Syväanalyysi: Star Wars

 

Ymmärtääkseen Star Warsia todella, meidän tulee hiukan tarkastella mistä Tahtien Sota on saanut alkunsa. Lucas teki Star Warsin lapsuuteensa elokuvien ja poikamaisen intonsa siivittämänä.


Jedi-konseptikin on päästä varpaisiin aasialaisten elokuvien jäljitelmää joka on sijoitettu avaruuteen. Jopa Yoda on nimetty japanilaisen samalla tapaa puhuvan filosofin mukaan. Ja Vaderin kypärä jäljittelee japanilaisten samuraiden vastaavia. Myös Kiinan historiaa ja vaikutteita puvustukseen näkyy pitkin saagaa, myös uudessa trilogiassa. Jopa Padme Amidalan nimessä (Amydala on kiinaa, ja tarkoittaa kaunista. Se on lisäksi täysin mahdollinen nimi Kiinassa). Siispä on ihan loogista että Star Wars on innoittanut myös japanilaisia tekemään manga-sarjakuvaa ja anime-animaatiota.


Itse voima on periaatteessa ideatasolla syntynyt Ben-Hurr elokuvan kautta. Elokuvassa on nimittäin tapana toivottaa matkalaisille, ”Olkoon Jumala kansanne.” jota Jeesuksen oletettuna aikakautena tosiaan käytettiin esimerkiksi nykyisen "siunausta" toivotuksen sijaan.. Lucas vain korvasi sanan Juamala sanalla voima. Tästä on luultavasti lähtenyt alkunsa koko voima käsitteen konsepti. Se vain on kasvanut elokuvien myötä yhä merkittävämmäksi ja suuremmaksi. Jopa prequel trilogiassa esitetty ajatus, että voima kulkisi eräänlaisena aineena (midclorianit) ihmisten veressä, ei oikeastaan muuta tätä mihinkään. Voiman voi nähdä kristillisen metafooran lisäksi toki myös vähän samoin kuin aasialaisen Chi käsitteen. Se vain on suuremmalla energisellä tasolla.


Ben-Hurr elokuva on tehnyt Lucasiin niin suuren vaikutuksen, että hän on sen inspiroimana luonut muitakin Star Warsille tuttuja konsepteja, kuten hiekkaplaneetta Tatooinen joka on kuin suoraan Ben-Hurr elokuvan erämään kuvastosta ja suorempana viitteenä pod-racing, joka ottaa vaikutteensa elokvan kuuluisasta roomalaisesta kilpa-ajosta, johon päähenkilö osallistuu. Erona tosin se, että se on toteutettu cgi:llä, avaruuden vastineilla roomalaisista hevoskärryistä, ja että Ben-Hur elokuvassa käytettiin oikeita ihmisiä sekä yleisön joukossa että kärryissä. Katsokaa Ben-Hurr. Löydätte aivan varmasti lisää yhtymäkohtia.


Idea sankarista joka lähtee pelastamaan prinsessaa on toki tuttu jo ritarien kautta romantiikan aikakauden kirjallisuudesta, mutta sillä saattaa myös olla lähempikin sukulainen. Se saattaa olla peräisin Flash Gordon ja Buck Rogers nimisistä avaruusoopperoista jotka olivat suosittuja Lucasin omassakin nuoruudessa. Ajatus avaruusprinsessan pelastamisesta maisemista jotka vaihtelevat aina aavikosta jäätikköön voi helpostikin olla peräisin tuolta myös.


Jopa kuuluisa kohtaus jossa Luke flengaa Leian kanssa on kuin suoraan Flash Gordonista. Ja jopa Gordon käytti toisinaan miekkaa, mikä selittäisi hieman valomiekan alkuperää. Ensimmäisen elokuvan aivan viimeinen näkyvä kuva taas on Star Wars näyttelijöiden asettuminen samanlaiseen ryhmäkuvaan kuin Flash Gordonin sankarien näyttelijät eräässä vanhassa tv-sarjan promokuvassa, mutta Star Wars sankarien näyttelijäkaartilla.


Useimmissa kohtauksissa yhdistelllään vahvasti eksploitaation hengessä genrejä ja elokuvia. Jopa kohtaus jossa Treecko ja Han ammuskelevat, soi taustalla vanhan gangsterielokuvan jazz, avaruusörkkien esittämänä, näiden kädessä western henkisen ampumismatsin jossa voittaja on se joka vetää nopeiten ja ampuu.


Tästä pääsemmekin kysymykseen onko Star Wars sci-fiä? Ei, se ei ole. Star Wars saaga käyttää sci-fille keskeistä elementtiä, eli asioiden selittämistä tieteellisesti, edes pseudo-tieteellisesti, vain pakon edessä, kuten uudessa trilogiassa selitettäessä voiman olevan asia joka jokaisella kulkee jossain määrin veressä, ja sen voi mitata sen kautta.







Tämmöiset seikat ovat toki tärkeitä genrejaonkin kannalta, mutta silti kaikesta huolimatta Star Wars olisi enemmän fantasiaa. Avaruusoopperaksikin sitä on sanottu ja avaruus-westerniksi. Mutta itse olen vahvasti sitä mieltä, että Tähtien Sota on genrefuusio, joka on syntynyt George Lucasin auteurismista, ja se on kehittynyt genrerajoja yhä rikkovaksi kokonaisuudeksi vielä muidenkin käsissä.


Se vain sattuu sijoittumaan avaruuteen siksi, että avaruus palvelee Lucasin ilmaisukeinoja parhaiten, ja täsmää Flash Gordonin hengen taltioimisessa elokuviin, joissa hän voi vapaasti osoittaa kunnioitusta muita lapsuutensa suosikkeja kohtaan viittauksillaan. Voisi melkein sanoa että jokainen planeetta Tähtien Sota elokuvissa on oma elokuvansa.


Ei käy tosin kiistäminen, etteikö Star Wars olisi karannut käsistä alkuperäisiin ajatuksiinsa nähden. En kuitenkaan katso prequel trilogian tehneen tätä kovin hälyttävästi, vaan cgi:llä tehdyt Clone Wars sarja ja Clone Wars elokuva, sarjakuvat, kirjat ja videopelit. Kun Lucas lopulta kuolee, kukaan ei edes muista tätä kaikkea ja mitä Star Wars oli, vaan että mitä se on nykyisin. Monille muille se on valomiekan heiluttelua ja minulle se on iso kasa kaupallisia kompromisseja hyvän alun jälkeen. Star Warsia on yksinkertaisesti liikaa.


Ei ole myöskään mitään syytä pelätä että Disney "pilaisi" Star Warsin. Se oli pilalla jo ennen kuin he omistivat Star Warsin, koska jo tuolloin meillä oli kaikkea ylimääräistä alkuperäisen trilogian lisäksi, millä emme tee yhtään mitään. Ne eivät kerro mitään uutta hahmoista millä tekisimme jotain jos haluamme pitää elokuvissa mukana sen mysteerin, mikä kaikessa oli ensimmäisen elokuvan ja trilogian aikana. Meidän ei tarvitse tietää kuinka tarkalleen Anakinista tuli Vader tai sen puoleen mitä tapahtui Luke Skywalkerille alkuperäisen trilogian jälkeen. Eikö ihmisillä ole mielikuvitusta? Maalatkaa tarinanne jatko joskus päässänne. Älkääkä pilatko muiden mysteeriä.


Ps. En ole katsonut yhtäkään jaksoa Mandaloriania, Bobba Fettia tai Andoria tai sen puoleen oikein mitään muutakaan Tähtien Sotaan liittyvää vuosiin. Obi-Wanin oma sarja oli minulle jo pieni pettymys koska se tuntui vain toistavan itseään. Minulle Star Wars on vain ja ainoastaan alkuperäis trilogia. Piste.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia