Top 20 Merkittävintä Kissaa Populaarikulttuurissa!
Kissanainen (Batman)
Kissanaisella on pitkä historia Batman sarjakuvissa, mutta hahmossa on aina kiehtonut tuo salaperäinen luonne. Alusta alkaen hahmo luotiin seksikkääksi, mutta myös naislukijoihin vetoavaksi täydelliseksi vastapariksi Batmanille. Se mikä tekee Batmanin suhteesta Kissanaiseen ainutlaatuisen, on että vaikka Kissanainen onkin rikollinen, Batman suhtautuu hänen jahtaamiseen kuin leikkinä. Ajanmittaa toki molemmat ovat oppineet myös välittämään toisistaan. Kissanainen on seikkaillut myös omissa lehdissään suhteellisen menestyksekkäästi. Kissanaisen asu on päivitetty lähes jokaisella vuosikymmenellä, ja omia suosikkejani ovatkin Darwyn Cooken piirtämä modernimpi versio, sekä myöhäisellä silver agellä esitelty versio.
Irvikissa (Liisa Ihmemaassa)
Irvikissa on ihan alunperin peräisin fraasista ”Virnuilee kuin Cheshiren kissa.”. Lewis Carroll teki kuitenkin tämän kissan vielä tunnetummaksi Liisan seikkailut Ihmemaassa kirjassa, jossa irvistävä kissa kiusaa ja piinaa tai vähintään leikittelee Liisan kustannuksella. Irvikissa on sittemmin esiintynyt jokaisessa ensimmäiseen Liisa kirjaan perustuvassa elokuvassa. Disneyn vuoden 1951 Liisa Ihmemaassa elokuvassa esitettiin luultavasti se tunnetuin kirjan ulkopuolinen versio, joka on myös allekijroittaneen mieleen. Kissan ulkonäkö on sopivan hullunkurinen, mutta myös sopivan uskollinen kirjan versiolle.
Cat in the Hat eli Katti
Katti hatussa tai kuten sen suomenkielinen nimi kuuluu simppelisti, Katti, on hiukan samaa maata kuin Irvikissa. Tämä Dr. Seussin luomus saapuu röyhkeästi lasten kotiin, ja kalan varoituksista huolimatta sotkee pian riimitellen kummallisesti koko asunnon. Mutta juuri kun vanhemmat saapuvat kotiin, Katti ottaa roinansa ja hattunsa ja sotkunsa mukanaan ja lähtee pois jättäen lopulta lapsille pelkkää hämmennystä. Hahmo on siis hyvin klassinen satujen anarkistihahmo jota voisi kai verrata Ppeppi Pitkätossuun ja vastaaviin, joilla on pitkä perinne lastenkirjallisuudessa ja saduissa. Katista tehtiin myös Mike Myersin tähdittämä live-action elokuva, mutta se ei tosiaan ollut kovin hyvä. Jos kuitenkin Katin kohellukset kiinnostaa, niin hahmosta on tehty myös animaatio-lyhytelokuvia, joissa mukana on ollut hahmon luonut Dr. Seuss itsekin.
Snowbell (Stuart Little)
Snowbell on persialainen hieman piloillehemmoteltu kissa, joka saa kuulla että hiiresta, Stuart Littlestä, tehdään hänen uusi isäntänsä. Tämähän ei kissalle käy, sillä se muistuttaa kissojen pahinta painaaista ja aiheuttaa suurta häpeää. Lopuksi ensimmäisessä elokuvassa kuitenkin Snowbell huomaa, että hiiri onkin ihan siedettävä ja perhettä tärkeämpää ei ole. Snowbell on kuitenkin seuraavissakin elokuvissa hiukan kyyninen Stuart Littlen suhteen. Mutta vaikka Snowbell suhtautuukin Sturattiin kuin kukkoilevaan puhuvaan lounaaseen, niin kaikesta huolimatta hän välittää Stuartista.
Saapasjalkakissa (Shrek)
Vaikka Saapasjalkakissa onkin esiintynyt alunperin sekä saduissa että anime-elokuvassa, viittaan nyt Shrek elokuvien toisessa osassa tunnetuksi tulleeseen Saapasjalkakissaan, jota ääninäytteli Antonio Banderas. Sittemmin hahmo on esiintynyt myös kahdessa elokuvassa, joista etenkin järjestyksessään toinen on saanut paljon kiitosta katsojilta ja kriitikoilta, sen syvempien kuolemaa ja elämää käsittelevien teemojen vuoksi. Tämä ikoninen tulkinta hahmosta on kasvanut jo irrallaan omasta viitekehyksestään kiitos Banderasin loistavan äänityön ja tavan jolla hahmoa on käsitelty.
Spot (Star Trek)
Star Trek: The Next Generation sarjan yksi muistetuimmista hahmoista oli Spot niminen kissa joka oli Datan lemmikkikissa, jolla tuotiin uutta syvyyttä myös Datan tunteettomaan hahmoon. Lemmikit tuntuvat vetoavan tunteisiin niin ihmisillä kuin androideillakin. Parhaiten Spot muistetaan meemistä, jossa Data selventää Worfille omaan tyyliinsä kuinka kissoja tulee kohdella. Datan näyttelijä Brent Spiner itse ehdotti että Datalla tulisi olla lemmikkikissa. Spot päätyi lopulta Trekin fiktiivisessä maailmassa Worfille, kun Data itse uhrautui Nemesis elokuvassa.
Felix Kissa
Felix Kissa oli yksi tunnetuimpia animaatiohahmoja jo ennen Mikki Hiirtä tai jopa Väiski Vemmelsäärtä. Felix muistetaan parhaiten lyhytelokuvista, joissa oli hyvin surrealistisia osuuksia ja seikkailuja. Itselleni on jäänyt parhaiten mieleen Felixin seikkailu vedenalla etsien kultakalaansa. Tämä Pat Sullivanin ja Otto Mesmerin mykkäfilmien aikaan luoma hahmo esiintyi myös omassa elokuvassaan.
Sylvester (Looney Tunes)
Sössöttävä Sylvester on klassisimpia Looney Tunes hahmoja. Hän yleensä asustelee mummon luona, ja jahtaa mummon toista lemmikkiä, Tipu nimistä keltaista lintua vastoin mummon toistuvia kehotuksia olla jahtaamatta tätä- Ikoninen sössötys on lainattu Repe Sorsalta, kuulemma sillä erotuksella että siinä missä Repe Sorsan ääni on peräisin tuottaja Leon Schlesingeriltä, on Sylvesterin ääni pelkkä laina, Repeltä.
Tom (Tom & Jerry)
Tom kissa on jahdannut puhumatta sanaakaan Jerry hiirtää jopa sadoissa animaatio lyhytelokuvissa, sekä näiden lisäksi kahdessa elokuvassa, joista ensimmäinen oli huonompi, kun taas toinen jo vähän onnistuneempi. Parhaimmillaan tämä klassinen kaksikko on kuitenkin lyhytanimaatioissa.
Cat R. Waul (Fievel Muuttaa Länteen)
Waul esiintyi Fievel elokuvien tokassa osassa pahiksena, jonka tavoitteena on saada hiiret länteen, jossa he ovat mukamas kavereita keskenään. Kuitenkin juonen takana onkin ajatus valtavasta hiirenloukusta, jonka ironiantajuinen ja sivistynyt Waul piistää hiiret itse rakentamaan itselleen. Kuten arvata saattaa, juoni kuitenkin lopussa menee myttyyn. Waulin ääniroolin teki Monty Python tähti John Gleese joka selittääkin hieman sen mieleenpainuvuutta. Vaikka Don Bluth ei ollutkaan tässä jatko-osassa mukana, se on lähes yhtä hyvä kuin edellinen western teemansa ansiosta.
Kissabussi (Naapurini Totoro)
Miyazakin Totoro elokuvan ehkä kaikkein muistettavin kohtaus on kun lapset odottavat bussia bussipysäkillä sateessa Totoron kanssa. Kohtaus sinänsä on jo ikoninen ja hauska, mutta sitä täydentää lapsien syvä hämmennys, kun perinteisen bussin sijaan metsästä juokseekin kissabussi, joka kuljettaa Totoron perille. Lapset jäävät tuijottamaan äimänä tämä hämmästyttävää ilmestystä. Sade lakkaa, ja tavallinen bussi saapuu tuomaan lasten isän, ja kun he kertovat seikkailustaan, isä on yhtä hämillään kuin katsojakin. Mitä ihmettä juuri tapahtui?! Tällä tavoin koko maailma kohtasi ensimmäistä kertaa kissabussin, joka on jo nykyisin animehistoriaa. Kissabussi on osa sense of wonderia, joka Totoro elokuvaan kuuluu. Se kuuluu asioihin, joita ei sen tarkemmin tarvitse selittää, jotta sitä voi ihailla.
Figaro (Pinocchio)
Figaro näyttelee vain hyvin pientä roolia Disneyn Pinocchio elokuvassa, ja tuokin rooli on jaettu hänen aisaparinsa, Cleo nimisen kalan kanssa. Kaksikon tehtävä onkin tuoda piristystä komiikalla synkempiin hetkiin elokuvassa. Nämä Gepetton lemmikit nahistelevat keskenään aina elokuvan loppuun asti, kunnes Figaro antaa mojovan pusun Cleolle onnellisella hetkellä. Sittemmin kaksikko on esiintynyt lyhytanimaatioissa.
Kimi Keppostini (Pinocchio)
Rehti Repon mykkä ja hieman hölmö apuri on nimeltään Kimi Keppostiini. Kimi on ikävästi jäänyt Rehti Repon varjoon, vaikka hänen mykkäelokuvien henkeä jäljittelevä puuhastelunsa tekeekin hilpeydellään vaikutuksen varmasti katsojaan. Rehti Repo ei olisi mitään ilman aisapariaan, jonka nimeä harva edes tietää.
Rabbin Katti (Rabbin Katti)
Nimetön Rabbin omistama kissa alkaa yhtäkkiä puhumaan kuten ihmiset ja haluaa ryhtyä jopa juutalaiseksi. Jos tässä ei ole tarpeeksi hämmennystä, niin sarjakuvan aikana kissa myös hetkeksi lppettaa tuosta vain puhumisen. Kissa on ikoninen, ja syy juutalaiseksi haluamiseenkin on sympaattinen. Sarjakuva on yksinkertaisesti vaikuttava ja progressiivinen kerrontnaltaan, joka toisinaan lainaa jopa Tuhannen ja yhden yön tarinoita. Mysteerit juutalaisen elämään aukevat.
Valhetassu (Saga)
Saga on huikea avaruusseikkailu, jossa lähi-idän kriisit esitellään sci-fi sarjakuvan ympäristössä. Se kertoo pariskunnasta joka saa lapsen, ja joutuvat heti pakoon lähes koko galaksin jahdatessaa heitä.Jahtaajien joukossa on Tahto niminen ristiriitainen palkkiometsästäjä jolla on sidekickina Valhetassu niminen vihreä valtava kissa joka paljastaa äänekkäästi valheet kun joku niitä päästää suustaan. Valhetassu on yksi jopa Tähtien Sotaan verratun sarjakuvan muistettavimpia ja osin myös hauskimpia hahmoja.
Salem (Sabrina Teininoita)
Puhuva Salem kissa joka toimii Sabrina teininoidan sidekickina esiintyi alunperin Archie Comics yhtiön Sabrina teininoita sarjakuvissa, ennen kuin myöhemmin valloitti ihmisten sydämet sarjakuvaan perustuvassa sitcom-sarjassa, joka on yhä se suomalaisillekin tutuin versio hahmosta. Salemilla oli tapana kommentoida ivallisia kommenttejaan ja elää ilmeisemmin täysillä elämäänsä, vaikka olikin kissa. Chilling adventures of Sabrina sarjakuvassa Salem sai ihan päinvastaisen roolin Sabrinan moraalinvartijana. Salem muistetaan silti parhaiten sitcomin versiosta, jonka mukaisesti hahmo muutettiin myös sarjakuviin, sillä uskomatonta kyllä, Salem ei sarjakuvissa alunperin puhunut. Nykyään on vaikea kuvitella puhumatonta Salem kissaa kun puhutaan Sabrina Teeininoidasta.
Blacksad
Yksityisetsivä Blacksad samannimisestä 7 osaisesta sarjakuva-albumi-sarjasta, on kiehtovimpia listan kissahahmoja, sillä Blacksad edustaa ihonväriltään tummaihoista miestä, mikä ilmenee upeassa rasismia käsittelevässä toisessa albumissa. Blacksad sarjakuvat ovat kaunista ja kypsää film noir henkistä sarjakuvaa, jossa on käytetty hyvin Disneymäisiä eläinhahmoja. Sympaattinen ja inhimillinen päähenkilö ja sivuhahmot tekevät sarjakuvasta uniiikin, mutta samalla merkittävän.
Streaky Superkissa
Terästytön lemmikki-kissa, joka altistui erikoiselle x-kryptoniitille, ja sai supervoimat kryptonilaisten tapaan. Streaky oli muiden DC:n eläinhahmojen ohella suosittu pitkin 1960-lukua, jolloin syntyi lopulta myös Legion of Super-Pets johon kuuluivat Streakyn ohella muutkin Teräsmies perheen sarjakuvien supereläimiä. 1970-luvulla kuitenkin kaikki maapallon kryptoniitti muuttui raudaksi, mikä synnytti ketjureaktion, jonka avulla myös Streaky lopulta menetti supervoimansa. Sittemmin kissa on seikkaillut lähinnä vailla supervoimia, ja jopa paljastunut naaraaksi. Suosiostaan huolimatta Streakyä ei ole juuri elokuvissa ja sarjoissa supervoimissaan nähty, lukuunottamatta Krypton omaa animaatiosarjaa, jossa hän on Krypton inhoama naapurin kissa joka saa labraonnettomuudessa supervoimat. Streaky ei esiintynyt edes League of Super-Pets elokuvassa, mikä on harmi. Ehkä jatko-osassa?
Sassy (Kotia Kohti)
Kotia Kohti elokuvia on tehty kolme, joista toinen on remake ja kolmas on tämän jatko-osa. Elokuvissa kolme eläintä joutuu kadoksiin isäniltään, kissa ja kaksi koiraa. Kissan nimi on Sassy ja hän tarjoaa elokuvissa usein nasevimmat kommentit kauhistellessaan koirakaksikon toialilua. Sassy on Disneyn ehkä hauskimpia kissahahmoja, vaikka ei olekaan yhtä ikoninen kuin samankaltainen Snowbell Stuart Little elokuvista.
Hairball (Pet Avengers)
Speedball nimisen supersankarin lemmikkikissa Hairball ei omaa minkäänlaisia supervoimia, mutta kuuluu siitä huolimatta Marvelin Pet Avengers supertiimiin, johon kuuluu oikeastaan kaikki Marvelin supersankareiden lemmikiit. Hairball esitetään Pet Avengers sarjakuvissa kyynisenä kissana, jota raahataan lähes vastentahtoisesti Pet Avengers tiimin seikkailuille. Hahmon tarkoitus onkin tuoda komiikkaa sarjakuvaan söpöjen eläinten lisäksi.
Kommentit
Lähetä kommentti