavan työntekijänä vaikka omistaakin tv-kanavan salaa.


Nagraj on syntynyt kuninkaalliseen perheeseen (isä kuningas Takshakra ja äiti kuningatar Lalita). Hänestä tuli käärmemäinen kun kuningasisän veli Nagpasha korvasi äidin Devtalle tarkoitetun rukouslahjan kuolleella mangustilla. Devta ei pitänyt tästä ja tappoi kuningattaren. Kuningas yritti itsemurhaa, mutta Devta ei kestänyt ajatusta, ja neuvoi häntä pelastamaan kuningattaren hengen. Hän antoi kuninkaalle kristallin jolla poistaa myrkky tämän kehosta. Poika selviytyi, mutta koska hän oli syntyessään sininen hänet heitettiin mereen. Nagpasha vaati aarteita itselleen, mutta sai kuulla pojan olevan yhä elossa. Nagpasha kohotti miekkansa devtaa vastaan, mutta lensi paluuiskun voimakasta myrkkyihin jotka tappoivat hänet. Kuningas sai kuulla poikansa olevan yhä elossa, joten hän sulki aarreholvin niin että vain hänen poikansa saisi sen auki. Nagpasha kuitenkin paloi tajuihinsa ja murhasi kuningattaren ja kuninkaan raivoissaan. Lapsi päätyi kuningas Manirajin ja tämän vaimon kuningatar Manikan käsiin ja huomasivat että poika oli paljon myrkyllisempi kuin yksikään käärme. Vuosien päästä poika oli alkanut parantua hoidossa, ja muuttaa väriään vihreäksi. Poika adoptoitiin ja yritettiin taas murhata, ja päätyi taas samaan jokeen. Sieltä sen löysi Nagmani joka kasvatti tämän.


Nagrajin supervoimia on lukuisia ja ne ovat vaihdelleet vuosien varrella paljon. Niihin kuuluu kuitenkin esimerkiksi iättömyys, supervahvuus, parannusvoima, kuudes aisti, korostuneet aistit, taistelulajien expertti, hypnotismi, myrkkypurema, käärmemäinen sylkäsy, myrkyllinen hengitys, nahan luonti, miljoonia mikroskooppisia käärmeitä kehossaan, muodonmuutos, telepatia, teleportaatio, telekineesia ja räjähtävät käärmeet.


Vuonna 1991 Sanjay Guptan luoma Parmanu (”atomi”) on saanut inspiraationsa DC:n Atom nimisestä supersankarista mikä tarkoittaa että hänen voimiinsa kuuluu muun muassa atomeiksi halkeaminen ja lentäminen ja oman koonsa nostaminen tai laskeminen. Hänen oikea henkilöllisyytensä on komisario Vinay ja hänestä tuli supersankari kun joukko rikollisia tappoi hänen luokkatoverinsa kun hän oli lukiossa, ja hän vannoi kostavansa hänen kuolemansa. Hän löysi murha-aseen, revolverin, ja tajusi että tappaja oli itse poliisipäällikkö. Pelastaakseen nahkansa poliisipäällikkö aikoi kerätä revolverin talteen ja yritti tappaa Vinayn. Vinayn kuitenkin onnistui pelastamaan hänen setänsä Professori K. K. Verma joka vei hänet labraansa. Heitä kuitenkin seurattiin ja Verma paljasti Vinaylle luoneensa puvun joka antaa hänelle supervoimat. Vinay puki puvun ja hänestä tuli Wonderman Parmanu. Vinayn onnistui tappaa poliisipäällikkö kostaen samalla luokkatoverinsa kuoleman. Vinayn perhe kuitenkin tapettiin lukuunottamatta Vermaa ja Vinayn veljeä Vijay:ta. Koska Vijay kuitenkin autoi gangstereita, Vinay joutui tappamaan oman veljensä.


Shakti on Anupam Sinhan luoma naispuolinen supersankari jonka voimiin kuuluu tuli-teemaiset voimat, kyky muuttaa metalli aseiksi ja kolmas silmä. Chanda taas on Shaktin emäntäkeho joka on tavallinen kotivaimo, kunnes saa selville että hänen miehensä on tappanut hänen tyttäriään. Tämän aiheuttama raivo avaa tien jumalatar Kalille astumaan hänen kehoonsa ja muuttumaan Shaktiksi tuodakseen oikeutta. Chanda tappaa aviomiehensä Shaktin muodossa. Chanda työskentelee sairaalassa ja sosiaalityöntekijänä, ja hänellä on kolmas silmä Kalin merkkinä, mutta hän pitää sen peitossa huivilla jota hän väittää käyttävänsä migreeninsä hoitoon. Hahmo muistuttaa paljon Marvelin Thoria, joka omaa isäntäkehon Donald Blaken muodossa. Aluksi Shakti on hiukan anti-sankarin ja pahiksen rajamailla, mutta liityttyään Brahmand Rakshakiin (”Universumin suojelijat”) hän muuttuu sankariksi.


Super Commando Dhruva eli Dhruva Mehra taI Captain Dhruva on Raj Comicsin ensimmäinen puhdas supersankari ja sen on luonut kirjoittaja/kuvittaja Anupam Sinha vuonna 1987. Hahmo operoi Rajnagarin kaupungissa, ja hän on perustanut rikollisuutta vastaan taistelevan Commando Force organisaation. Dhruvalla ei ole alter-egoa, eikä hän salaa identiteettiään naamiolla. Hänellä ei ole supervoimia, vaan hän käyttää alyllisiä lahjojaan, etsivän taitojaan, kykyään puhua eläimille, taistelulajien taitojaan ja akrobaattisia kykyjään, sekä tahdonvoimaansa. Dhruva on yksi Raj Comicsin suosituimmista hahmoista. Hahmon puku on kelta-sininen trapetsitaiteilijan puku. Alunperin Sinhan suunnitellessa hahmoa tämä oli motoristi, jolla oli kypärä naamiona ja jopa viittaakin harkittiin, mutta lukuisien muutosten jälkeen nämä poistuivat. Hahmon tähti-symboli on saanut inspiraationsa Dhruva Taara:sta joka tarkoittaa jota kuta joka on päättäväinen, varma eikä pelkää vaikeita tilanteita. Dhruvalla on monia samoja piirteitä Batmanin kanssa, kuten Talia Al Ghulin kaltainen Natasha tyttöystävä jonka isä on Grand Master Robo vähän samoin kuin Batmanissä Talian isä on superpahis Ra's Al Ghul. Dhruvan persoona on varsinainen roolimalli; hän on nöyrä, ystävällinen ja jalat maassa oleva tyyppi joka muistaa kunnioittaa vanhempia. Sinha halusikin osoittaa Dhruvan avulla että kunnollisuus ei ole nynnyä, vaan kunnollista ja rohkeaa. Dhruva ei myöskään tapa vaan kunnioittaa kaikkea elämää minkä vuoksi hänellä on usein ongelmia Dogan kanssa. Dhruva on myös yhden naisen mies, ja vaikka Richa (Black Cat) rakastaakin häntä, hän on vannonut sydämensä kuuluvan vain Natashalle, ensirakkaudelleen. Vaikka Dhruva ei polta eikä juo, hän ei sentään ole vegetaristi. Hänen vihollisiinsa kuuluu toki edellämainittu Robo, joka on rikollisjärjestön johtaja, puoliksi ihminen, puoliksi robotti. Heidän vihollisuus suhdettaan vaikeuttaa Robon tytär Natasha, joka estää kumpaakaan vahingoittamasta kunnolla toisiaan. Dhruvan muita vihollisia on Chandakaal joka on maapallon viimeinen demoni, sekä Mahamanav jolla on psyykkiset voimat, ja Dhawaniraj hullu tiedemies joka käyttää apunaan tappavia ääniaaltoja, Dr. Virus, biologi, sekä Bayba Waman joka käyttää leluja aseenaan, ja Chumba jolla on magneettivoimat.


Dilip Chaubneyn ja Tarun Kumar Wahin luoma Super Indian on oikealta nimeltään Aman joka on terroristijohtaja Ahankarin klooni. Ahankari kloonasi itsensä melkein kuoltuaan soluttautuja William Bootherin vuoksi. Hän valitsi Tohtori Heathrow:n luomaan hänestä täydellisen kloonin, mutta kloonin kasvaessa aikuiseksi nopeasti hänet laitettiin ankaralle treenille johon kuului aseiden hallitseminen. Mutta koska Ahankarin isä pelkäsi että kloonista tulisi paha kuten pojastaan, hän laittoi intialaisen mystikon Rudraksh Baban huolehtimaan kloonista, ja tämä sai kaiken pahuuden pois hänestä. Hän teki sen kolmikärjen muotoisen Shivan symbolin alla, jonka vuoksi seurasi sivuefekti, johon kuului että aina kun klooni aisti pahuuden, hänen ihonsa muuttui siniseksi. Klooni valitsi nimekseen Aman (”rauha”) ja hänet ohjattiin sankaruuden tielle. Aman otti supersankarinimen Super Indian ja matkusti kohtaamaan muita Raj Comicsin supersankareita joilta oppi lisää sankaruudesta. Hän puolustaa Intiaa, ja erityisesti Metro Cityä. Hän kutsuu kaikkia muita sankareita sedikseen ja tädeikseen, koska hänellä ei ole muita sukulaisia. Hänen vihollisiinsa kuuluu muun muassa rikollispomo Uncle Metro jonka sukulaispoika Petro vahingoittui ja joutui koomaan taistelussa Super Indiania vastaan ja Uncle Metro on vannonut kostavansa tämän. Red Eyebrow taas on tiedenero joka yrittää katkerana tiedemies uransa sotkeutumisesta tuhota Metro Cityä.


Yoddha on jumalan ja demonin poika ja maailman suurimpia sotureita. Jotenkin hän on päätynyt nykyaikaan muinaisilta ajoilta, ja yrittää pärjätä modernin maailman kanssa ja taistelee pahuuden voimia vastaan, yrittäen päästä takaisin omaan aikaansa ja yrittäen selvittää oman alkuperänsä. Hänen voimiinsa kuuluu supervahvuus, taistelutaidot ja aseena hänellä on Dhakmaanghan kilpi-vasara joka on monitarkoituksellinen ase.







Filippiiniläinen Bayan Knights on Sacred Mountain Publications yhtiön supersankari-sarjakuva joka keskittyy saman nimiseen supertiimiin. Sen taiteilijat on koottu ympäri filippiinejä ja heillä kaikilla on oikeudet omiin hahmoihinsa. Idea muistuttaa hieman Image Comicsia. Bayan Knights sarjakuva keskittyy Sarhento Sagradoon, joka lavastaa oman kuolemansa ja hävittää kaikki jäljet itsestään ja lähtee keräämään uutta supertiimiä.


Captain Barbell on filippiiniläinen supersankari sarjakuva jonka on luonut käsikirjoittaja Mars Ravelo ja piirtäjä Jim Fernandez vuonna 1963. Hahmo muistuttaa paljon DC:n Teräsmies ja Kapteeni Marvel hahmoja sekä Marvelin Thor hahmoa vaikka hahmon taustatarina perustuukin Kapteeni Amerikan ideaan. Ravelo sai idean hahmoon myös sirkuksen vahvoista miehistä jota hahmo muistuttikin alunperin myös ulkomuodoltaan. Barbellin alkuperäinen alter-ego oli Tenteng joka oli asthmasta kärsivä hintelä poika joka on saanut ulkomuotonsa Dolphy nimiseltä filippiiniläiseltä koomikolta joka tuolloin oli laiheliini. Nimen Tenteng hahmo sai Raveloa koulussa kiusanneelta pojalta. Alkuperäisessä tarinassa Tenteng sai supervoimansa vapauttaessaan hengen pullosta ja tämä antoi hänelle kolme toivetta. Toiveisiin kuului paistetut kanat, mutta myös kyky muuttua supersnkariksi kun hän huusi ”Captain Barbell”. Kolmas toive oli että henki muuttuisi takaisin pieneksi. Henki joutui kissan syömäksi. Tentengin ja Barbellin hahmot ovat toisensa vastakohtia, sillä Tenteng on hauska ja Barbell taas aina vakava. Lopulta myöhemmin Barbell menettää hermonsa Tentengiin ja heittää hänet mereen, ja löytää itselleen uuden isäntäkehon. Muihin isäntäkehoihin kuuluu Dario, Gomer, Enteng ja Digmaan. Captain Barbellista on tehty 5 elokuvaa ja 3 tv-sarjaa.



Darna on filippiiniläinen Mars Ravelon ja Nestor Redondon vuonna 1950 luoma supersankaritar. Darna on Ravelon vanhemman vuoden 1947 hahmon Vargan uusintaversio. Darna on kuolleen yliluonnollisen soturin joka palaa Narda nimisen maanasukkaan muodossa. Aina kun Narda nielaisee valkoisen taikakiven ja huutaa Darna, hän muuttuu Darnaksi ja puolustaa heikompia. Hän taistelee enimmäkseen tavallisia rikollisia ja suuria pahuuden voimia vastaan. Hänen tunnetuimpiin vihollisiinsa kuuluu Medusaa muistuttava käärmehiuksinen nainen Valentina. Usein häntä auttaa hänen nuorempi veljensä Ding. Hahmo luotiin alunperin Teräsmiehen naispuoliseksi vastineeksi, ja on saanut osin inspiraationsa Ravelon omasta äidistä ja nimi Narda on peräisin Ravelon lapsuuden ystävältä. Darnasta on tehty hurjat 14 elokuvaa ja 1 parodiaelokuva ja 3 tv-sarjaa.


Flash Bomba on myös Ravelon luomuksia. Paul Lester Sison aka Flash Bomba on mies joka menetti jalkansa onnettomuudessa ja koulutti oman muun kehonsa huippuatleettiseksi. Hän kuuli huhun Tikbalang nimisestä myyttisestä olennosta jolla on miehen ruumis ja hevosen pää ja antaa voimia kenelle tahansa joka voittaa hänet taistelussa. Flash Bomba haastaa hänet ja voittaa ja saa supervoimat. Flashin voimat saavat hänet näyttämään kummalliselta, mutta hänen voimiinsa kuuluu supervahvuus, seiniä pitkin kävely, ukkosläpsäsy jonka tekee valtavilla käsillään ja voi samalla blokata minkä tahansa iskun. Flash Bombasta on tehty tv-sarja vuonna 2009, jossa hän seikkailee muiden Ravelon supersankareiden kanssa.


Mars Ravelon ja Mar T. Santanan Lastik Man on vuonna 1964 luotu filippiiniläinen supersankari joka muistuttaa DC:n Plastic Maniä ja Marvelin Herra Fantastista voimineen joihin kuuluu venyminen ja muodon muuttaminen mihin tahansa muotoon. Sen nimi siis tarkoittaakin elastista eli joustavaa ja venyvää. Lastik Man on peräisin avaruudesta toiselta planeetalta ja on jotenkin päätynyt maapallolle, Manilaan, Filippiineille jossa hän päättää taistella rikollisuutta vastaan. Lastikman on myös seikkaillut omassa tv-sarjassa ja kolmessa elokuvassa, joissa yhdessä on pääosassa naispuolinen versio hahmosta.


Tiny Tony on myös Mars Ravelon luomuksia jonka toinen luoja on Jim Fernandez. Tony oli biokemian professori joka työskenteli vaimonsa isän kanssa seeruumin parissa joka muuttaa atomien etäisyyttä. Tony testaa seeruumia itseensä kun rikolliset hyökkäävät labraan aikeena varastaa kaava. He tappavat vaimon isän, mutta lähteävät tyhjin käsin. Tony käyttää uutta kokoaan hyväksi jäljittääkseen heidät ja pysäyttääkseen heidät. Tiny Tonyn voimiin siis kuuluu Marvelin Ant-Manin tapaan pieni koko ja 5 kertaa tavallista ihmistä suuremmat voimat. Hänestä on tehty tv-sarja vuonna 2009.


Sandugo on filippiiniläisen sarjakuvan supertiimi jonka on luonut Ner Pedrina vuonna 1998. Suurimmassa osassa siitä tehdyissä eri versioissa hahmot ovat saaneet vaikutteita myyteistä. Alkuperäiseen tiimiin kuuluu Sandata, Supremo, Diwata ja Sidapa, mutta mukaan on liittynyt ajan myötä ainakin Apu Malyari jumala, Narra, Alamid, Lam-ang, Anino, Adarna, Bato ja Datu Pag-asa. Tiimi on usein työskennellyt hallituksen kanssa pysäyttääkseen superpahiksia. Sandugo perustettiin kun Maharlikaaninen pahuuden jumala Siginarugan pakeni satoja vuosia kestäneestä vankeudesta, ja päätti ryhtyä aiheuttamaan kaaosta uudessa maailmassa. Sandata saapuu taistelemaan Siginaruganin hirviöitä vastaan ja häntä seuraa lopulta myös Diwata ja Sidapa ja Supremo. Siginarugan väsyy pitkän taistelun jälkeen koska ei ole täysissä voimissaan vielä, ja pakenee paikalta. Tiimin alkuvaiheessa he operoivat Diwatan tukikohdasta käsin vuorilta. Sarjakuvassa on mysteeri joka selviää sarjakuvan edetessä ja se liittyy tiimiä salaa sivusta auttavaan tahoon.


Muut


Saudi-arabialaisen Latifa hahmon on luonut Fahad Al Saud ja kirjoittanut Batman Beyond kirjoittaja Stan Berkowitz. Hahmo kuuluu Saudi Girls Revolution universumiin. Brändin idea perustuu naispuolisiin päähenkilöihin jotka ovat uskonnon ja politiikan ulkopuolella. Latifa on eräänlainen Red Sonjan kaltainen post-apokalyptisessä maailmassa elävä sankaritar, joka hakee miekan avulla kostoa.



Venäläiset ovat yrittäneet päästä läpi supersankareiden kanssa jo pitkään. Heidän uusiimpiin oivalluksiin kuuluu Guardians, joka on X-Menin kaltainen supertiimi jonka näkyvin jäsen on tietenkin ihmiskarhu jolla on mini gun. Vähemmän tunnettuihin venäläisiin supersankari juttuihin kuuluu Black Lighting elokuva jota ei tule sekoittaa saman nimiseen amerikkalaiseen supersankariin. Päähenkilö on Dima joka on yliopiston oppilas Moskovassa. Hän saa syntymäpäivälahjakseen modatun Volga '66 auton, joka paljastuu Neuvostoliiton aikaiseksi mustan marketin teknologiaksi johon kuuluu muun muassa rakettimoottori, ja kyky lentää. Aluksi hän tietysti käyttää autoaan itsekkäästi, mutta onnettomuus muuttaa hänen arvojaan ja hän ryhtyy pelastamaan ihmisiä. Idea ei ole kaukana Ritari Ässästä jossa Peter Parker saa käsiinsä KITT:in.



Torontolainen sarjakuvatekijä Jason Loo huomasi nopeasti kanadalaisista supersankareista kuten Captain Canuck ja Alfa-Lehtue että ne perustuvat puhtaasti kanadalaiseen identiteettiin ja ovat melko stereotyyppisiä. Niinpä hän loi Lucas Barrettin hahmon joka öisin partioi The Human Lizard nimisenä supersankarina. Lucas on sekä huono-onninen että huono, jopa säälittävä, supersankari, mutta hän korvaa sen puhtaalla aloitekyvyllä. Hänen supervoimiinsa onneksi kuuluukin parannusvoima, mikä on hyvä sillä hän taistelee hirviöitä ja superkonnia vastaan. Hänen vastustajiaan ovat Gull Girl, Johnny Bodyrocks ja Rabb The Mavevolent joista viimeksi mainittu perustuu Toronton entiseen pormestariin Rob Fordiin josta on tehty Jack Kirby tyylinen superpahis.


Kanadan ensimmäinen supersankari on kuitenkin Nelvana of the Northern Lights, eli lyhyemmin Nelvana joka oli jopa ennen Wonder Womania ilmestynyt naispuolinen supersankari. Sen on luonut kanadalainen maalari Franz Johnston ja kuvittaja Adrian Dingle. Nelvana on jääkylmän pohjoisen puolustaja, demi-jumalatar, jonka isä on King of Northern Lights. Hänen supervoimiinsa kuuluu kyky lentää valonnopeudella, näkymättömäksi muuttuminen, muodon muuttaminen ja kuumasäde joka voi sulattaa teräksen. Nelvana taistelee natseja, toisen ulottuvuuden valoittajia ja mammuttiväkeä vastaan.


Argentiinalainen Cybersix on Carlos Meglian ja Carlos Trillon luoma supersankari joka on geneettisesti muotoiltu vampyyri jonka on luonut natsi-super-tiedemies Doctor Von Richter Meridianan kaupungissa. Hänen oli tarkoitus palvella tiedemiestä, mutta kehittikin oman tahdon joka johti muiden rodun edustajien tuhoamiseen. Lajinsa viimeiseksi päätynyt Cybersix pakeni verilöylyä ja ryhtyi elämään kaksoiselämää. Öisin hän on supersankari joka väijyy Richterin palvelijajuokkiota, ja päivisin hän on lukion opettaja nimeltä Adrian Seidelman. Cybersix sai myös oman tv-sarjan joka ei ikävä kyllä kestänyt kovin kauan, mikä voi johtua siitä että joitakin kypsiä elementtejä kirjoista on poistettu tv-sarjasta.


Meksikolainen El Santo on siitä erikoinen supersankari että se perustuu oikeaan henkilöön. Jesus Guzman Campuzano niminen luchadore-painija tunnettiin 1940-luvulla kehänimellään El Santo. El Santon hahmo oli niin suosittu että sarjakuvatekijä Jose G. Cruz loi häneen perustuvan sarjakuvan joka jatkui aina vuodesta 1952 vuoteen 1987. Sarjakuvan lailla suosittuja olivat myös hänestä tehdyt elokuvat joissa El Santo näytteli itse pääosaa. Elokuvia tehtiin yhteensä 52 ja jokaisessa hän päihittää supervahvuudella ja painijan taidoilla rikollisia järjestöjä, hulluja tiedemiehiä, zombieita ja vaikka mitä muuta kammotuksia. Mystery Science Theathre 3000 esitti yhden hänen elokuvistaan Santo versus las Mujeres Vampiro englanniksi dubattuna nimellä Samson versus The Vampire Women.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia