Neil Gaiman: Pakollinen Oppimäärä

Neil Gaiman on tehnyt laajan tuotannon, joka ulottuu kirjallisuuden joka lajeihin, ja jopa aina elokuviin asti. Mutta tarvitseeko alkuun päästäkseen todella lukea aivan kaikki? Tässä arvio hänen tuotantonsa teosten pakollisuudesta 

Neil Gaimanin sarjakuvatuotannosta pakollisia ovat lähes kaikki, lukuunottamatta tietysti Violent Cases, The Tragical Comedy or Comical Tragedy of Mr. Punch, Marvel 602 ja Eternals sarjakuvia. Niistä 2 viimeisintä ovat yleisesti ottaen huonointa mitä hän on koskaan kirjoittanut. Gaimanin vahvuuus ei selvästi ole Marvel sarjakuvissa. Hän ei vain hallitse kyseisen yhtiön rajoittunutta julkaisupolitiikkaa. Kaksi muuta taas ovat toki hyviä teoksia, mutta ne eivät olleet mielestäni kovin oleellisia suuremman tuotannon kannalta, vaikka niistä etenkin toinen on saanutkin kehuja. Stardust ja Harlequin Valentine on julkaistu myös kirjoina, ensimmäinen romaanina ja toiseksi mainittu lyhyttarinana, mutta näistä sarjakuva-käännökset ovat visuaalisuutensa vuoksi omaan makuuni parempia.

Näin ollen Gaimanin sarjakuvatuotannosta oleellisia ovat seuraavat 11 teosta:

Black Orchid

The Sandman

The DC Universe by Neil Gaiman

Green Lantern/Superman: Legend of the Green Flame

Neil Gaiman's Midnight Days

The Books of Magic

Stardust

The Last Temptation

Miracleman by Gaiman and Buckingham: The Golden Age

Angela

Harlequin Valentine

Romaaneista sitä vastoin ensimmäiset 4 ovat parhainpia ja siten myös välttämättömimpiä. Toki myös The Graveyard Book kannattaa lukea. Stardust löytyy sarjakuvamuodossa, ja tuo versio onkin yleisesti monessa mielessä parempi. Anansi Boys, InterWorld, The Silver Dream, The Ocean at the End of the Lane ja Eternity's Wheel eivät ole mitään suurimpia klassikoita. Sen sijaan Gaimanin viimeisin romaani, Norse Mythology on. Kyseinen romaani on käännetty myös sarjakuvamuotoon, ilman Gaimanin mukanaoloa, mutta on vaikea kuvitella että se toisi mitään järin uutta tarinaan tai olisi muutenkaan yhtään sen toimivampi tai parempi. Eli seuraavat 5 romaania Gaimanin romaaneista ovat välttämättömät:

Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch

Neverwhere

American Gods

The Graveyard Book

Norse Mythology


Kuvitetut romaanit taas koostuvat laajasta pääosin lapsille suunnatusta tuotannosta. Niistä MirrorMask toimii paremmin elokuvamuodossa, kuin romaanina. Vaikka kuvitettujen romaanien tuotannosta välttämättömiä ovat ainoastaan Coraline ja Fortunaly, the Milk, niin loput ovat kuitenkin melko laadukkaita lastenkirjoja, joten jätän ne siitä huolimatta tälle listalle. Näin ollen luettavan luvuksi saadaan 8 teosta jotka ovat:

Coraline

The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish

A Walking Tour of the Shambles

The Wolves in the Walls

Odd and the Frost Giants

Blueberry Girl

Crazy Hair

Fortunately, the Milk


Bonuksena mainittakoon tässä välissä, etttä ainoa merkittävä antologia on Fragile Things: Short Fictions and Wonders joka on suurinpiirtein ainoa välttämätön Gaimanin antologia, koska siinä on kaikki parhaimmat lyhyttarinat koottuna. Se on myös helpoiten saatavilla.

Gaiman on myös ollut mukana itse sarjakuviinsa ja kirjoihin liittyvissä tv-sarjoissa ja elokuvissa. Näistä ehdottoman välttämättömiksi voisi mainita MirrorMask elokuvan ja American Gods tv-sarjan. Good Omens on rajatapaus, jossa sekä tv-sarja että kirja ovat jossain määrin välttämättömiä. Loput kolme eli Neverwhere, The Sandman ja Beowulf voi suhteellisen helposti jättää väliin.

Erillisen maininnan ansaitsee sarjakuva-adaptaatiot ja elokuva/tv-adaptaatiot, joissa Gaiman ei siis ole itse ollut milläänlailla mukana. Sarjakuva-adaptaatioista lukemisen arvoisia ovat kaikki paitsi How to talk to Girls at Parties, Only the end of the world again ja Murder Mysteries. Rajatapauksia ovat Coraline, Norse Mythology, The Graveyard Book ja American Gods sarjakuvat, jotka ovat ihan mainioita käännöksiä, mutta ne eivät ole kovin mieleenpainuvia versioita verrattuna muuhun adaptaatio-tuotantoon. Useimmissa adaptaatioissa on kuitenkin upea kuvitus, joka tukee alkuperäisiä versioita sen verran paljon, että tekee niistä lukemisen arvoisia. Alla tärkeimmät -sarjakuva-adaptaatiot:

Creatures of the Night

A Study in Emerald

Snow, Glass, Apples

Neverwhere


Elokuva/TV adaptaatioista Stardust, Coraline ja How to talk to Girls at Parties elokuvat ovat ne kaikkein onnistuneimmat, vaikka Lucifer tv-sarjalla on faninsa.

Eli yhteensä kaiken kaikkiaan noin 30 teosta jää katsottavaksi ja luettavaksi pakollisesta oppimäärästä koskien Neil Gaimania. Näillä pitäisi pärjätä melko pitkälle, tai ainakin päästä alkuun. Useimmat teokset jotka kuuluvat tähän noin 30 teoksen ryhmään ovat merkittäviä klassikoja lajissaan. Perehdyttyäsi näihin, tiedät melko varmasti kuka Gaiman on ja mitä hän on tehnyt. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Top 30 Kaikkien Aikojen Parasta Elokuvaa

Synkkääkin synkempi Mikki Hiiri efekti

Tarzanin historia