Wikipedian "Huonoimpien" Elokuvien Listoja

 

Wikipedian huonot elokuvat lista on minusta huono. Samaa voi sanoa myös Rotten Tomatoesin listasta, mutta myös kaikkien aikojen huonoiten menestyneiden elokuvien listasta.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_films_considered_the_worst

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_films_with_a_0%25_rating_on_Rotten_Tomatoes

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_biggest_box-office_bombs


Tässä hieman koottuja ajatuksiani näistä ”huonommista” elokuvista.

Heti alkuun on sanottava, että hyvin harva näiden listojen elokuvista edes on kovin huono tai niin huono että se olisi huonoutensa takia noteeraamisen arvoinen.

Esimerkiksi North elokuvaa haukutaan usein minusta aivan turhaan. Se on hölmö, mutta täysin harmiton ja jopa hauska perhe-elokuva. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussakin oli paljon huonompiakin vastaavia ”lapsella on valtaa” tyyppisiä perhe-komedioita, joiden joukkoon laittaisin vaikkapa Yksin Kotona 4, Riku Rikkaan Joulutoivomus ja Pikku Pohatta (Blank Check) jotka sortuvat jopa pahimmillaan pedofiliaan ja joulun viettämiseen ja rikolliseen korniuteen. North elokuvassa on sentään Bruce Willis vaaleanpunaisessa pupu-puvussa ja pari ihan hauskaakin vitsiä. Lajityyppi ei ole tietenkään kovin voittoisa tämänkään elokuvan suhteen, koska siinä on käsittämättömiä kansallisia stereotypioita ja typerää komiikkaa, mutta ainakin se on suhteellisen helposti unohtuvaa unta.

Toisena elokuvana listalta pomppaa silmiin I Spit on Your Grave joka on todellisuudessa pieni mestariteos ja klassikko lajissaan, ja on myöhemmin noussutkin kulttielokuvaksi. Elokuva kertoo naisesta joka raiskataan mökillään kesälomalla, ja hän lähtee kostamaan. Elokuvassa on vähän samoja viboja kuin The Crow elokuvassa, jonka liekki-varis kohtaus on vuosisadan mauttomin tapaus ottaen huomioon sarjakuvan arvokkuuden. Toisena huomiona väittäisin sysmäläistä kesälomaa kauheammaksi kokemukseksi kuin I spit on your Grave elokuvan katsomisen.

Kolmantena maininnan arvoisena mestariteoksena silmiin osuu Freddy Got Fingered elokuva vudeolta 2001, joka paremmin tunnetaan Suomessa nimellä Sormet Pelissä. Olemme kaveriporukalla katsoneet sen monesti krapulassa, ja se sopii mainiosti mauttomalla huumorillaan kyseiseen tilanteeseen, ja ainoa harmistus lienee se päänsärky jonka kokee nauraessaan elokuvan sisällön tyhmyydelle. Onneksi elokuva onkin vuosien varrella saavuttanut kuttisuosiota ja arvostusta. Varsinkin kun sen tekijä Tom Green tunnetaan tyyppinä, joka luultavasti ainoana maailmassa toi oman punaisen maton mukanaan Razzie Award tilaisuuteen ja otti pokaalin ylpeydellä vastaan. Ton Green on omassa lajissaan nero. Parempi kuin Citizen Kane.


Mutta tämä ei ole ainoa ongelma listassa. Se ei nimittäin myöskään erottele kalkkunoita ja oikeasti huonoja elokuvia, joista ensimmäistä kategoriaa edustaa valtaosa listan elokuvista. Niiden joukkoon kuuluu eritoten
Plan 9 from Outer Space, Super Mario Bros., Batman & Robin, The Room, Gigli ja Catwoman. Jokainen näistä kuudesta elokuvasta on ehdottoman hulvaton, ja niin huono, että ne ovat jo hyviä.

Mutta jotta ei synny vääriä käsityksiä, selvennättököön, että Wikipedian huonojen elokuvien lista ei ole vain kalkkunoita ja mestariteoksia tai klassikoita tai väärinymmärretyjä. Oikeasti huonot elokuvat ovat niitä joita jokaisen tulisi välttää viimeiseen asti eikä edes henkäistä niitä kohti. Niillä ei ole mitään tarjottavaa, millä olisi minkäänlaista laajempaa taiteellista merkitystä.

Niihin lukeutuu listalta Exorcist II: The Heretic, Caligula, Highlander II: The Quickening, The Avengers (1998), Battlefield Earth, Epic Movie, Meet the Spartans, The Last Airbenders ja Jack and Jill. Nämä elokuvat ovat vain tylsiä ja pitkästyttäviä vailla taiteellisia arvoja. That's My Boy on elokuvana melko yhdentekevä, mutta ei kuitenkaan niin huono, etteikö paljon huonompia elokuvia löytyisi. Siksi en täysin allekirjoita sitä listalle. Howard the Duck taas kuuluu elokuviin, joka on kehityskelpoinen, ja se on siten melko harmaalla alueella oletetussa huonoudessaan.

Venäläinen supersankarielokuva Guardian vuodelta 2017 taas on lähinnä viihdyttävä elokuva, joka on kaikesta huolimatta omaperäisempi kuin moni paljon huonompi amerikkalainen supersankarielokuva. Näistä voisi mainita vaikka X-Men Origins: Wolverinen, The Spiritin ja Steel elokuvan.

Vaikka huonompia elokuvia ovat listanneet lähinnä kriitikot, niin usein unohtuu että aina ihan tavallinen keskiverto katsojakaan ei ole täysin oikeassa elokuvien arvostamisessa. Tätä kuvaa hyvin huonosti menestyneiden elokuvien lista, sillä katsojathan viime kädessä vaikuttavat siihen että mikä elokuva menestyy. Kyseisellä listalla on laaja kirjo elokuvia myös, joista ainakin Chaos Walking, The Last Duel, Punainen ja Tenet olisivat ansainneet huomattavasti parempaa arvostusta ja kohtalon ja menestystä.

Viihdyttävien elokuvien joukkoon voisi laskea Gemini Man, Jack the Giant Slayer, Jungle Cruise, Monster Trucks ja Sahara elokuvat. Kiehtovia taiteellisia kuriosteetteja edustaa Speed Racer. Kehityskelpoisten elokuvien joukkoon voisi laittaa Corgi : kuningattaren koiranpentu elokuvan, jossa olisi mielestäni pitänyt vain panostaa komedian terävyyteen, vaikka muutoin elokuva on ihan ok. Jos listalta pitäisi nimetä huonoja elokuvia, niin ehdottomasti myös kriitikoiden haukkuma pahamaineinen Cats, joka olisi ollut huomattavasti parempi jos se olisi noudannut alkuteoksena toimivan teatterimusikaalin puvustusta ja henkeä paremmin.

Jos jotain tälläiset listat korostavat ja opettavat, että ei tule sokeasti luottaa katsojien tai sen puoleen kriitikoiden näkemyksiin siitä, mikä on hyvää elokuvataidetta. Suositus onkin katsoa elokuvia omaa järkeä käyttäen, ja itse niitä arvostellen ennakkoluulottomasti. Parhaassa tapauksessa se voi johtaa omaan kriittisyyden kehittymiseen. Älä anna minkään sanella omaa mielipidettäsi muuta kuin oman mielesi. Muista myös olla rehellinen itsellesi, ja anna arvoa elokuville, jos huomaat että niissä on hyviä juttujakin, joita muut vain eivät ole huomanneet. Kaikki tämä sama koskee toki myös niinsanottuja hyviä elokuvia. En itse lähtökohtaisesti edes usko täydelliseen elokuvaan. Aina on jotain kritisoitavaa. Se että joku ei ole vielä löytänyt sitä, ei myöskään tarkoita etteikö sitä olisi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia